Suomalaisen kodin mielenmaisema hurmasi Habitaressa 2017

Suomalaisen Työn Liiton ja sen Design from Finland- ja Avainlippu-merkkiyritysten yhteinen messuosasto 2017 Habitaressa oli kuin satukirjasta kauniine esineineen ja värikkäine kankaineen. Satumaailmamme näytti, että suomalainen design voi olla niin herkkää ja kaunista kuin käytännöllistäkin.

Ajatus messuosastomme ilmeestä syntyi lentokoneen ikkunasta näkyvästä saaristomaisemasta. Vaikka vuoden 2016 KOTI-messuosastomme keräsi paljon kiitosta ja saimme siihen ennätysmäärän yrityksiä mukaan, halusimme silti ylittää itsemme tänä vuonna. Halusimme näin Suomi 100-juhlavuonna tuoda messuosaston lähemmäksi ajatusta siitä, että suomalainen luonto ruokkii ja inspiroi suomalaista designia.

Suomalainen koti tuntui edelleen oivalta ympäristöltä designin esittelyyn Habitaressa, mutta halusimme lisätä kokonaisuuteen jotakin elämyksellistä ja yllättävää. Tämän vuoden teemaksi valikoitui fantasiamainen luontohurmos, jota yhteistyökumppanimme Pentagon Design lähti innolla toteuttamaan. Lopputuloksesta tuli harmoninen kokonaisuus, jossa yli 60 Suomalaisen Työn Liiton jäsenyrityksen tuotteet sekoittivat arjen ja sadun uniikilla tavalla.

Luontoteema loi kontrasteja

Messuosastomme koostui kuudesta teema-alueesta, jonka ympärille tuotteita oli valittu; teemoiksi valittiin niitty, hanki, meri, metsä, tori ja kaamos.

Niityllä leikittiin väreillä, Annalan ja Vallilan kukkatapeteilla ja -kuoseilla ja erilaisten muotojen kontrasteilla, kuten herkillä lasikukilla ja kovalla muovilla ja Bobin metallisilla postilaatikoilla. Hanki koostui valkoisen herkistä eri sävyistä, Familonin muhkeista peitteistä ja kahvikupeista tehdyistä lumipalloista.

Merihuoneeseen oli tehty Tikkurilan erikoismaaleilla upea uniikki lattia, jossa toistui aaltomainen kuvio valkoisine vaahtopäineen. Meritematiikka jatkui muun muassa upeissa aaltomaisissa hanoissa ja sinisessä suihkuseinässä. Metsähuoneeseen oli rakennettu lastenhuone, jossa LumoKidsin söpöt sienituolit ja pehmeät eläinaiheiset tyynyt houkuttelivat viihtymään. Koko messuosaston toi yhteen Tori, jonka Kutuluodon taittotuoleilla saattoi hengähtää hetken messuhulinassa. Torilla jaettiin myös vuoden 2017 Design-teko -tunnustus suomalaiselle FRENNille, joka suunnittelee suomalaisia miestenvaatteita. Torilla nähtiin myös monenlaista kumppaniyritysten järjestämää ohjelmaa, kuten Annala Oy:n 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tehdyn historiikin ensipainoksen luovutus ministeri Paula Risikolle, tuote-esittelyjä, kasvomaalausta ja paneelikeskusteluja.

Suomalainen valo – suven yötön yö ja toisaalta talven kaamosaika – on hyvin meille hyvin omaleimaista, mikä vaikuttaa merkittävästi suomalaisten mielenmaisemaan. Osastomme Kaamos-alue oli dramaattinen kokonaisuus, jossa mustat mattapintaiset esineet ja pinnat vuorottelivat heijastimien, valoa taittavien Nord Designin lasien ja erilaisten valaisinten kanssa.

Koko messuosastomme rakentui yksittäisten tuotteiden muodostamaan kekseliääseen kokonaisuuteen. Jos messuosastolla esittelee kauniisti katetun ruokapöydän, on se tietenkin upea, mutta myös yksittäisten esineiden äärellä viivähtäminen voi olla elämys. Esimerkiksi hanki-huoneessamme Pentikin kahvikupit nousivat todella hyvin esille: ne sopivat konseptiin onnistuneesti, mutta korostuivat silti myös yksittäisinä design-esineinä. Kahdesta kupista syntyi lumipallo ja kuppipallopinot muistuttivat lumilinnaa.

Suomalaiset tuotteet sopivat yhteen

Habitare oli Suomalaisen Työn Liitolle kotimaisen muotoilun ja osaamisen juhlaa. Messuilla mukana olleet jäsenyritykset olivat yhtä mieltä siitä, ettei kukaan saa tämän kaltaista yksin aikaan – ja vaikka yhdessä tekeminen on upeaa, omat tuotteet tulevat silti hienosti esiin uniikkeina esineinä. Haluamme jatkossakin tuoda suunnittelijat ja valmistajat ja heidän tuotteensa yhteen ja näyttää, kuinka yllättävillä tavoilla suomalaiset design-esineet sopivat toisiinsa. Tämä tuntuu uskomattomalta, kun ajattelee, miten monimuotoinen valikoima messuilla esillä olleita tuotteita oli.

KOTI-osastomme oli ainutlaatuinen Habitaren osastojen joukossa. Oman osastomme suunnittelijoiden kirjo ja tuotteiden moninaisuus jaksoivat yllättää vierailijat positiivisesti.

Varsinkin Suomen juhlavuonna on upeaa, että onnistuimme osastollamme tuomaan suomalaista osaamista esiin uudella ja kiinnostavalla tavalla, joka jäi kävijöiden mieleen. Luonto liittyy suomalaiseen työhön ja arkeen monilla tavoilla – luonto inspiroi kotien sisustuksessa lähes 40 % suomalaisista.

Luontoteema kiinnosti myös monia ulkomaisia messuvieraitamme. Messuosastomme eri huoneet olivat kuin suomalainen vuodenkierto, intensiivisestä kesästä pimeään talveen, urbaanista torista villiin saaristoon ja metsään.

Katso lisää kuvia »

Mukana olleet merkit olivat:

Amphion Loudspeakers Ltd, Annala Oy, BOBI.COM Oy, Durat, E.T. Listat Oy, Familon, Grado portaat, Hella Lighting Finland Oy, IDO, ORNA by johan, Korpela Flooring Oy, Kutuluoto® by Westanqvarn, LumoKids, Nord Design, Oras, Pentik, Pihlgren ja Ritola Oy, Sovella@home, Temal, Ulvilan Kaihdin, Univisio Oy, Polaria, Vallila, Shapes, Aarikka, Kuovi Oy, Melaja Oy, Pedro Oy, Punkaharjun Puutaito/Punkalive, REJ Design, Sanka Oy, Solulight, By Johanna Lehtinen Oy, Coolcenter Forssa Oy, Dekorando Oy, Design Duster Oy, Designkaluste Finland Oy, EPuntari Oy, Flora of Finland, Hattulan Kaakelitehdas Oy, Kasviportaat | Plant Steps, Kliks Design®Kokokidi, Kupilka/Plasthill Oy, Lasisirkus, Leino Design, Lennol Oy, LifeSaver, Loimu Design, Marudesign / Marja Aalto-Setälä, Mosho Oy Ab, Muoto2 Design & Manufacturing, Muurla, Paperivalo Ky, Plantui Oy, Puttipaja Oy, Salli Systems, Softcare, Soften Oy, Taiga Colors, THINK TODAY, Tolotech Oy ja True Colours Design