Suomalaisstartup tuo markkinoille kolme kotimaista koiranruokaa: “Yhdistämme ympäristöystävällisyyden ja asiakkaiden toiveet”

Suomalainen lemmikkialan startup Alvar Pet tuo kesäkuussa valikoimaansa kolme kotimaista koiran kuivaruokaa. Tuotekehitysprojekti sai alkunsa asiakkaiden toiveista ja palautteesta.

Kotimainen koiranruokatuotanto on kasvanut tasaisesti viimeisen vuosikymmenen aikana ja tuplaantunut 10 vuodessa. Silti kotimainen tuotanto on selvässä alakynnessä tuontiin verrattuna: Ruokaviraston mukaan vuonna 2020 Suomeen tuotiin ulkomailta 50 miljoonaa kiloa koiranruokaa. Kotimaista kuivaruokaa valmistettiin vajaa 1 miljoona kiloa, vaikka suomalaisista selkeä enemmistö syöttää koiralleen pääravintona kuivaruokaa.

Vaikka suomalaiset ruokkisivat koiransa mielellään kotimaan antimilla, vaihtoehtoja on ollut vähän.

Toimiala kasvaa ja kehittyy

“Kuluneen parin vuoden aikana Suomeen on onneksi perustettu muutamakin uusi tuotantolaitos”, taustoittaa Henna Söderholm, eläinlääkäri ja yksi lemmikkialan startup Alvar Petin perustajista. “Ruoan alkuperä ja toimitusketjun läpinäkyvyys kiinnostavat ympäristötietoisia koiranomistajia. Pienenä yrityksenä läheinen yhteys asiakkaisiin on meille iso valttikortti.”

Asiakaspalautteiden rohkaisemana sai alkunsa myös Alvar Petin kotimaisten koiranruokien koe-erä.

Ensimmäiset suomalaiset “Nollapäästönappulat” tuotiin markkinoille kesäkuussa. Valmistuskumppaniksi löytyi kuivaruokatehtaansa Lietoon vuonna 2020 avannut suomalaisyritys Premium Pet Food. Alvar Petillä on ennestään valmistuskumppaneita Suomessa ja Tanskassa.

Lähiruokaa ja ympäristötekoja

Kotimaisessa tuotannossa on vastuullisuusmielessä monia etuja: kuljetusten etäisyydet pienenevät ja paikallisten tuottajien kanssa työskennellessä tuetaan lähialueen talouden elinvoimaisuutta.

Ympäristönäkökulmasta asia ei ole ihan niin yksiselitteinen. Esimerkiksi lähituotettu punainen liha aiheuttaa silti enemmän ilmastopäästöjä kuin kauempaa tuotu kasviproteiini.

“Suosimme raaka-aineita, jotka ovat ravitsemuksellisesti laadukkaita, vähäpäästöisiä ja lähellä tuotettuja. Siinä karsiutuu moni vaihtoehto pois”, Alvar Petin Söderholm kuvailee.

Alvar-kuivaruokien päästölaskelmista käy ilmi, että raaka-aineiden tuotanto aiheuttaa 76,5%tuotteen päästöistä. Kuljetusten osuus (14,4%) on toiseksi suurin.

Palaute: tullut jäädäkseen

Alvar Petin mukaan uudet kotimaiset vaihtoehdot ovat saaneet hyvän vastaanoton. Vastaanotto oli odotettu, sillä kotimaisuus on noussut asiakkaiden toiveena esiin toistuvasti.

“Vaikka uutuudet ovat olleet saatavilla vasta reilun viikon, kiinnostus kotimaisiin resepteihin näkyy jo myyntiluvuissa”, kertoo Henna Söderholm.

Kotimaiset kuivaruoat täydentävät terveellisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen keskittyvän Alvar Petin valikoimaa. Viime vuonna Alvar Pet toi markkinoille ensimmäiset kotimaiset koiran säilykeruoat.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt

Hanna Lemmetti, Alvar Pet co-founder ja CMO

+358 40 510 9420 (tavoitettavissa arkisin 9–17)

hanna@alvarpet.com

Alvar Pet on suomalainen lemmikkialan startup, jonka missio on minimoida hiilitassunjälki. Valikoimaan kuuluu ympäristöystävällisesti valmistettuja ruokia ja herkkuja, jotka toimitetaan toistuvalla tilausmallilla kotiovelle. Huhtikuussa 2020 palvelunsa lanseerannut yritys on ruokkinut jo yli 26 000 nelijalkaista asiakasta ja toimii nykyään Suomen lisäksi Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

www.alvarpet.com