Kananmunantuottajan jättiponnistus – koiranruokatehdas käynnistyi Loimaalla

Loimaalainen maanviljelijä ja kananmunantuottaja Tero Rovio havahtui siihen, että suurin osa Suomessa myytävistä koiranruoista tulee ulkomailta. Laadukkaan kotimaisen lähiruoan tuottajalle ajatus tuntui kestämättömältä, mutta synnytti idean. Pari vuotta myöhemmin, lokakuussa 2020 Rovio Pet Foodsin oma tehdas alkoi valmistaa koiran täysravintoa, jossa käytetään vain kotimaisia raaka-aineita. Pääraaka-aineena on kokonainen tuore kananmuna. Investoinnin arvo on 4 miljoonaa euroa, ja se työllistää kymmeniä ihmisiä.

Koiranruokamarkkinat ovat vahvasti isojen kansainvälisten yritysten hallussa, ja monet suomalaisiltakin kuulostavat koiranruoat valmistetaan ulkomailla. Koirien kuivaruoasta kotimaista tuotantoa on vain muutama prosentti.

– Olin seurannut tilannetta huolestuneena jo jonkin aikaa. Jouduimme syöttämään koirillemme ulkomailla valmistettua ruokaa, jonka raaka-aineiden alkuperästä ei ollut tarkkaa tietoa. On myös varsin epäekologista, että koiranruokaa kuskataan Suomeen ympäri maailmaa, kertoo yhtiön perustaja Tero Rovio.

Miljoonainvestointi: tehdas varta vasten lemmikkiruokien valmistukseen

Rovio Pet Foodsin ideologiaan kuuluu laatuun, kotimaisuuteen ja ekologisuuteen panostaminen. Siksi päätös oman tehtaan rakentamisesta oli helppo.

– Tehdas on uusinta mahdollista tekniikkaa ja suunniteltu ainoastaan laadukkaan ja ekologisen lemmikkien kuivaruoan valmistukseen. Olemme voineet suunnitella koko tuotantoprosessin, teknologian ja laitteet täysin lemmikkiruokien valmistuksen ehdoilla. Ruokien reseptit ja tuotantoprosessi sopivat täydellisesti yhteen. Varsinkin tuoreen kananmunan hyödyntäminen vaatii erityisosaamista, jota kaikilla valmistajilla ei ole, toteaa Tero Rovio.

Tehtaan sijainti Loimaalla valtatie 9 varressa on optimaalinen. Raaka-aineet tulevat lähiympäristöstä, iso osa vain 15 kilometrin säteellä tehtaasta, esimerkiksi pääosin kaura Tero Rovion omalta pellolta ja kananmunat omasta kanalasta. Tuotekehitys, valmistus ja pakkaaminen tapahtuvat saman katon alla. Tuotantolaitteet ovat pakkauskonetta lukuun ottamatta kotimaista tuotantoa. Investointi maksoi noin 4 miljoonaa euroa, ja tehdas voi tuottaa jopa 15 miljoonaa kiloa kuivaruokaa vuodessa.

– Investointi oli iso, mutta se kannatti. Suomalainen lemmikki saa nyt ruoan, jonka se ansaitsee.

Suomalaisten maataloustuotteiden jatkojalostusta

Tero Rovio on tyytyväinen, että uudessa tehtaassa voidaan jatkojalostaa suomalaisen maatalouden tuotteita.

– Loimaalaisena maanviljelijänä ja kananmunantuottajana minulla on ympärilläni kaikki tarvittava: laadukkaat raaka-aineet ja nyt myös tuotekehitys, valmistus ja pakkaaminen. Aloitimme koiranruoalla, mutta kehitämme tuotteita myös muille lemmikeille, seuraavaksi kissoille, Rovio paljastaa.

Tuotekehityksestä vastaavat eläinten ravitsemuksen asiantuntijat, ja työssä hyödynnetään uusimpia kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimuksia.

Saatavilla ihan tavallisista kaupoista

Rovio Pet Foodsin tuotteiden valtakunnallisia jakelukanavia ovat K-ja S-ryhmien päivittäistavarakaupat, Tokmannit, Hankkijat, Verkkokauppa.com sekä monet muut hyvin varustellut myymälät. Päätös tuotteen tuomisesta päivittäistavarakauppoihin oli tarkkaan harkittu.

– Halusimme, että mahdollisimman moni koiranomistaja voi ostaa laadukasta, kotimaista koiranruokaa aivan tavallisista kaupoista, painottaa Tero Rovio.

 

Rovio Pet Foods Oy

 • vuonna 2019 perustettu lemmikkieläinten ruokia kehittävä ja valmistava yritys
 • tuotantolaitos Loimaalla
 • perustaja ja toimitusjohtaja Tero Rovio
 • työllistää suoraan ja välillisesti useita kymmeniä henkilöitä, muun muassa raaka-aineiden tuottajia
 • Rovio Pet Foodsin valmistamassa koiranruuassa yhtenä pääraaka-aineena on tuore kokonainen kananmuna, mikä on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista
 • www.roviopetfoods.fi

Uusi tehdas

 • noin 1 500 neliömetrin hallirakennus, jossa varasto- ja pakkaustoiminnot, tehtaanmyymälä, kahvila-ravintola sekä pieneläinklinikka
 • varsinainen tuotantoprosessi hallin ulkopuolella olevassa moduulirakenteisessa tehtaassa
 • rakennuttaja Rovio Pet Foods ja suunnittelu, rakentaminen sekä lvi- ja sähkötyöt pääsääntöisesti paikallisilta yrityksiltä
 • kaikki koneet ja laitteet pakkauskonetta lukuun ottamatta on valmistettu Suomessa ja mahdollisuuksien mukaan lähialueilla
 • kaikki raaka-aineet ovat kotimaisia ja mahdollisuuksien mukaan lähialueilta

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Tero Rovio, Rovio Pet Foods, tero.rovio@roviopf.fi, p. 0500 741 679

Kuva: Katri Tamminen