Pitkäjänteinen yhteistyö muotoilijoiden kanssa toi Siparilalle Design from Finland -merkin

Vaajakoskella toimivalle Siparila Oy:lle on myönnetty Design from Finland -merkki pitkäjänteisestä muotoilutyöstä puusisustamisen parissa. 2000-luvun alusta lähtien arkkitehteja ja myöhemmin muotoilijoita puupaneeleidensa suunnittelussa käyttänyt Siparila on kehittänyt suomalaisesta puusta tuotteita, joita käytetään tuomaan viihtyisyyttä ja lämpöä niin yritysten konttoreihin, hotellihuoneisiin kuin kahviloihin.

Paneelien kehitystyön alkaessa aika ei ollut otollinen puulla sisustamiselle. Kellastuneet mäntypaneelit olivat piirtyneet ihmisten mieliin, eikä aito puu sisustusmateriaalina houkutellut. Ensimmäinen muotoiltutuote syntyi sattumalta, kun sisustusarkkitehti Kari Lappalainen etsi valmistajaa omalle tuoteidealleen.

– Ajatuksena oli valmistaa jyhkeitä paneeleita, joita kevennettäisiin valeuran luomalla rimamaisella vaikutelmalla. Lappalainen halusi myös, että kolmea erilaista paneelia olisi mahdollisuus yhdistää toisiinsa. Näin synyivät KOO-paneelit, muistelee toimitusjohtaja Juha Sojakka.

Tämän jälkeen yhteistyö muotoilijoiden kanssa lähti vauhdilla liikkeelle. Ristomatti Ratia muotoili Siparilalle kolmiulotteisen Vire-paneelin, jota on nyt viime vuosina nähty hotelleissa, kahviloissa ja jopa yritysten pääkonttoreissa. Puun käyttö sisustamisessa ei kuitenkaan ollut itsestään selvää Suomessa. Siparilassakin harkittiin vuonna 2010 koko sisustusmalliston lopettamista, koska tuotteille ei tuntunut löytyvän kysyntää.

– Olemme suuressa kiitollisuudenvelassa suomalaisille sisustussuunnittelijoille ja -arkkitehdeille, jotka lähtivät rohkeasti sisustamaan puulla. Lehdissä ja sosiaalisessa mediassa alkoi leviämään ideoita erilaisista puusisustuksista, jotka vauhdittivat tuotemyyntiä. Pitkäjänteinen yhteistyö palkittiin nyt Design from Finland -merkillä, kiittelee Sojakka.

Helppoutta naulaamisen sijaan liimalla, seuraavana vuorossa sisustuslistat

Puuta on perinteisesti totuttu näkemään omakotitalojen kattomateriaalina, mutta Siparila on ottanut tehtäväkseen viedä puupaneelit myös kerrostalojen seinille ja julkisiin tiloihin. Tätä varten yritys on kehittänyt määrämittaisia palapaneeleita, jotka on mahdollista kuljettaa helposti ahtaissa porraskäytävissä ja kiinnittää seinään liimaamalla, ja lisäksi niillä pystytään toteuttamaan kalanruotokuvioita tai tiililadontaa. Paneeleiden raaka-aineena käytetty vaalea koivu on herättänyt mielenkiintoa myös ulkomailla.

– Siparilan seuraava projekti käsittelee viimeistelyyn käytettäviä jalka- ja peitelistoja, joiden suunnitteluun etsimme sopivaa muotoilijaa tuulettamaan pölyttyneitä listamallistoja, paljastaa Sojakka.

Design from Finland -merkin brand manager Johanna Lahti tuntee ylpeyttä uudesta merkinsaajasta ja kiittelee Siparilan pitkäjänteistä työtä ja muotoiluosaamista. – Perinteinen teollisuus parantaa asemaansa globaaleilla markkinoilla valtavasti, kun se panostaa muotoiluun, Lahti pohtii.

Siparilan KOO- ja VIRE-sisustuspaneeleita on nähtävissä Habitare2018-messuilla Woodnotesin, Arabian, Lundian ja Lapuan Kankureiden osastoilla.

Kuva: Ristomatti Ratian Siparila Vire -paneeli

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Juha Sojakka, Siparila Oy, juha.sojakka@siparila.fi, p. 044 333 4610

Brand Manager Johanna Lahti, Suomalaisen Työn Liitto, johanna.lahti@suomalainentyo.fi, p. 040 591 6143

Suomalaisen Työn Liitto toimii sen puolesta, että suomalaisen työn arvostus kasvaa ja suomalainen työ menestyy. Liitto hallinnoi suomalaisesta työstä kertovia Avainlippu-, Design from Finland- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkkejä, vaikuttaa ostopäätöksiin ja haastaa työelämää uudistumaan. Liitto on arvoyhteisö, johon kuuluu yli 3 900 yritys- ja yhteisöjäsentä. www.suomalainentyo.fi.
Design from Finland -merkki viestii suomalaisen, ainutlaatuisen muotoilun alkuperästä ja korostaa suomalaisen aineettoman työn merkitystä Suomen menestymisen ja työllisyyden kannalta. Myönnettyjä merkkejä on yli 470 kappaletta.

Siparila Oy on vuonna 2003 perustettu suomalainen perheyritys, joka valmistaa aidosta puusta koteihin ja julkisiin tiloihin ulkoverhous- ja sisäverhouspaneeleita, listoja sekä liimalevyjä. Siparila kehittää puusta rakentajilta aikaa ja kuluja säästäviä ratkaisuja, jotka tekemällä puutuotteet tehdasoloissa täysin valmiiksi pintakäsittelyä myöden. Siparilan asiakkaita ovat rakennusliikkeet, rautakaupat, arkkitehdit sekä omatoimiset rakentajat. Siparilan tehtaat sijaitsevat Vaajakoskella, Parkanossa ja Kajaanissa. Siparila työllistää 100 puualan ammattilaista ja sen liikevaihto on 20 miljoonaa euroa. Siparila vie tuotteitaan Japaniin, Tanskaan, Hollantiin ja Kanadaan. www.siparila.fi