Ornamon uusi puheenjohtaja: Muotoilun strategista merkitystä ei vielä ymmärretä

Kristian Keinäsestä Ornamon uusi puheenjohtaja

Kristian Keinänen on Ornamon uusi puheenjohtaja. Hänet äänestettiin luottamustehtävään Teollisuustaiteen Liitto Ornamon syyskokouksessa 4.11.2015 Designmuseossa. Keinänen aloittaa uudessa tehtävässään vuoden 2016 alussa.

Tällä hetkellä Keinänen toimii Lahden Seudun kehitys Ladec Oy:n kehityspäällikkönä. Urallaan teollisena muotoilijana, yrittäjänä ja muotoilun tutkijana hän on työskennellyt pitkäjänteisesti muotoilun edistämiseksi elinkeinoelämään ja julkisen sektorin käyttöön. Tuore puheenjohtaja haluaa, että päättäjät ja elinkeinoelämä ymmärtävät muotoilun valttikorttina Suomen menestymiselle.

– Ornamon nykyinen hallitus on onnistunut luomaan Ornamolle strategian, joka ohjaa järjestön toimintaa vahvaksi asiantuntijaorganisaatioksi. Tämä antaa järjestölle hyvän pohjan edistää muotoilualan avautumista asiakastoimialoille ja päättäjille. Muotoilulle suotuisan toimintaympäristön edistämisessä on vielä paljon työtä, Keinänen sanoo.

Muotoilun eteneminen vaatii päättäjien tahtoa

Keinänen ei astu puheenjohtajan saappaisiin kylmiltään, sillä hän luotsasi Ornamon hallitusta puheenjohtajana myös vuosina 2004-2006. Tänä vuonna Keinänen sai selvän äänienemmistön. Toisena puheenjohtajaehdokkaana ollut Lars Räihä valittiin sen sijaan hallituksen jäseneksi.

Keinäsen mielestä muotoilun tuloksekas hyödyntäminen edellyttää päättäjiltä vahvaa tahtoa.

– Muotoilija toimii nykyään yhä enemmän fasilitaattorina ja strategisena konsulttina. Muotoilun hyödyntämisestä Lahden kaupunki on malliesimerkki. Eri tahot yritysten johdosta kaupungin päättäjiin ja kaupunginjohtajaan ovat sitoutuneet muotoilun käytön edistämiseen. Muotoilun läsnäolo on kaupungissa vahvaa. Palvelumuotoilua on kaupungissa käytetty luontevana osana kehitystoimintaa jo vuosia esimerkiksi terveydenhuollossa ja pelastuspalveluiden kehittämisessä, hän sanoo.

Hallitukseen vahva asiantuntijajoukko

Tänä vuonna hallitus uudistui lähes kertaheitolla, sillä luottamustehtävä päättyy peräti seitsemällä hallitusjäsenellä. Ornamon hallitukseen vuodeksi 2016-2017 äänestettiin monialainen joukko muotoilun ja taiteen ammattilaisia. Mukana ovat WSP Oy:n muotoilujohtaja Mari Siikonen, sisustusarkkitehti Lars Räihä, muotoilija ja kuvanveistäjä Pekka Paikkari, Kalevala Koru Oy:n muotoilujohtaja Kirsti Doukas, suunnittelija Hanna-Kaisa Alanen ja Tahkokallio Design+ Oy:n toimitusjohtaja Päivi Tahkokallio.

Samalla puheenjohtaja, vaatesuunnittelija Karoliina Vilander luopui tehtävästään.  Hallituksen jäseninä jatkavat tekstiilitaiteilija Merja Keskinen ja sisustusarkkitehti Mari Relander. Hallituksessa ovat myös  asiantuntijajäsenet, opiskelija Ellinoora Rusthol-Karhu ja tulevaisuudentutkija Mika Pantzar.

 

Teollisuustaiteen Liitto Ornamo on vuonna 1911 perustettu muotoilualan asiantuntijajärjestö, johon kuuluu yli 2 300 jäsentä. Ornamo kehittää muotoilijan
ammattia ja vaikuttaa muotoilun asemaan yhteiskunnassa. Yhdistämme muotoilijat, kehitämme alan ammatillista osaamista ja toimimme muotoilualan verkostona toimialojen välillä.