100-vuotias Kultakeskus juhlii suomalaista kulta- ja hopeasepäntyötä sekä muotoiluosaamista

Pohjoismaiden ja Baltian johtavaksi jalometallituotteiden valmistajaksi kasvanut Kultakeskus juhlistaa sataa vuotta suomalaista kulta- ja hopeasepäntyötä sekä muotoiluosaamista. Hämeenlinnalaisen Kultakeskuksen Kohinoor-timanttikoruilla on sekä Avainlippu- ja Design from Finland -tunnukset osoituksena suomalaisesta työstä ja muotoilusta.

Suomen Kultaseppien liitto päätti vuonna 1918 turvata kotimaisten jalometallituotteiden saannin perustamalla tehtaan Hämeenlinnaan. Näin sai alkunsa Suomen Kultaseppien Keskus Osakeyhtiö, jonka nimeksi vakiintui Kultakeskus.

Kultakeskuksen tuotevalikoimaan kuuluvat timantti-, kulta- ja hopeakorut, hopeaesineet sekä teräksestä valmistetut design-tuotteet. Kultakeskus tunnetaan erityisesti Kohinoor-timanttikorut ja Kultakeskus Hopeaa -tuotemerkeistä, joilla on Avainlipputunnus. Lisäksi Kultakeskus valmistaa kaikki suomalaiset valtiolliset kunniamerkit ja merkittävän osan kaikista ansiomerkeistä ja palkitsemistuotteista.

Suomalaisen suunnittelu- ja muotoiluosaamisen pitkät perinteet ja uudet tuulet

Kultakeskuksen muotoilijoiden kädenjälki näkyy etenkin Kohinoor-timanttikorujen mallistossa, jonka suunnittelijoita ovat Assi Arnimaa ja Sami Laatikainen. Korumuotoilu ja kultasepäntyö vaativat nykypäivänä sekä 3D-tekniikan että perinteisten käsityömenetelmien hallintaa.

– Korkeatasoiset timanttikorut suunnitellaan ja valmistetaan Hämeenlinnassa. Kultakeskuksella valmistetaan myös tuttuja hopeisia ruokailuvälinesarjoja, kuten Chippendalea, Tähkää ja Ainoa sekä muita hopeisia lahja- ja käyttöesineitä. Suosituin kastelahja, hopeinen lastenlusikka, on ollut Kultakeskuksen tuotannossa jo 1930-luvulta lähtien, kertoo Kultakeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Ruohola.

Perinteikkäällä jalometallialla on tilaa myös uusille tuulille. Kultakeskus haluaa tehdä ainutlaatuiset tuotteet kuluttajille helposti lähestyttäviksi. Kultakeskus on vastikään julkaissut Kohinoor-mobiilisovelluksen, joka tuo laajan timanttisormusvalikoiman älypuhelimiin.

Juhlavuoden henki tiivistyy Kultakeskuksen pääsuunnittelija Assi Arnimaan suunnittelemaan Josefina-sormukseen. Uniikki 10 000 euron arvoinen timanttisormus on Kultakeskuksen juhlakilpailun pääpalkinto.

Kuva: Josefina-sormus (Assi Arnimaa). Kultakeskus 100 vuotta -juhlakilpailun pääpalkinto. Osallistu kilpailuun: https://100v.kultakeskus.fi/

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Ilkka Ruohola, Kultakeskus Oy, ilkka.ruohola@kultakeskus.fi, p. 0500 494 257

Viestintäpäällikkö Sanna Huovinen, Suomalaisen Työn Liitto, sanna.huovinen@suomalainentyo.fi, p. 050 535 8900

Suomalaisen Työn Liitto toimii sen puolesta, että suomalaisen työn arvostus kasvaa ja suomalainen työ menestyy. Liitto hallinnoi suomalaisesta työstä kertovia Avainlippu-, Design from Finland- ja Yhteiskunnallinen yritys -merkkejä, vaikuttaa ostopäätöksiin ja haastaa työelämää uudistumaan. Liitto on arvoyhteisö, johon kuuluu yli 3 900 yritys- ja yhteisöjäsentä. www.suomalainentyo.fi.

Kultakeskus Oy on vuonna 1918 perustettu pohjoismaiden johtava jalometallialan yritys, jonka kotipaikka on Hämeenlinna. Kultakeskus toimii myös Ruotsissa, Norjassa ja Virossa ja työllistää yhteensä 250 työntekijää. Kultakeskuksen tuotevalikoimiin kuuluu timantti-, kulta- ja hopeakoruja, ruoka- ja kahvipöydän hopeita, teräs-, pronssi- ja kristalliesineitä, mitaleja, pokaaleja sekä teollisuuden platinatuotteita. Kultakeskus Oy tunnetaan ennen muuta Kohinoor- ja Kultakeskus-Hopea -tuotemerkeistä. www.kultakeskus.fi