Maatiainen ry valitsi vuoden maatiaskasviksi ahomansikan

Avainlippu-perheeseen kuuluva Maatiainen ry on valinnut entisaikojen lapsuuden kesistä muistuttavan ahomansikan vuoden maatiaiskasviksi. Yhdistyksen tarkoituksena on säilyttää vanhat viljely- ja koristekasvit, alkuperäiset kotieläinrodut sekä kulttuurimaisemat ja luonnon monimuotoisuus.

Ahomansikkaa (Fragaria vesca) kasvaa koko Euroopassa äärevimpiä eteläisiä ja pohjoisia alueita lukuunottamatta. Suomessa ahomansikka harvinaistuu pohjoiseen mentäessä. Vielä 1800–1900-luvun vaihteessa ahomansikka oli merkittävä talousmarja. Kaskeamisen seurauksena sille oli syntynyt verrattomia kasvupaikkoja, kuten ahoja. Perinteiset maatalouden, erityisesti laiduntamisen ylläpitämät kasviyhteisöt ovat häviämässä, joten ahomansikalle on entisaikoja niukemmin soveliaita kasvupaikkoja tarjolla. Kotipuutarhassa ahomansikka soveltuu hyvin maanpeittokasviksi aurinkoisille ja puolivarjoisille alueille. Se lisääntyy tehokkaasti rönsyillään.

Lomailijan heinäkuu on mansikan parasta satoaikaa. Hienoarominen ahomansikka on parasta tuoreena, joskin nopesti pakastettuna ne säilyttävät osan aromistaan. Ahomansikka on tunnettu myös rohtona, joka auttaa moneen vaivaan. Sitä suosittivat muun muassa ruotsalainen taksonomian perustajaisä Carl von Linné 1700-luvulla, suomalaisen kasvitieteen uranuurtaja Elias Lönnrot ja viime vuosisadan hyötykasvitutkija Toivo Rautavaara. Toivo Rautavaaran mukaan (Miten luonto parantaa, 1980) mansikanlehdistä keitetty tee edistää hikoilua, ehkäisee tulehduksia, alentaa verenpainetta ja estää verisuonten kalkkeutumista. Ahomansikka on hyvä C-, A- ja B-vitamiinien lähde.


Lisätietoja:

Pirkko Kukkola
siemen@maatiainen.fi
p. 040-512 8327


Maatiainen – Det lantliga kulturarvet ry
on aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on säilyttää vanhat viljely- ja koristekasvit, alkuperäiset kotieläinrodut sekä kulttuurimaisemat ja luonnon monimuotoisuus. Yhdistys tahtoo myös ylläpitää omavaraisen elämänmuodon arvostusta ja sen edellyttämien taitojen osaamista. www.maatiainen.fi