Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva haastaa yritykset ja järjestöt hankkimaan 100 suomalaista teosta

Itsenäinen Suomen valtio täyttää tänä vuonna pyöreät sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva haastaa yritykset ja järjestöt mukaan #100suomalaistateosta-kampanjaan. Sen tavoitteena on, että loppuvuoden aikana sata suomalaista taideteosta löytäisi uuden kodin.

Turva on Suomalaisen Työn Liiton jäsenyritys.

– Tarkoituksemme on tuoda esiin suomalaista taidetta ja taiteilijoita, kertoo idean äiti, Turvan toimitusjohtaja Minna Metsälä.

Varsinkin itsenäisyyden juhlavuonna korostuvat Suomen tunnetuimmat taiteilijat Albert Edelfeltistä Helen Schjerfbeckiin. Satavuotias Suomi on kuitenkin täynnä loistavia kuvataiteilijoita ja kuvanveistäjiä ja ennen kaikkea upeita teoksia, joista suurin osa meistä ei ole kuullut saati nähnyt edes ääriviivaa.

– Ajatus tähän kampanjaan lähti, kun keskustelin taiteilija Tuula Lehtisen kanssa ja hän totesi, että taiteen merkitys yritysten asiakastiloissa on muuttunut. Aiemmin taideteokset olivat yleisiä sijoituskohteita ja niitä tuotiin asiakkaiden nähtäville ja jopa näyttelyihin museoihin.

Turva on haastanut yhteistyökumppaneitaan mukaan kampanjaan.

Mukaan lähteminen helppoa

Ota siis haaste vastaan ja lähde tukemaan suomalaista taidetta. Tämän jälkeen haasta 1–5 muuta tahoa toimimaan samoin. Kampanja ei ole tarkoitettu harvojen ja valittujen piirileikiksi, vaan haasteen voivat ottaa vastaan ketkä tahansa.

Jos ja toivottavasti kun otat haasteen vastaan, sinulla ei tarvitse olla omaa taidehankintaa tehtynä tai edes kohdetta mietittynä valmiiksi. Kampanjaan mukaan ilmoittautuneet tahot sitoutuvat hankkimaan teoksen vuoden loppuun mennessä ja voivat pohtia rauhassa omalle yrityksellä tai järjestölle sopivaa teosta. Kampanjan Facebook-sivuilla on esimerkkejä saatavilla olevista teoksista.

Veistoksellisuutta Turvan seinälle

Turvan taidehankinta on hämeenkyröläistaitelija Katja Härkin Tammerkosken sillalla. Taiteilija itse kuvaa teosta seuraavasti:

– Tammerkosken sillalla maalaus syntyi 100 vuotiaan Suomen ja Wäinö Aaltosen Pirkkalalaisveistosten innoittamana. Maalauksessani olen pyrkinyt kuvaamaan Wäinö Aaltosen tavoin miespatsaiden sankarillista maskuliinisuutta ja Suomi neidon runollisuutta. Olen maalannut vasemmalla Veronkantajan ja oikealle Eränkävijän öljyvärein plastisesti palettiveitsellä ja keskelle neidon herkästi hopealla. Taustalla pauhaa Tammerkoski.

– Öljyväri- ja akryylimaalaukseni ovat suoran havainnon ja mieleeni painuneiden jälkien yhdistelmiä. Ne usein käsittelevät meidän ajallista ja fyysistä kokemusmaailmaamme, sekä ihmisen suhdetta luontoon ja historiaansa.

Kampanjan edistymistä voi seurata Facebook-sivuilla www.facebook.com/100suomalaistateosta ja Twitterissä tilillä @100teosta. Facebook-sivuilla on myös tietoa hankittavissa olevista teoksista.

Lähde mukaan!

Kuvassa ovat kuvataiteilija Katja Härki (vas.) ja Turvan toimitusjohtaja Minna Metsälä.