Tähän kohteeseen suomalainen sijoittaisi 2000 euroa remonttirahaa

Suomalainen sijoittaisi kodin, pihan tai mökin kunnostamiseen saamansa 2000 euroa ensisijaisesti keittiöremonttiin ja sänkyyn tai patjaan. Myös huonekalut ja pintaremontti ovat lähellä kunnostus- ja sisustustoivelistan kärkeä, kertoo Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus.

Myös huonekalut ja pintaremontti ovat lähellä kunnostus- ja sisustustoivelistan kärkeä, kertoo Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus.

Kyselyssä reilulta tuhannelta suomalaiselta tiedusteltiin, miten he kunnostaisivat tai sisustaisivat kotia, pihaa tai mökkiä, jos käytössä olisi 2000 euroa. Jaetulle ykkössijalle 18 prosentin kannatuksella nousivat keittiöremontti ja sängyn tai patjan hankinta.

– Keittiö on kodin sydämenä suomalaisille tärkeä, joten sen kuntoon ja viihtyvyyteen halutaan panostaa. Keittiöremontti keräsi kannatusta varsinkin Etelä-Suomessa, jossa sen valitsi ykköskorjauskohteeksi 22 prosenttia vastaajista. Asunnon kunnostus- ja remonttitöihin liittyen on hyvä muistaa, että sen yhteydessä tehtävillä valinnoilla voi oman kodin lisäksi rakentaa työtä Suomeen, toteaa Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala.

Suomalaisten tuotteiden ja palveluiden työllistävistä vaikutuksista muistuttaa myös Suomalaisen Työn Liiton, Keskon ja kymmenien yritysten yhteinen Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja.

– Jokainen suomalainen voi myös rautakaupassa tehdä valintoja, jotka luovat työtä Suomeen: jokaisen suomalaisen ostaessa kuukausittain 10 eurolla enemmän suomalaisia tuotteita ja palveluita syntyisi maahan vuodessa 10 000 uutta työpaikkaa, Eljala vertaa.

Miehet naisia enemmän saunan ja kotiteatterin perään

Kärkisijojen lisäksi suomalaiset sijoittaisivat tilaisuuden avautuessa huonekaluihin sekä pintaremonttiin, kuten maalaukseen ja tapetointiin. Kumpikin vaihtoehto keräsi taakseen 17 prosenttia vastaajista.

– Esimerkiksi maalaustöihin ryhtyvälle on hyvin saatavilla suomalaista työtä tukevia tarvikkeita yli 8 500 suomalaisen tuotteen varastovalikoimastamme, ja Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatunnus auttaa löytämään näitä tuotteita K-raudan ja Rautian hyllyiltä. Äskettäin julkaistun selvityksen mukaan tuotteiden suomalaisuus kiinnostaa kuluttajia myös rautakaupassa: liki joka toinen kertoi valitsevansa aina tai useimmiten suomalaisen rautakaupan tuotteen, kertoo Rautakeskon markkinointijohtaja Raimo Jaakkola.

2000 euron sijoittamisessa neljän kärkeen nousseet sekä niiden jälkeen sijoittuneet kylpyhuoneen ja pihan tai puutarhan kunnostus -kohteet keräsivät tasaisesti suosiota sekä miesten että naisten keskuudessa – kuitenkin niin, että naisvastaajat suosivat näitä vaihtoehtoja kautta linjan miehiä enemmän.

Miesten vastuksissa korostuivat puolestaan naisvastaajia enemmän sauna, kotiteatteri ja lämmitysjärjestelmä.

Jos saisit 2000 euroa rahaa kodin, pihan tai mökin kunnostamiseen tai sisustamiseen, niin mihin käyttäisit nämä rahat?

 • Keittiöremonttiin 18 %
 • Sänkyyn/patjaan 18 %
 • Huonekaluihin 17 %
 • Pintaremonttiin (maalaus/tapetointi) 17 %
 • Kylpyhuoneeseen 13 %
 • Pihaan / puutarhaan 11 %
 • Saunaan 10 %
 • Sohvaan 10 %
 • Lattiaremonttiin 9 %
 • Terassin remontointiin / rakentamiseen 8 %
 • Kotiteatteriin 7 %
 • Lämmitysjärjestelmään 6 %

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa ja siihen vastasi 1017 15–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa. Kysymyksen vastausvaihtoehdot kartoitettiin esitutkimuksella osana tutkimusta.

Lisätietoja:
Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 374 7410, jokke.eljala@avainlippu.fi
Raimo Jaakkola, markkinointijohtaja., Rautakesko Oy, p. 01053 20956, raimo.jaakkola@kesko.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Vuoden 2015 kestävässä kampanjassa ovat mukana kaikki K-raudat, Rautiat, K-citymarketit, K-supermarketit, K-marketit, K-extrat sekä lähes 60 elintarvikevalmistajaa ja käyttötavara- tai rakennustuoteteollisuuden yritystä. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi