Sairaalakalustevalmistaja Lojer laajentaa toimintaansa ohjelmistoihin

Sote-uudistuksen myötä julkisen terveydenhuollon laitteet ja kalusteet siirtyvät kunnista maakunnille, ja lain velvoittama laiterekisteri on pidettävä ajan tasalla. Kotimainen, Avainlippu-yhteisöön kuuluva ja kansainvälisestikin tunnettu sairaala- ja hoitokalusteita valmistava Lojer Oy tuo markkinoille sähköisen Easy Care -laiterekisterin. Lojer uskoo, että ohjelmistopalveluille on kysyntää myös vientimarkkinoilla.

Käynnissä oleva sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus tulee muuttamaan terveydenhuollon laitteiden ja kalustojen omistusta. Valmistelussa olevan lakiluonnoksen mukaan maakunnille siirtyvät kaikki laitteet, joita ne sote-palvelujen järjestämistä varten tarvitsevat. Laitteisiin luetaan kaikki sairauden tai vamman diagnosointiin tai hoitoon tarkoitetut laitteet ja tarvikkeet.

– Tulossa on aivan valtava työ. Terveydenhuollon laitteisiin lasketaan kaikki kuumemittareista leikkauspöytiin. Yksin sairaalasänkyjä on kymmeniä tuhansia. Näistä pitäisi olla tiedot rekisterissä: omistus, käyttöohjeet, turvallisuusdokumentit, käyttöönottoaika, huollot, korjaukset ja laitteen poisto. Laitteet on pystyttävä jäljittämään, ja esimerkiksi tieto laitteen käyttöpaikasta on oltava rekisterissä, kertoo Lojerin toimitusjohtaja Ville Laine.

Soten myötä syntyy uusia toimijoita, mutta toimivaa laiterekisteriä kaivataan alalla jo nyt. Vaikka vuonna 2010 voimaan tullut laki velvoittaa alan toimijoita ylläpitämään luetteloa hallinnassaan olevista terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista, käytössä on ollut hyvin erilaisia toimintatapoja. Toimivia sähköisiä järjestelmiä on ollut markkinoilla vähän, ja sairaalat ovat jopa itse kehittäneet omia järjestelmiä.

Easy Care kokoaa laitetiedot samaan järjestelmään

Lojerin kehittämän Easy Care -ohjelmiston avulla terveydenhuollon yritykset voivat ylläpitää reaaliaikaista rekisteriä kalusteista ja laitteista. Kaikki laitteisiin ja niiden ylläpitoon liittyvä tieto löytyy samasta paikasta.

– Ohjelmistoon kirjataan myös huoltotilaukset ja vikailmoitukset, jotka huolto kuittaa järjestelmän kautta. Laitteen huoltohistoria päivittyy automaattisesti, jolloin tiedot ovat ajan tasalla ja saatavilla. Ohjelmiston avulla voi tarkastella yksittäisen laitteen, toimipisteen kaikkien laitteiden tai tarvittaessa koko yrityksen laitekannan tietoja tehokkaasti, kertoo Service Business Manager Tapio Turta Lojerista.

– Easy Care -laiterekisteriin voidaan mallintaa asiakkaan organisaatio. Tämä helpottaa oleellisesti tilannetta, jossa organisaatio siirtyy esimerkiksi soten myötä uuteen omistukseen.

Lojerin valmistamien sairaalakalusteiden tiedot kirjautuvat jo tehtaalla järjestelmään. Rekisteri on kuitenkin avoin eli siihen voidaan kirjata myös muiden valmistajien kalusteita ja laitteita. Lojer voi myös ylläpitää laiterekisteriä asiakkaan puolesta.

Palveluliiketoiminnasta toinen tukijalka Lojerille

Vuonna 1919 perustettu Lojer Oy on Sastamalassa toimiva sairaala- ja hoitokalusteiden valmistaja. Omaa valmistusta ovat muun muassa sairaalasängyt sekä leikkaus-, tutkimus- ja hoitopöydät. Lojer toimittaa tuotteita muun muassa Saksaan, Ruotsiin, Venäjälle, Indonesiaan ja Saudi-Arabiaan.

Valmistuksen lisäksi yritys tarjoaa kalusteiden huoltopalveluja sekä avaimet käteen -palvelumalleja. Asiakas voi esimerkiksi sairaalasängyn sijaan ostaa palvelun, joka sisältää sängyn, patjan, varaosat, huollot ja tarkastukset.

– Ohjelmiston kehittäminen on meille uusi aluevaltaus. Se sopii erinomaisesti täydentämään palvelutarjontaamme. Tavoitteenamme on lähivuosien aikana saada noin viidennes liikevaihdosta palveluliiketoiminnasta, kertoo Ville Laine.

Lojer suunnittelee myös ohjelmiston vientiä varsinkin Pohjoismaihin, joissa tapa toimia on hyvin lähellä suomalaisia terveydenhuollon käytäntöjä.

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Ville Laine, Lojer Oy, p. 010 830 6715, ville.laine@lojer.com

Service Business Manager Tapio Turta, Lojer Oy, p. 010 830 6755, tapio.turta@lojer.com

 

Lojer Oy on suomalainen sairaala- ja hoitokalusteiden valmistaja ja Pohjoismaiden johtava fysioterapialaitteiden ja -tarvikkeiden jälleenmyyjä. Omaa valmistusta ovat muun muassa sairaalasängyt sekä leikkaus-, tutkimus- ja hoitopöydät. Vuonna 1919 perustetun yhtiön tuotantoyksiköt sijaitsevat Sastamalassa, Kempeleessä ja Pennalassa. Yritys työllistää noin 150 henkilöä ja on alan merkittävin kotimainen työllistäjä. Liikevaihto on noin 25 miljoonaa euroa. Viennin osuus Lojerin koko tuotannosta on yli 60 prosenttia ja leikkauspöydistä noin 95 prosenttia.  Lojerin tuotteita on käytössä yli sadassa maassa, muun muassa Saksassa, Ruotsissa, Venäjällä, Indonesiassa ja Saudi-Arabiassa, Chilessä, Etelä-Afrikassa sekä Trinidad ja Tobagossa. www.lojer.com www.easycaresystem.fi