Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot Slushille, Vahterukselle ja Serrekselle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt tämänvuotiset kansainvälistymispalkinnot kasvuyritystapahtuma Slushille, sairaaloiden imujärjestelmiin erikoistuneelle Serrekselle ja teollisuuden lämmönsiirtimiin keskittyneelle Vahterukselle.

– Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on tunnustus suomalaisille kansainvälisesti menestyville yrityksille ja yhteisöille sekä niiden henkilöstölle. Palkittujen menestyksen taustalta löytyy huippuluokan osaamista, kykyä tarttua muuttuvien markkinoiden mahdollisuuksiin ja valmiutta riskinottoon. Ennen kaikkea jokaista palkittua yhdistää voimakas kasvunnälkä, sanoo Team Finland -johtoryhmän puheenjohtaja Jorma Korhonen valtioneuvoston kansliasta.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on vuosittain myönnettävä tunnustus suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille ja niiden taustalla vaikuttaville yhteisöille. Presidentti myöntää palkinnon Team Finland -johtoryhmän esityksestä.

– Koko Suomen hyvinvointi nojaa yhä vahvemmin pk-yritysten kykyyn kasvaa kansainvälisesti ja luoda uutta työtä. Vientimme nojaa edelleen vahvasti 20 suuren suomalaisyrityksen harteille ja siksi panostamme voimakkaasti lupaavien pienten ja keskisuurten yritysten kansainväliseen kasvuun. Tulevaisuuden työpaikat syntyvät valtaosin näihin yrityksiin, sanoo Finpron toimitusjohtaja Markus Suomi.

Suomalaista kasvuyrittäjyyttä maailmankartalle

Slushista on tullut muutamassa vuodessa yksi Euroopan johtavista ja tunnetuimmista kasvuyritystapahtumista. Slush on kerännyt vuodesta 2008 lähtien marraskuiseen Helsinkiin vaikuttavan joukon kasvuyrityksiä, kansainvälisiä sijoittajia ja julkisia toimijoita.

– Slush on yhteisön tekemä ilmiö. Tämän vuoden Helsingin tapahtumaa on ollut rakentamassa 1 500 vapaaehtoista 50 maasta. Pelkästään tämä tekijäjoukko on yksi Suomen historian kansainvälisimpiä, puhumattakaan kävijöistä, joita oli tasan sadasta maasta. On mahtavaa saada olla mukana viemässä suomalaista ilmiötä ja yrittäjyyttä maailmalle tällä porukalla, sanoo Slushin toimitusjohtaja Riku Mäkelä.

Kuluvana vuonna Slush laajeni Aasiaan. Keväällä järjestetty Slush Tokio oli Mäkelän mukaan menestys. Myös lokakuussa Pekingissä järjestetty Slush China oli loppuunmyyty.

Sairaalateknologiayritys tarttui valmistavan teollisuuden vaikeaan yhtälöön

Kauhajoelta ponnistava Serres on kasvanut kannattavasti oman kapean erikoisalansa globaaliksi markkinakakkoseksi. Yritys on erikoistunut sairaaloiden leikkaussalien imujärjestelmiin, jotka yhdistävät kustannustehokkuuden, potilasturvallisuuden ja hygienian. Tämän lisäksi yritys on Pohjoismaiden johtavia lattiakaivojärjestelmien valmistajia.

– Olemme tarttuneet valmistavan teollisuuden vaikeimpaan ongelmaan eli miten valmistaa huippulaatua kohtuullisin kustannuksin. Menestyksemme osoittaa meidän onnistuneen tässä, koska pystymme valmistamaan Suomessa kertakäyttöisiä imupusseja sairaalakäyttöön ja myymään niitä erittäin kilpailluilla Kiinan markkinoilla. Samalla tuotteella pystymme täyttämään vaativimpienkin asiakkaiden tarpeet kaikkialla maailmassa, sanoo Serres Oy:n toimitusjohtaja Mika Hagberg.

Hagbergin mukaan Serres panostaa erittäin paljon asiakkaidensa kuunteluun. Yrityksellä on vahvat verkostot sairaaloissa, jolloin palaute ja kehitysideat kantautuvat takaisin Suomeen. Kansainvälisen kasvun myötä yrityksen liikevaihto on lähes kuusinkertaistunut 2000-luvun aikana 28 miljoonaan euroon.

Idearikas konepaja kehittää jatkuvasti uutta

Uudessakaupungissa toimiva kalantilainen perheyritys Vahterus on erikoistunut raskaan teollisuuden lämmönsiirtimien valmistukseen. Vahteruksen tuotteet menevät laajalti erilaisiin jäähdytyssovelluksiin, prosessi- ja kemianteollisuuteen, voimalaitoksiin sekä öljy- ja kaasutuotantoon, joiden markkinat ovat globaalisti jatkuvassa kasvussa.

– Meille paikallisuus ja omien juurien korostaminen on kaiken lähtökohta. Liiketoimintamme perustuu itse kehittämiimme ja patentoituihin hitsattuihin levylämmönsiirtimiin. Ne ovat alansa teknologista kärkeä, mutta kärjessä pysyminen vaatii kovaa työtä. Kaikki 230 työntekijäämme ovat vahvasti mukana ja mahdollistaneet menestyksemme. Lisäksi olemme yksi Suomen aktiivisimpia konepajoja uusien aloitteiden ja jatkuvan parantamisen eli JP-toiminnan saralla, kertoo Vahteruksen toimitusjohtaja Mauri Kontu.

Vuonna 1990 perustettu perheyritys on kasvanut vauhdilla. Viimeisen viiden vuoden aikana yritys on kaksinkertaistanut liikevaihtonsa 38 miljoonaan euroon säilyttäen silti hyvän kannattavuutensa. Yrityksen liikevaihdosta noin 95 prosenttia tulee viennistä.

Lisätietoja:
Mika Hagberg, toimitusjohtaja, Serres, 040 745 7008, mika.hagberg(a)serres.fi
Mauri Kontu, toimitusjohtaja, Vahterus, 044 742 7010, mauri.kontu(a)vahterus.com
Riku Mäkelä, CEO, Slush, 0400 848 789, riku.makela(a)slush.org
Outi Torniainen, viestintä- ja markkinointijohtaja, Finpro, 040 512 1375, outi.torniainen(a)finpro.fi

Team Finland kokoaa yhteen kaikki valtiorahoitteiset palvelut ja organisaatiot, jotka tukevat suomalaisyritysten kansainvälistymistä sekä investointien houkuttelemista Suomeen. Verkosto tarjoaa yrityksille muun muassa tietoa eri markkinoiden mahdollisuuksista, neuvontaa kansainvälistymisen eri vaiheisiin, rahoitusta sekä tukea verkostojen, yhteiskuntasuhteiden ja näkyvyyden luomiseen.