Keittiönpöydältä ponnahtanut design-yritys aloitti miestenvaatteiden valmistamisen omassa vaatetehtaassa Kokkolassa

Anniina Isokankaan perustama PaaPii Designin tarina on poikkeuksellinen: Ensin intohimoisesta käsityöharrastuksesta syntyi blogi, sitten blogin suosion rohkaisemana tekstiilialan yritys. Sitten koitti ensimmäisten työntekijöiden palkkaaminen ja oman ompelimon perustaminen. Nyt 10 vuotta yrityksen perustamisen jälkeen PaaPii vie naisten- ja lastenvaatteita sekä kankaita yli 30 maahan. PaaPii on palkannut vuoden sisällä kuusi uutta työntekijää, ja yhteensä työntekijöitä on jo 21.

Kesällä 2018 Ylen jutussa arvuuteltiin, voisiko juuri Kokkolasta syntyä Suomeen uusi miestenvaatemerkki. Silloin ajatus tuntui Anniinasta vielä huvittavalta.

– Ei se ihan ensimmäisenä toimenpiteenä minulla ole mielessä, kun tulevaisuutta ajattelee, Anniina nauroi tuolloin.

Nyt PaaPii Design laajentaa kotimaisten vaatteiden valmistuksen myös miestenvaatteisiin. Kyse ei ole vain mallistosta, vaan kokonaan uudesta brändistä.

– Meiltä on kyselty paljon miestenvaatteita, ja lasten- ja naistenvaatteista onkin luontevaa laajentaa tarjontaa myös miehille, kommentoi PaaPiin perustaja, suunnittelija ja toimitusjohtaja Anniina Isokangas.

Vaatetehdas Suomessa on nykyään harvinaisuus. Samoin on suomalainen miestenvaatekin. Alun perin liikelahjaprojektista liikkeelle lähtenyt työ kokonaan uuden brändin parissa kuitenkin päätettiin aloittaa, kasvaneesta vastuullisten tuotteiden kysynnästä johtuen sekä PaaPiille tutusta tekemisen palosta. Uusi miestenvaatebrändi Finsket sai alkunsa keväällä. Finsketin ensimmäinen t-paitamallisto on valmistunut ja verkkokauppa on vasta avattu. Uusia mallistoja ja tuotteita tullaan julkaisemaan läpi syksyn.

Finsket nojaa vahvasti vastuullisuuteen, suomalaisuuteen sekä suunnitteluun. Kaikki työ tehdään omassa vaatetehtaassa Kokkolassa. Vaatteiden lisäksi valikoimiin tulee kuulumaan muun muassa erilaiset kodintuotteet. Finsketin parissa työskentelyn aloittanut Juha Järvinen uskoo brändin herättävän kiinnostusta.

– Tässä ajassa Finsketille löytyy paikkansa. Kun ideat Suomessa valmistetuista vastuullisista miestenvaatteista ja pohjoisesta mielenmaisemasta nousivat pintaan, ei oikeastaan ollut enää paluuta. Sen verran kovaksi innostus nousi. Jos me innostumme tästä, on jonkun muunkin innostuttava.

Tekstiiliteollisuudessa vastuullisuustrendi ei ole vielä saavuttanut samaa asemaa kuin esimerkiksi sähkön, asumisen ja elintarvikkeiden osalta Suomessa. Juha uskoo vastuullisuuden arvostuksen kasvavan myös tekstiilien kysynnässä entisestään:

– Ihmiset ovat enenevissä määrin tiedostavia ja tarkkoja, ja vaatteenkin pitää olla erinomainen muun muassa valmistusolosuhteiden puolesta ja ympäristön kannalta. Etiikka on siis selvästi nostamassa päätään laajemminkin, ja se jos mikä on hyvä asia kaikkien kannalta. Meidän ideamme on tarjota tinkimättömän vastuullisia vaihtoehtoja.

Yhteystiedot

Anniina Isokangas, toimitusjohtaja

+358 50 594 1242

anniina@paapiidesign.com

 

Juha Järvinen, brändijohtaja, Finsket

+358 40 555 4458

juha.jarvinen@finsket.com