Suomenlampaiden villaa teolliseen hyötykäyttöön ja uusia investointeja Lapualle

Arvioiden mukaan jopa puolet suomalaisten lampaiden villasta menee tällä hetkellä hukkaan. Design-tekstiileistään tunnettu Lapuan Kankurit päätti tehdä asialle jotain pystyäkseen tarjoamaan kuluttajille teollisesti kudottuja ja jatkuvatoimisesti viimeisteltyjä villatekstiileitä suomalaisen lampaan villasta.

Lapuan Kankurit on myös investoimassa Lapuan kutomoon neljään uuteen jacquard-kutomakoneeseen entisten 20 lisäksi, sekä palkkaamassa lisää työntekijöitä vastatakseen lisääntyvän villatuotannon tarpeisiin. Tavoitteena on lisäksi rakentaa Suomeen ainutlaatuinen teollinen villakankaiden jatkuvatoiminen viimeistelylaitos. Investointi on miljoonaluokkaa.

”Haluamme käyttää vastuullisesti ja tehokkaasti saatavilla olevan materiaalin ja tuoda suomenlampaan ja suomalaisten lampaiden villan hyödyntämiseen omaa erityisosaamistamme. Tiedämme, miten teollista tuotantoprosessia johdetaan nykypäivän menetelmillä,” Lapuan Kankurien toimitusjohtaja Esko Hjelt sanoo.

Tähän asti pääasiassa pienet toimijat ja käsityöläiset ovat käyttäneet suomenlampaan hienoa villaa pääasiassa käsityölankoihin, eikä suomalaista villalankaa ole ollut tarjolla teolliseen kudontaan. Suurin syy villan huonoon hyödyntämiseen on raakavillan alhainen hinta, joka ei ole motivoinut lampureita villan suuritöiseen lajitteluun ja myyntiin. ”Kun kysyntä lisääntyy, myös villakuidun hinta nousee, ja sen myötä siitä tulee lampureillekin kannattavaa”, Lapuan Kankurien toimitusjohtaja Esko Hjelt sanoo.

Suomeen takaisin osaamista, joka ehti jo kadota

Lapuan Kankurit hankkii tällä hetkellä käyttämänsä sertifioidut valmiit villalangat pääosin EU-alueelta tarkoin valikoiduilta kehräämöiltä. Viimeisen vuoden aikana yrittäjä on kiertänyt suomalaisia lammastiloja ja hankkinut suomenlampaan villaa varastoon jo muutaman tuhat kiloa.

Villa pesetetään ainakin aluksi Englannissa, koska Suomessa sitä ei voi teollisessa mittakaavassa vielä tehdä. Sitten se kehrätään langaksi yhteistyökumppanien toimesta. Kehitteillä on myös kasvivärjäyksen hyödyntämistä langan värjäyksessä. Sen jälkeen lanka kudotaan ja viimeistellään villahuoviksi omassa kutomossa.

Lapuan Kankurit etsii parhaillaan Suomesta lisää toimijoita yhteistyökumppaneiksi langan valmistukseen.

Kutominen on laadukkaita pellava- ja villatuotteita valmistavan Lapuan Kankurien erityisosaamista, mutta villan viimeistelyyn Esko Hjelt aikoo käyttää hyväksi teoriatietoa, jota hänen kutojamestarisuvulleen kertyi villanvanutuslaitoksista 1950-luvulta lähtien. ”Rakennamme uudestaan sellaista tuotantoketjua, joka Suomesta on ehtinyt jo kadota. Yhdistämme vanhoihin oppeihin uutta teknologiaa.”

Järjestelmällistä keruuta yhteistyöllä

Hjeltit ovat hyvillään, että suomenlampaan villan järjestelmällisen keruun tarpeeseen on viime vuosina havahduttu esimerkiksi Pro Agrian toimesta, ja he ovat mielellään mukana yhteistyöprojekteissa siihen liittyen.

”Mukavahan se on ajella ympäri maatiloja villaa ostamassa, mutta ei siinä ole järkeä pidemmän päälle”, Eurooppaan ja Japaniin suuntautunutta vientiyritystä pyörittävä Esko Hjelt naurahtaa.

Esko Hjelt
Lapuan Kankurit