Mediaseuranta

Tamtron Oy: Tehokkaampaa ja turvallisempaa trukilla ajoa

Tamperelainen Tamtron Oy on vaakavalmistaja, jonka syksyn uutuus trukkivaaka Sealift 100 sopii kaikkiin trukkityyppeihin sisä-ja ulkokäyttöön. Jälkiasennettavan vaakan kapasiteetti kattaa aina viidestä tonnista 33 tonnin punnitukseen. Uuden trukkivaakan avulla kaluston turha kuluminen ja työturvallisuusriskit vähenevät. Kun tavara on punnittaessa jo trukilla, jää turha ajelu pois. Sealift 100 on esittelyssä syksyllä Maxpo 2019 -messuilla. Tamtron Oy on valmistanut ja suunnitellut vaakoja ja punnitusratkaisuja vuodesta 1972 lähtien. Yritykselle on myönnetty Avainlippu.

Sarka on onnistunut vaikeassa tehtävässään

Tampereen kaupungin omistama Sarka Oy pyrkii työllistämään heitä, joille työpaikan löytäminen on kaikkein vaikeinta. Sarka on sosiaalinen ja yhteiskunnallinen yritys. Sosiaalisen yrityksen statuksen voi saada, jos yrityksen työvoimasta yli 30 prosenttia on palkatessa joko pitkäaikaistyöttömiä tai osatyökykyisiä. Kaikki Sarkan työntekijät täyttävät kriteerit. Yhteiskunnallinen yritys on taas Suomalaisen Työn Liiton myöntämä merkki. Sarka tekee yhteiskunnallista vaikuttamista, kun se panostaa henkilöiden työllistämiseen niin, että he pärjäisivät myös avoimilla markkinoilla. Sarka aloitti toimintansa henkilöstön vuokrauspalveluilla. Myöhemmin perustettiin erillinen huoltoryhmä, joka laajensi tarjontaa rakennus- ja ympäristöpuolelle. Sarkan toimintaan voi hakea mukaan kuka tahansa työtön työnhakija. Sarkalaisten ikähaitari on parikymppisistä eläkeikää kolkutteleviin. Korkeakoulutettuja on yli 20 prosenttia. - Artikkeli on julkaistu Aamulehden mukana tulevassa Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä.

Kolumni: Ovatko perinteiset rutiinit kehityksen jarru?

SDP:n kansanedustaja Kim Berg kirjoittaa ikäihmisten hoivapalveluiden kasvaneesta tarpeesta. Monet kunnat ovat ulkoistaneet palveluja yksityisen sektorin toimijoille. Pyrkimyksenä oli saada säästöjä, mutta tilanne on kääntynyt monin paikoin päälaelleen. Jotkut kunnat ovatkin jo palanneet tuottamaan itse palveluja. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta vieraili alkuviikosta kesämatkallaan Tampereella, jossa se tutustui muun muassa Kontukotiin. Se on yhteiskunnallinen yritys, joka tuottaa tehostetun palveluasumisen palveluja ostopalveluna Tampereen kaupungille. Kontukodin arvopohja lähtee siitä, että asukkaat viihtyvät. Asukkaat ja henkilökunta ovat samanarvoisessa asemassa keskenään. Henkilökunta käyttää töissä omia vaatteitaan ja ruokailee yhdessä asukkaiden kanssa. Perinteiset rutiinit, kuten yhteiset aamuherätykset puuttuvat. Henkilökunnalla on enemmän aikaa tukea asukkaiden omatoimisuutta. Kirjoittaja uskoo, että Kontukodin mallia voitaisiin soveltaa myös laajemmin suomalaisissa hoivayksiköissä?

Lykkäävätkö talovalmistajat Hitas-taloihin sekundalaatua?

Viisi vuotta sitten valmistuneessa helsinkiläisessä Hitas-taloyhtiössä osa keittiön ja kylpyhuoneen kalusteista on rapistunut pahasti. Vikoja on lähes puolessa Helsingin Käpylän Panuntie -nimisen taloyhtiön 45 asuinhuo­neistosta. Kerrostalon on rakennuttanut Hartela ja kalusteet on toimit­tanut Novart. Se on Suomen suurin keittiöitä, kylpyhuonekalusteita ja säilytysjärjestelmiä val­mistava yritys. Taloyhtiön kalusteet ovat yhtiön Petra-mallistosta. Taloyhtiö on reklamoinut se­kä Hartelaa että Novartia tou­kokuussa, mutta vikoja ei ole korjattu. Hartelan Etelä-Suomen ta­kuutöistä vastaavan apulais­johtajan Markku Utriaisen tulkinnan mukaan varsinainen reklamaatio asiasta tehtiin heinäkuussa. Utriaisen mukaan pallo on nyt Novartilla. Hartela ei ole käyttänyt Novartin kalusteita kosteissa ti­loissa sen jälkeen, kun ongelmat tulivat esiin. Novartilla on avainlipputunnus, joka Suomalaisen Työn liiton mukaan kertoo "tuotteen tai palvelun suomalaisesta alkuperästä luo­tettavasti”.

Väriä talveen!

Kuoma tunnetaan kevyistä ja lämpimistä talvijalkineistaan, ja asiakkaiden toiveesta tuoteperhe on nyt laajentunut lasten ulkoiluvaatteisiin. Kuoman suunnittelijat ovat luoneet toiminnallisen, kestävän ja iloisenvärisen talviulkoiluvaatemalliston. Kaikki ulkoiluvaatteet on suunniteltu Suomessa, ja niille on myönnetty Design from Finland -merkki.

Kiveenhakattuja tarinoita

90 vuotta toiminut Mikkelin Kiviveistämö kuluu Mikkelin vanhimpiin yrityksiin. Perinteiden rinnalla yritys pyrkii myös uudistumaan, sillä hautauskulttuuri on muuttunut. Tuhkaus on vähentänyt kivien kysyntää, ja ilmassa on muutoksen merkkejä, joiden vaikutusta ei voi vielä arvioida. Hautakivissä on kokeiltu kiven ohella lasia ja terästä, mutta Suomen luonnonoloihin sopii erityisesti kivi. Mikkelin Kiviveistämö käyttää vain kotimaista kiveä, joka tulee Korpilahdelta, Varpaisjärveltä ja Yltämaalta. Vaikka suomalainen kivi on ulkomaisia materiaaleja kalliimpaa, se on kuljetusten takia ekologista. Yritys arvostaa myös Avainlippua.

Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

Helsingin Käpylän Panuntie-niminen hitas-taloyhtiö on valmistunut viisi vuotta sitten, mutta taloyhtiön kalusteet näyttävät huomattavasti vanhemmilta ja kuluneilta. Vikoja on lähes puolessa taloyhtiön asuinhuoneistoissa, joita on yhteensä 45. Talon on rakennuttanut Hartela ja kalusteet on toimittanut Novart. Novart on Suomen suurin keittiöitä, kylpyhuonekalusteita ja säilytysjärjestelmiä valmistava yritys. Yrityksen A la Carte- ja Petra-keittiöt valmistetaan Suomessa, ja yrityksellä on Avainlippu-tunnus, jolla voidaan viestiä tuotteen tai palvelun suomalaisesta alkuperästä. Taloyhtiö on reklamoinut vioista sekä Novartille että kuluttajariitalautakuntaan.

Työpankki väylä töihin: yritys tuo työttömät takaisin työelämään

Artikkelissa kerrotaan työpankkiyritys Arbeetin Porissa käynnistämän pitkäaikaistyöttämien työllistymiseen tähtäävään toiminnan ensikokemuksista. Arbeet ja sen toimitusjohtaja Jere Saarela ovat aiemmin toimineet myös yhteiskunnallisen yrityksen Rauman Taitokunto Oy:n yhteydessä. Saarela kertoo Arbeetin toimineen Raumalla viisi vuotta, ja hänen mukaansa Raumalla yli 70 % yrityksen toiminnan piirissä olleista on saatu työllistymään, opiskelemaan tai muuhun toimenpiteeseen pois pitkäaikaistyöttömyydestä.

Eurokangas luottaa kivijalkaan

Lahtelaislähtöisen Eurokankaan toimitusjohtaja Daniel Ward luottaa kivijalkakaupan ja erikoiskaupan pärjäämiseen myös tulevaisuuden markkinoilla. Eurokangas avasi oman verkkokauppansa vasta kaksi vuotta sitten. Yrityksen myynti on kasvanut verkossa kaksinumeroisin luvuin, mutta myymäläverkostossa kasvu on ollut hitaampaa. Kivijalkakauppaa on laajennettu perinteisen kangaskaupan ulkopuolelle mm. auringonsuojatuotteilla ja kaihtimilla. Valikoimissa on muiden valmistajien kangaskuosien lisäksi oma, Design From Finland -merkillä markkinoitu suomalaissuunnittelijoiden kangasmallisto.