Mediaseuranta

Yrityksen voitosta rahaa kehittämiseen

Saarijärveläinen Anu Oksanen on Vihreän liiton ehdokkaana kevään eduskuntavaaleissa. "Huomasin, että osaamiselleni olisi tarvetta", perustelee elinkeinokoordinaattorina oleva Oksanen. Hän on toiminut 20 vuotta yritysten kehittämisen parissa ja on asunut myös ulkomailla. Oksasen Hänen mielestä vanhusten ja vammaisten huollossa voitaisiin käyttää nykyistä enemmän yhteiskunnallisten yritysten palveluja. "Osa yrityksen voitosta käytettäisiin toiminnan kehittämiseen. Rahaa siis ohjattaisiin arvoperusteisesti hoidon parantamiseen", Oksanen selittää. Toiminta edistäisi myös paikallista yrittäjyyttä.

Sumusuihku on kuin avanto kylpyhuoneessa

Rovaniemeläinen Panu Vapaavalta sai idean sumusuihkusta, kun hän sukelsi pienlentokoneella lentäessään pilveen kesällä 2011. Hän työnsi kätensä ulos lentokoneen tuuletusau­kosta ja huomasi, että sumu viilensi ihon nopeasti. Saunomiseen ja avantouintiin intohimoisesti suhtautuva ­Vapaavalta alkoi miettiä ratkaisuja miellyttävään kylmähoitoon. Amandan-kylmähoitolaite voidaan asentaa tavalliseen suihkuun. Sen myönteisiä vaikutuk­sia ovat esimerkiksi palautumisen nopeutuminen ja kivun lievit­tyminen, unenlaatu sekä stressin lieventyminen. Vapaavalta nimesi tuotteensa tyttärensä mukaan. Kylmähoitolaitetta on myyty vuodesta 2016 lähtien yh­tiön verkkokaupan kautta useita satoja kappaleita. Amandan-kylmähoitolaite on saanut Avainlippu- ja Design From Finland -tunnukset. Menetelmä on kansainvälisesti patentoitu.

Yhteiskunnallinen yritys voi panostaa laatuun

Vanhustenhuoltoa tulee parantaa kokonaisuutena. Asiakkaan kokemus palvelun laadusta syntyy palvelutalojen, hoivakotien ja kotihoidon arjessa. Resurssien määrä on tärkeä tekijä, mutta viime kädessä hoidon laadun ratkaisevat johdon ja henkilöstön asenne ja arvot. Vanhushoidon palveluita tuottavat kunnat ja yksityinen sektori, johon luetaan sekä yritykset että järjestöpohjaiset toimijat. Tarjouspyyntöihin on mahdollista kirjata pakollisena kriteerinä tarjoajan yhteiskunnallisen hyvän tekeminen, toiminnan läpinäkyvyys ja uusien palvelumallien kehittäminen. Myös henkilöstömitoitus voidaan kirjata pakollisiin kriteereihin. Nämä etukäteen asettavat laatukriteerit ovat ennakoivaa valvontaa. - Artikkeliin liittyvässä tietolaatikossa kerrotaan, miten Tampereen kaupunki edellytti yhteiskunnallisen hyvän tuottamista, kun se viime vuonna kilpailutti kaksi Koukkuniemessä sijaitsevaa vanhusten hoidon yksikköä. Hankinnasta on saatu hyvät kokemukset. Toisessa infolaatikossa kerrotaan, että yhteiskunnallisen yritys kantaa vastuuta. Kaikista Yhteiskunnallinen yritys - merkin haltijoista 54 prosenttia on sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavia yrityksiä.

Nyt Kuoma-mallit kesään

Kuoman uudet mallit kesälle 2019 ovat Olivia, Tarra-Daalia ja Linda. Olivian ja Tarra-Daalian materiaali on vettähylkivää nupukkia, ja kengissä on uudenlainen moderni ulkopohja. Linda on kevyt vapaa-ajan jalkine, jonka päällinen on hengittävää neulosta. Kengässä on muotoiltu sisäpohja sekä erillinen välipohja, jonka voi tarvittaessa ottaa pois. KVD-menetelmällä kengän sisätilavuutta voidaan muunnella. Kaikille kuoma®-jalkineille on myönnetty Avainlippu-tunnus. "Kolmevuotisella Onhan siinä Avainlippu -kampanjalla Suomalaisen Työn Liitto haluaa nostaa Avainlipun sille kuuluvaan arvoon", kertoo kampanjan projektipäällikkö Merja Mantila Suomalaisen Työn Liitosta.

Osuuskunta Viesimo teki lahjoituksen Kiihtelysvaaran kirkkokeräykseen

Osuuskunta Viesimo on päättänyt lahjoittaa 20 000 euroa Kiihtelysvaaran uuden kirkon rakentamiseen ja tarpeiston hankintaan. Osuuskunta toimii yhteiskunnallisena yrityksenä, jolloin sen ylijäämästä on vähintään 60 prosenttia käytettävä yhteiseen hyvään. Osuuskunta perustettiin neljä vuotta sitten toteuttamaan kehittämis- ja kokeiluhanketta Vaahterapihan hoivakodissa. Hanke päättyi vuoden 2018 lopussa.

Minna Canthin kotitalon kunnostamiseen kerätään varoja

...Tulevan Kanttilan toimintaa ja sen toimijoita ei ole vielä päätetty, mutta toimintaa on suunniteltu operoitavan esimerkiksi perustettavan säätiön, yhteiskunnallisen yrityksen tai yhdistyksen toimesta.  Minna Canthin talo -yhdistyksen hallitukseen kuuluvat asianajaja Seppo Karvinen (vpj.), taidehallinnon...

Suojaa ja kiiltoa

Talven jälkeen auton huolellinen vahaus on paikallaan. Ennen vahaamista auto kannattaa pestä huolellisesti, jotta suolanjäänteet saadaan joka paikasta pois. Laajassa artikkelissa esitellään 12 nestemäistä vahaa. Mukana on Korrek Originals Kiiltovaha, joka on saanut Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnuksen.

Helppo keino välttää haiseva lattiakaivo

...saunan, wc:n ja kodinhoitohuoneen lattiakaivoihin. SINI-lattikaivosuodatin tunnetaan myös nimellä Kaivokielo. SINI-lattiakaivosuodain on kotimainen Avainlipputuote. Huolehdi myös kylpyhuoneen saumojen ja käsienpesualtaiden puhtaudesta Usein myös lattian saumat ja kaivon silikonireunat pinttyvät l...

Eläinten hyvinvointia teurastamoilla arvioidaan nyt uusilla, kansainvälisillä mittareilla

EnviroVet on aloittanut Welfa­re Quality®-protokollan mu­kaiset eläinten hyvinvoinninauditoinnit teurastamoilla. Ensim­mäinen auditoitu kohde oli Atrian lihasikateurastamo, jonka tulokset val­mistuivat helmikuussa. Atrian ko­konaistulos asettui kategoriaan "Hyvä” (Enchanted). Welfare Quality® on EU- komission rahoittama korkealaatuiseen tieteel­liseen tutkimukseen perustuva eläinten hyvinvoinnin mittaus­järjestelmä. Tarkoituksena on edistää eläinten hyvinvointia ja samalla parantaa eläintuotannon läpi­ näkyvyyttä. Welfare Quality® on myös kansainvälisesti tun­ nettu laatumerkintä. EnviroVet on eläinlääketie­teen asiantuntijoiden verkosto, joka toteuttaa auditointi- ja laadunhallintapalveluja. Yrityksellä on Yhteiskunnallinen yritys -merk­ki.

Jokipiin pellavalta uusia kuoseja

Vuonna 2020 100 vuotta täyttävä Jokipiin Pellava elää ajan henges­sä. Kevään uudet kuosit ovat "Punos" ja "Virta", joista molemmista on tehty saunatekstiilejä. Kymmenen vuotta suosiossa olleen valkoisen loimen jälkeen on taas palattu pellavanväriseen loimeen, joka sopii monenlaisiin saunatiloihin. Täysin uusi tuote yrityksen valikoimissa on sammutuspeitteen suojapussi, joka on valmistettu Paola Suhosen suunnittelemasta materiaalista. Toimitusjohtaja Timo Laurilan mukaan luonnonmukaisuus on entistä suositumpaa. Myös kotimaisuutta ja Avainlippua arvostetaan.

Muotoiluasiantuntija

"Meillä muotoillaan menestys", sanoo Design Reform Oy:n toimitusjohtaja Reijo Markku. Yhtiön toiminta lähtee liikkeelle teollisesta muotoilusta. Ensimmäisiä suuria projekteja oli puu-alumiini-ikkunoiden tuotekehitykseen liittyvä työ Saastamoisen ikkunatehtaalla. Markku korostaa, että muotoilijan tulisi pitää aina mielessä paitsi tilaajayrityksen myös loppukäyttäjän odotukset. Hän haluaa nostaa esille Helsingin uuden keskustakirjasto Oodin, joka on hyvä esimerkki suunnittelijan rohkeudesta. Reijo Markun oma rooli on nykyisin lähinnä hankkeiden johtaminen ja koordinointi. Design Reformin tuotteille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Design From Finland -tunnus korkealuokkaisesta suunnittelusta.

Yritysyhteistyön hedelmät purkeissa

Arla parantaa maailmaa pakkaus kerrallaan. Sen Suomessa myytävät kartonkiset harjakattopakkaukset tehdään jatkossa kokonaan puusta, myös pakkausten polyeteenipinnoite. Lisäksi Luonto+ -jogurttipurkeissa on vähennetty muovin osuutta. Ympäristöystävällisten pakkausten käyttö ruokateollisuudessa on ollut Arlan, Elopakin ja UPM:n yhteinen tavoite. UPM:n puupohjaista UPM BioVerno -naftaa voidaan hyödyntää kartonkipakkausten muovissa. Tuotteella on Avainlippu-tunnus. "Puupohjaista raaka-ainetta käyt­tämällä emme kilpaile raaka-aineista ruoantuotannon kanssa, sillä mäntyöljy on selluntuotannon tähde", sanoo UPM Biopolttoaineet -liiketoiminnan johtaja Sari Mannonen.