Suomalainen design ratkoo arjen ongelmia ja saa lapset liikkeelle

Kotimaiset Gymi Furniture -monitoimikalusteet on kehitetty lisäämään lasten jokapäiväistä, luonnollista liikkumista – ja tätä kautta mm. oppimista sekä tuomaan sallitun liikkeen avulla työrauhaa oppimisympäristöön. Kalusteet vastaavat uuden opetussuunnitelman tavoitteisiin ja auttavat kouluja toteuttamaan hallituksen kärkihankkeisiin lukeutuvaa Liikkuva koulu -ohjelmaa.

Liikunta tehostaa oppimista

– Liikunnalla on tutkitusti lukuisia positiivisia vaikutuksia. Jo pienikin liike lisää mm. verenkiertoa aivoihin ja tehostaa näin oppimista. Sallittu ja sovituin säännöin toteutettu liike tuo luokkahuoneeseen työrauhaa. Nykylasten liian vähäinen liikunta on tiedostettu jo laajasti, ja sen lisäämiseksi on alettu pohtia erilaisia keinoja. Yksi näistä on hallituksen kärkihankkeeksi nostettu Liikkuva koulu -ohjelma, kertoo Gymi Furniture -kalusteet suunnitellut ja Liikkuva koulu -hankkeisiin osallistunut Christina Nurmi.

Liikkuva koulu -ohjelman tavoitteena on lisätä lasten liikuntaa ja oppimista. Vuonna 2010 pilotoidun ohjelman piiriin lukeutuu jo yli 2000 koulua ja tätä kautta liki 90 % maamme peruskoululaisista. Ohjelma saa rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

– Liikkuva koulu -ohjelmaan sitoutuneissa kouluissa mm. istutaan vähemmän ja tuetaan oppimista toiminnallisilla menetelmillä. Gymi Furniture -kalusteet ovat erinomainen keino näiden tavoitteiden toteuttamiseen jo siitä syystä, että näiden pöytien äärellä ei istuta tuoleissa vaan joko tasapainotyynyjen päällä luonnollisessa asennoissa tai työskennellään seisten, Nurmi toteaa.

– Liikkuva koulu –seminaareissa kuuleekin usein innokkaita toteamuksia toiminnallisten kalusteidemme äärellä: ”Tämä on juuri sitä mitä uudella opetussuunnitelmalla haetaan!”

Gymi Furniture -kalusteet osaksi Liikkuva koulu -hankkeita

Gymi Furniture -monitoimikalusteilla voidaan korvata perinteiset pulpetit ja tuolit. Kalustesarjaan lukeutuu erilaisia elementtejä, kuten bokseja, lankkuja ja puolapuita. Niitä voi yhdistellä niin erikorkuisiksi pöytätasoiksi kuin esimerkiksi temppu- ja tasapainoiluradoiksi.

Gymi Furniture -kalusteet soveltuvat kaikenkokoisille koululaisille ja mahdollistavat, paitsi toiminnallisen opetuksen, myös liikuntatunnit tai vaikka taukojumpan keskellä oppituntia.

– Olemme päässeet toteuttamaan Liikkuva koulu -hankkeita jo mm. Lahdessa, Siuntiossa ja Kirkkonummella. Oppilaat ovat tykänneet kalusteista, ja ne ovat motivoineet liikkeeseen myös niitä, jotka muuten liikkuvat terveytensä kannalta liian vähän, Nurmi kertoo.

Gymi Furniture tukee uuden opetussuunnitelman tavoitteita

– Uudessa opetussuunnitelmassa korostetaan toiminnallisen opetuksen lisäksi mm. motoristen taitojen opetusta. On hienoa, että perustaitojen merkitys on nostettu esille, sillä eivät lajitaidotkaan ilman perustaitoja kehity. Tätä motoristen taitojen opetustavoitetta haluamme tukea myös Gymi Furniture -kalusteilla.

Christina Nurmi on työskennellyt jo 20 vuotta lasten liikunnan opetuksen parissa ja panostanut muutaman vuoden ajan miehensä Jiri Nurmen kanssa kalusteiden ja välineiden suunnitteluun ja kehittämiseen. Työnsä puitteissa hän on pohtinut paljon sitä, miten liike oikeasti kehittyy ja miten taitoja opetetaan lasta motivoiden ja hauskasti.

– Gymi Furniture -kalustesarja on vastaus tähän. Se saa itsessään aikaan luonnollista liikettä (trendikkäästi: parkouria) ja sitä voidaan käyttää mm. motoristen taitojen opetuksessa. Kalusteilla temppuillessa ja liikkuessa kehittyvät myös voima, kehonhallinta, liikkuvuus ja koordinaatio. Lapsi oppii perusliikuntataidot luonnollisesti, jos ympäristö on sellainen, että se sallii liikunnan ja motivoi liikkeeseen. Toisaalta kalusteet toimivat koulussa myös hiljaisen työskentelyn työpisteinä.

Suomalainen muotoilu ratkaisee arjen ongelmia

Lähtökohtana Gymi Furniture -kalustesarjan muotoilussa on ollut toiminnallisuus yhdistettynä skandinaavisen suoralinjaiseen muotoiluun. Design from Finland -tunnuksenkin ansainneen Gymi Furniture -kalustesarjan tuotteet ovat myrkyttömiä, ja ne valmistetaan Suomessa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Niiden suunnittelussa on huomioitu kestävyyden ja muunneltavuuden ohella myös esteettisyys ja ajaton ulkonäkö. Gymi Furniture -kalustesarjan väritys noudattelee Suomi 100 -teemaa eli on hyvin sinivalkoinen. Kalusteet soveltuvat koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten tilojen ohella myös yksityiskoteihin.

Gymi Furniture -kalustesarjan hankkineille kouluille ja päiväkodeille tarjotaan aina myös Taitoo -koulutusta. Taitoo -koulutuksessa perehdytään Gymi Furniture -kalusteiden käyttöön ja motoristen taitojen opetukseen.

Seuraavaksi Gymi Furniture nähdään alueellisessa Liikkuva koulu -seminaarissa Tampereella 20.11., liikuntataitojen oppimisen, opettamisen ja valmentamisen kansainvälisessä konferenssissa Lohjalla 15.-17.11. sekä ainakin valtakunnallisessa seminaarissa osana Liikkuen läpi elämän -seminaaria Jyväskylässä 20.-21.3.2018.

Lisätiedot ja kuvamateriaali:

Gymi Furniture / Oy Gymicom Ab, toimitusjohtaja Christina Nurmi
christina@gymi.fi , puh. 045 3245 888

www.gymi.fi/kalusteet
www.gymi.fi/koulutus

Lisätietoa Liikkuva koulu -ohjelmasta: www.liikkuvakoulu.fi