Pohjois-Karjalassa kehitettiin tehokas malli nuorten työllistämiseen

Honkalampi-säätiön koordinoiman Nuorten Työtalkoot -hankkeen avulla 190 alle 30-vuotiasta nuorta työllistyi ja 44 työtöntä nuorta löysi opintopolun. Asenne ja henkilökohtainen lähestymistapa tuottivat tulosta yli odotusten. Säätiölle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkki osoituksena yhteiskunnallisen hyvän tuottamisesta.

Hankkeen lähtökohtaisena tavoitteena oli luoda valtakunnallisesti monistettava malli, jonka avulla alle 30-vuotiaat nuoret sijoittuvat mahdollisimman nopeasti avoimille työmarkkinoille tai koulutukseen. Nuorten Työtalkoot -hankkeeseen (2017–2018) mukaan seuloutuivat nuoret, joilla oli realistinen mahdollisuus työllistyä tai löytää opintopolku. Kahden vuoden aikana asiakkuuksia oli yhteensä 294, ja nuoret ohjautuivat mukaan Pohjois-Karjalan TE-toimiston kautta. Yksi aktiivinen rekrytoija oli muun muassa kaivosteollisuudelle ja erikoisajoneuvoihin johdinsarjoja ja järjestelmäkokoonpanoja valmistava Jotwire Oy.

– Tavoitteemme oli kunnianhimoinen: sitouduimme siihen, että nuorista asiakkaistamme 75 % joko työllistyy avoimille työmarkkinoille tai siirtyy koulutukseen. Lopputulos oli vieläkin parempi: vuonna 2017 tulos oli 81 % ja seuraavana vuonna 79 %. Suurin osa nuorista, 81%, aloitti työt avoimilla työmarkkinoilla, kertoo hankkeen projektipäällikkö Marjatta Rummukainen Honkalampi-säätiön Kaski Työvalmennuksesta.

Henkilökohtainen lähestymistapa

Työttömien nuorten ohjauksessa lähtökohta oli yksilövalmennuksessa, ja jokaiselle nuorelle laadittiin yksilöllinen etenemissuunnitelma. Nuori sai tukea tarpeensa mukaan samalla kun itseohjautuvuutta ja nuoren omaa aktiivisuutta pyrittiin vahvistamaan.

– Tarjolla oli henkilökohtaisen ohjauksen lisäksi työpajoja, joissa päivitettiin CV ja valmistauduttiin työpaikkailmoituksiin vastaamiseen. Nuoria kannustettiin vastaanottamaan myös lyhyempiä työsuhteita. Lyhyempikin työjakso tuo arvokasta työkokemusta ja torjuu pitkäaikaistyöttömyyden vaaraa. Tärkeä onnistumisen elementti oli myös työkokeilun mahdollisuus, Rummukainen taustoittaa.

Taloudellinen vaikutus suuri

Hankkeessa pureuduttiin nuorten ripeään työllistymiseen, sillä syrjäytymisen riski kasvaa merkittävästi, mikäli työttömyys kestää yli vuoden. Sitran ja THL:n tutkijat ovat esittäneet arvion, jonka mukaan peruskoulun jälkeen työttömäksi jääneen nuoren kustannukset yhteiskunnalle koko nuoren elämän aikana ovat keskimäärin 250 000-400 000 euroa.

Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma on merkittävä myös yrityksille. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen viime vuoden lopun raportoinnin mukaan Pohjois-Karjalan avointen työpaikkojen perusteella yritykset menettävät tuotannon arvoa vuosittain yhteensä noin 43 miljoonaa euroa työvoiman puuttumisen vuoksi.

Nuorten Työtalkoot -hankkeen koordinoija oli Honkalampi-säätiö. Hankkeen rahoittaja oli Pohjois-Karjalan TE-toimisto.

 

Lisätietoja

Honkalampi-säätiö/Kaski Työvalmennus
Marjatta Rummukainen
yksikön päällikkö
050 388 6621
marjatta.rummukainen@hl-s.fi