Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailu palkitsee parhaan uutuustuotteen

Elintarviketeollisuusliiton uutuustuotteita palkitseva Tähtituote-kilpailu on uudistunut. Kilpailun nimi on nyt Vuoden Suomalainen Elintarvike. Kilpailun perusidea on edelleen sama kuin aikaisemmin: se esittelee elintarviketeollisuuden valovoimaisimpia uutuustuotteita ja kannustaa samalla yrityksiä tuotekehitykseen.

– Suomalainen elintarviketeollisuus kuuntelee tarkasti kuluttajien toiveita ja uudistaa tuotevalikoimaansa sen pohjalta. Yritykset tuovat vuosittain markkinoille jopa muutamia tuhansia uutuustuotteita, joista kaikkein parhaimmat oivallukset lähetetään kilpailuun, kertoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Voittaja selviää yleisöäänestyksessä

Merkittävin sääntöihin tehty uudistus liittyy voittajan valintaan. Esikarsintaraati valitsee yritysten kilpailuun lähettämistä tuotteista viisi finalistia keväällä pidettävään yleisöäänestykseen. Voittajaksi yltää eniten yleisön ääniä saava tuote. Aikaisemmin voittaja valittiin raadin antamien pisteiden ja yleisöäänestyksessä saatujen äänien yhteistuloksen perusteella.

Nimen vaihtaminen Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailuksi palautti kilpailun takaisin juurilleen, sillä vuonna 1988 se käynnistyi tällä nyt käyttöön otetulla nimellä.

– Kilpailun tarkoitus on ollut perustamisesta lähtien etsiä innovatiivisia uutuustuotteita. Tuotekehityksessä tehty innovaatio on edelleen tärkeä arvostelukriteeri, mutta kuluttajille tärkeää ovat myös tuotteen tuoma ilo ja helpotus arkeen. Uutuustuotteissa menestymisen kannalta on erityisen tärkeää myös se, että tuote on herkullinen ja houkuttelee ostamaan. Näitä asioita painotamme raadin arvioinnissa, Juutinen jatkaa.

Raati arvioi laatua, kaupallisia menestysnäkymiä sekä merkitystä kuluttajalle

Vuoden Suomalainen Elintarvike 2015 -kilpailun esikarsintaraadissa vaikuttavat Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen ja elintarvikeasiantuntija Mari Lukkariniemi, S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu, Ruokakeskon johtaja Jesper Åberg sekä kokki Sara La Fountain.

Raadin tehtävänä on puntaroida aistittavan laadun ja kaupallisten menestymisnäkymien ohella tuotteen merkitystä kuluttajalle arjen helpottajana ja houkuttelevana makunautintona. Arvioinnissa painotetaan tuotteen uusia ja oivaltavia ominaisuuksia tuoteryhmässään.

Kilpailuun voivat osallistua Suomessa kehitetyt ja valmistetut elintarvikkeet, jotka ovat tulleet myyntiin edellisen vuoden aikana. Yritykset voivat ilmoittaa tuotteitaan mukaan kilpailuun tammikuun loppuun asti. Voittaja julkistetaan Elintarvikepäivässä 5.5.2015.

Kilpailun vaiheita voi seurata Facebookissa Maista Suomi -sivulla (www.facebook.com/maistasuomi) ja Twitterissä tunnisteella #vuodenelintarvike.

Lisätietoa kilpailusta: www.etl.fi/vuodensuomalainenelintarvike
Vuoden Suomalainen Elintarvike -logo: http://etl.multiedition.fi/gallery/main.php?g2_itemId=617

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270
tiedottaja Liisa Tikkanen, p. 050 377 4100

Elintarviketeollisuus on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala. Elintarviketeollisuudessa työskentelee 33 000 henkeä. Alan tuotannon bruttoarvo on 10,6 miljardia euroa ja jalostusarvo 2,5 miljardia euroa. Koko elintarvikeketju työllistää Suomessa noin 300 000 henkeä eli noin 12 prosenttia työllisestä työvoimasta. Elintarvikeviennin arvo on 1,6 miljardia euroa ja tuonnin 4,3 miljardia euroa. 

Elintarviketeollisuusliitto on elintarviketeollisuuden elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö, joka luo Suomessa toimivalle elintarviketeollisuudelle kilpailukykyiset toimintaedellytykset. Liiton 270 jäsenyritystä ja kolme järjestöjäsentä edustavat elintarviketeollisuutta kattavasti.

ELINTARVIKETEOLLISUUSLIITTO ry
Finnish Food and Drink Industries´ Federation
PL 115 / P.O. Box 115 (Pasilankatu 2), FI-00241 Helsinki
Tel.  +358 9 148 871 –Fax +358 9 1488 7201
www.etl.fi – www.twitter.com/ETL_fi