Avainlipun 50-vuotispäivät Vaasassa: suomalainen työ on ylpeästi kansainvälistä – kuten myös Rannikko-Pohjanmaa

Suomen vanhin alkuperämerkki Avainlippu juhlistaa 50 vuottaan Vaasassa ja haastaa yritykset liputtamaan suomalaisuutta myös kansainvälisissä verkostoissaan. Pohjanmaa on tässä mielessä yksi maamme potentiaalisimmista alueista, jolla on pitkät perinteet ja kokemus ulkomaankaupasta.

Tätä osaamista tarvitaan erityisesti nykyisessä talous- ja suhdannetilanteessa, josta Suomi ei nouse ilman kasvuhakuisia vientiyrityksiä. Näitä arvokkaita ponnistuksia myös Suomalaisen Työn Liitto haluaa olla mukana tukemassa. Monille ulkomaisille yritysasiakkaille ja -kumppaneille Avainlippu viestii laadusta, korkealuokkaisesta osaamisesta ja luotettavuudesta.

Suomalaisen Työn Liiton teettämän kyselyn mukaan pohjanmaalaiset arvostavat erityisesti alueen yritysten luomia työpaikkoja. Lisäksi alueelle on tyypillistä monikulttuurisuus ja eri kansallisuuksista muodostuva työvoima tekee alueesta yhden Suomen kansainvälisimmistä. Alue on tunnettu yrittäjämyönteisyydestään ja verrattain korkea yrittäjyysaktiivisuus lisää myös Avainlippu-yritysten määrää koko Pohjanmaalla.

– Pohjanmaan alueella Avainlippu-merkkiä liputtaa lähes 170 yritystä, kertoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala. Lausala liputtaa itsekin vahvasti Avainlippu-brändin puolesta ja iloitsee Pohjanmaan energiaklusterista, jossa toimii myös liiton jäsenyrityksiä kuten Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy ja Wärstilä Oyj.

– Suomessa yhdeksän kymmenestä tuntee Avainlippu-merkin ja sen tuoma lisäarvo myös kansainvälisillä markkinoilla on merkittävä, Lausala korostaa. Suomalaisuudella on maailmalla hyvä maine, ja Avainlippu luo positiivista mielikuvaa riippumatta siitä käytetäänkö sitä kotimaassa tai ulkomailla.

Avainlippu tuntee suomalaisen tuotteen lisäksi palvelun

Avainlippu-tunnuksia on myönnetty Suomessa tuotetuille palveluillekin jo 20 vuoden ajan. Yhteiskunnan palveluvaltaistumisen myötä myös palveluille myönnettyjen Avainlippujen määrä on jatkuvasti kasvanut ja niiden osuus kaikista Avainlippu-tunnuksista on nyt jo lähes 50 prosenttia.

Palveluntarjoajia edustaa myös Smartum Oy, joka tarjoaa hyvinvointia edistäviä maksuratkaisuja työelämän käyttöön. Se on ensimmäisenä maailmassa kehittänyt Liikuntasetelin ja ensimmäisenä Suomessa Kulttuurisetelin sekä tuonut markkinoille liikunta- ja kulttuurietujen maksukortin.

– Viime vuonna tuoteperhettä laajennettiin Smartumin lounas -edulla. Smartum Palveluseteli oli puolestaan ensimmäinen sähköinen ratkaisu kuntien palvelusetelitoiminnan järjestämiseen ja on käytössä myös Vaasassa, kertoo Smartumin viestintäpäällikkö Fanni Helin.

Pelkästään Vaasan seudulla toimii satoja Smartum-verkostoon kuuluvia palveluntuottajia niin liikunnan, kulttuurin, lounaan kuin palvelusetelin saralla. Avainlippu tämänkin palvelun yhteydessä kertoo, että se luo työtä ja menestystä kotimaahamme.

Alueen ylpeydenaiheina suuret kansainväliset työllistäjät ja käsityöt

Suomalaisen Työn Liiton tekemän Avainlippu-kyselyn mukaan pohjanmaalaiset ovat ylpeitä erityisesti yritysten tarjoamista työpaikoista. Yksittäisistä yrityksistä vastaajat nimesivät Wärtsilän ja ABB:n, sillä ne ovat luoneet alueelle paljon työpaikkoja. Paikkakunnan tuliaisehdotuksiksi vastaajat suosittelevat käsityö- ja puusepäntuotteita sekä design-esineitä.

Avainlippu-kiertue Vaasassa 16.–17.6.2015

Avainlippu-merkin 50-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan muun muassa Avainlippu-kiertueella, joka suuntaa myös Vaasaan. Toritapahtuman kiintopisteenä on Avainlipun pop-up-kontti, joka tutustuttaa suomalaiseen työhön ja ostopäätösten työllistäviin vaikutuksiin, sillä se rakennetaan ja sisustetaan Avainlippu-yritysten tuotteilla. Tavataan Vaasan torilla 16.6.2015 klo 10 alkaen!

*****
Tiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Avainlippu-tutkimukseen. Kopla Helsingin tekemä kyselytutkimus toteutettiin maaliskuussa 2015 ja siihen vastasi 1001 iältään 15–17 vuotiasta suomalaista.

Lisätietoja:
Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 407 2623, tero.lausala@avainlippu.fi
Reetta Mentu, Brand Manager, Suomalaisen Työn Liitto, p. 050 561 5030, reetta.mentu@avainlippu.fi

Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu on Suomessa valmistetuille tuotteille ja Suomessa tuotetuille palveluille myönnettävä alkuperämerkki. Avainlipun käyttöoikeus on myönnetty 3000 tuotteelle, tuoteryhmälle tai palvelulle. Lue lisää suomalainentyo.fi

Avainlipun Juhlavuoden kumppaneina ovat Avainlippua kantavia yrityksiä, tuotteita ja palveluja: ABC, UPM BioVerno, RAY, Pingviini, Piltti, Smartum ja Diacor. Ympäri Suomea järjestettävissä tapahtumissa mukana kulkee merikontista rakennettu Avainlippu-koti, jota ovat rakentamassa ja sisustamassa Tikkurila, Timberwise, Vallila, Genelec, Topi-keittiöt, Cariitti, MPY:n Lilli Digitalkkari, Solifer-polkupyörät, F-Secure, Karto, Markki Oy sekä Helsingin Villasukkatehdas. Paikallisina kumppaneina ovat mm. Best-In Kuopiossa ja Coronaria Oulussa. Avainlipun 50-vuotiskampanjan sivusto suomiplussalle.fi