Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot Firstbeat Oy:lle, Kalaneuvos V. Hukkanen Oy:lle, Koskisen Oy:lle, Wapice Oy:lle ja Jussi Järventaukselle

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon sai tänä vuonna neljä yritystä: jyväskyläläinen Firstbeat Oy, Kalaneuvos V. Hukkanen Oy Sastamalasta, kärköläläinen Koskisen Oy ja vaasalainen Wapice Oy. Suomen Yrittäjien edellinen toimitusjohtaja Jussi Järventaus palkittiin yrittäjyyden edistämiseksi tekemästään työstä. Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaettiin Suomen Yrittäjien vuoden päätapahtumassa, Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Vaasassa myöhään lauantai-iltana.

Firstbeat Oy Jyväskylästä NHL-tähtien avuksi

Jyväskyläläisen Firstbeat Oy:n sykemittaukseen perustuva analyysi auttaa parantamaan miljoonien ihmisten hyvinvointia ja suorituskykyä. Tutkijataustainen toimitusjohtaja Joni Kettunen lähti yrittäjäksi, jotta saa asioita toteutetuksi, maailmanlaajuisesti.

Ensimmäinen Firstbeatin teknologiaa sisältävä tuote oli vuonna 2004 julkaistu suomalainen Suunto-sykemittari, johon integroitiin Firstbeatin kehittämä sykevaihteluun analyysiin perustuva malli kehon toiminnoista. Nykyään useissa esimerkiksi Samsungin, Garminin ja Sonyn valmistamissa kuluttajatuotteissa on jyväskyläläisyrityksen teknologiaa. Firstbeat Sports –järjestelmä puolestaan kokoaa yhteen koko joukkueen syketiedot ja palautumistasot. Sitä käyttää 40 prosenttia jääkiekkoilun ammattilaisliigan NHL:n joukkueista.

Yksi Firstbeatin tärkeimmistä kohderyhmistä ovat työntekijät, joiden stressitasoja seurataan. Henkilöstön hyvinvoinnin edistäminen ennaltaehkäisevästi vähentää työterveyskustannuksia.

Firstbeat Technologies Oy

Toimiala: Hyvinvoinnin, huippu-urheilun ja kuluttajatuotteiden parissa toimiva yritys, jonka kehittämä sydämen sykevälianalyysi auttaa parantamaan suorituskykyä ja hyvinvointia.
Kotipaikka: Jyväskylä
Perustajat: Joni Kettunen, Aki Pulkkinen ja Heikki Rusko
Perustettu: 2002
Toimitusjohtaja: Joni Kettunen
Liikevaihto: noin 6 miljoonaa euroa
Työntekijöitä: noin 75

Kalaneuvos V. Hukkanen Oy – maanviljelijästä maan johtavaksi kala-alan toimijaksi

Sastamalalaisessa V. Hukkanen Oy:ssä jalostetaan kalaa jo kolmannessa sukupolvessa – fileoidaan, ruoditaan, paloitellaan, siivutetaan, savustetaan, suolataan sekä maustetaan ja marinoidaan. Yrittäjäperheen käsissä on lisäksi koko kirjolohen ketju mädistä ja kalanpoikasista lähtien kuluttajien ruokapöytään saakka.

Yritys aloitti myymällä kalaa Vammalan torilla. Nyt yritysrypäs työllistää yli 230 ihmistä ja perheyrityksen arjessa ovat mukana myös kaikki kahdeksan lasta.

Suurimpia asiakkaita ovat keskus- ja tukkuliikkeet, elintarviketeollisuus, hotellit, ravintolat ja muut kala-alan toimijat. Kaupasta Hukkasen tuotteet myydään Kalaneuvos-brändillä. Firma tekee tuotteita myös kauppaketjujen omille merkeille.

Vaikka tuotanto on huippuunsa automatisoitu, laadun varmistamiseksi käsityötä on paljon.

– Maapallon pinta-alasta 70 prosenttia on vettä, joten kun ympäristöstä huolehditaan, on olemassa iso potentiaali ruokkia maailman ihmisiä kalaravinnolla, toimitusjohtaja Veijo Hukkanen vinkkaa.

Kalaneuvos V. Hukkanen Oy

Toimiala: Kalanjalostus, -kasvatus ja -tukkukauppa, sekä kalan maahantuonti ja vienti
Kotipaikka: Sastamala
Perustettu: vuonna 1975
Perustajat: Veijo ja Ulpu Hukkanen
Toimitusjohtaja: Veijo Hukkanen
Liikevaihto: Hukkasten yritysryppään yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2016: 101 miljoonaa euroa, Hukkanen-konserni 60 miljoonaa euroa, Taimen-konserni 41 miljoonaa euroa
Henkilöstö: Hukkasten yritysrypäs, Hukkanen-konserni ja Taimen-konserni työllistävät yhteensä 234 henkilöä, Hukkanen-konserni 120, Taimen-konserni 114

 

Koskinen Oy:n puutuotteiden vienti vetää

Kärköläläinen Koskisen Oy:n valmistamia tuotteita vaneria, koivuviilua, lastulevyä, sahatavaraa, kattoristikoita tai puuelementtejä on eri puolilla maailmaa esimerkiksi design-huonekaluissa ja konserttihalleissa, mutta tavallisimmin rekan lattioissa ja rakennustyömaan tellinkilevyissä. Toimitusjohtaja Markku Koskisen mukaan tärkeintä on pystyä ratkaisemaan asiakkaan ongelmat ja tuntea puun ominaisuudet.

Yrityksen perustajan Kalle Koskisen pojan Kalevi Koskisen kaikki kolme lasta ovat viemässä yli sata vuotiasta puunjalostuskonsernia eteenpäin. Neljäskin polvi työskentelee jo yrityksessä. Työpaikkojen turvaaminen on yli satavuotiaalle yritykselle arvo. Yrityksessä ovat olleet töissä nykyjohdon kavereiden perheenjäsenet. Työllistäminen on paras tuloksen tekemisen syy.

Yrityksen vanerituotteista viedään yli 90 prosenttia ja sahatavaratuotannosta lähes 80 prosenttia. Puutuotteita myydään ja markkinoidaan 11 maassa omissa myyntikonttoreissa.
Myös puunhankinta on yrityksen omissa käsissä, Koskitukki Oy:ssä.

Koskisen Oy

Toimiala: Puunjalostusteollisuuden monialakonserni, vaneri-, saha-, talo-, koivutuote- ja lastulevyteollisuus sekä puunhankinta ja bioenergia.
Kotipaikka: Kärkölä, tuotantoa Järvelässä, Vierumäellä, Hirvensalmella, Venäjällä ja Puolassa.
Perustaja: Kalle Koskinen
Perustettu: 1909
Toimitusjohtaja: Markku Koskinen
Liikevaihto: 247 miljoonaa euroa vuonna 2015
Työntekijöitä: 1057

Wapicen innovaatiot tehostavat yritysten liiketoimintaa

Vaasalainen Wapice Oy on teollisuuden ohjelmistotarpeisiin keskittynyt kasvuyritys. Se tekee enimmäkseen tilaustöitä mutta on myös kehittänyt ohjelmistotuotteita. Niiden avulla voi esimerkiksi tarkkailla tehtaan tuotantokoneiden toimintaa tai linja-auton liikkeitä. Olennainen osa hallintatyökalua on helppokäyttöinen ja yksinkertaistettu käyttöliittymä, jota kuka tahansa voi muutella.

Yritys syntyi kaupallisesta asiantuntijuudesta, elektroniikkaosaamisesta ja ohjelmointiälykkyydestä. Tarkoitus oli myös kasvaa heti.

– Parasta on, kun asiakkaan haasteisiin löytyy onnistunut ratkaisu, joka aidosti auttaa heitä menestymään. Tällaiset onnistumiset ovat monen osan summa, ja niihin tarvitaan monia eri tason osaajia. Kun kokonaisuus saadaan vihdoin toimimaan, ne ovat niitä hienoimpia hetkiä, toimitusjohtaja Pasi Tuominen sanoo.

Työntekijöiden tyytyväisyys on ratkaisevan tärkeää yrityksen menestykselle.

– Asiantuntijoille pitää tarjota mahdollisuuksia kehittyä. He tarvitsevat ympäristön, jossa on riittävän vaativia ja haastavia tehtäviä. Rutiinityö ei heitä motivoi.

Wapice Oy

Toimiala: Ohjelmistoala, elektroniikkasuunnittelu
Kotipaikka: Vaasa
Perustajat: Pasi Tuominen, Markus Mäkelä
Perustettu: 1999
Toimitusjohtaja: Pasi Tuominen
Liikevaihto: 20 miljoonaa euroa
Henkilöstömäärä: 320

Jussi Järventaus palkittiin yritystoiminnan esteiden raivaamisesta

Suomen Yrittäjien pitkäaikainen toimitusjohtaja Jussi Järventaus palveli yrittäjiä jo Suomen Yrittäjien edeltäjän Suomen Yrittäjäin Keskusliiton varatoimitusjohtajana. Siinä roolissa hän vaikutti vahvasti, että Wärtsilä Meriteollisuus Oy:n konkurssista kärsineet pienet alihankintayritykset voittivat oikeustaistelun saivat korvauksia.
Järventaus on vuonna 1996 toimintansa aloittaneen Suomen Yrittäjien ensimmäinen toimitusjohtaja. Hän halusi kehittää yrittäjäjärjestöstä luovan, voimakkaan ja asiantuntevan.

– Tavoitteena oli saada aikaan vaikuttamistyössä tuloksia, jotka parantaisivat yrittäjien asemaa, Järventaus sanoo.

Järventauksen motto on, että jos joku asia ei ole kunnossa, pitää keksiä ja ehdottaa parannuksia. Järventauksella on ollut keskeinen rooli yrityslainsäädännön ja –verotuksen sekä yrittäjien aseman kehittämisessä viimeksi kuluneen 20 vuoden aikana.

Järventaus jää eläkkeelle lokakuussa.

Jussi Järventaus

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja 1996 – 2016
Oikeustieteen lisensiaatti 1976, varatuomari 1980
Työskennellyt aiemmin muun muassa lainvalmistelijana oikeusministeriössä,
johtotehtävissä vakuutusalalla, Suomen Yrittäjien Keskusliiton (SYKL) varatoimitusjohtajana ja Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton toimitusjohtajana. Oikeusministeri 1998 – 1999.
Nykyisiä luottamustehtäviä: Fennian hallituksen jäsen, Finpron hallituksen varapuheenjohtaja Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin hallituksen varapuheenjohtaja
Palkitut valitsi lautakunta, johon kuuluu edustajia Suomen Yrittäjistä, Suomalaisen Työn Liitosta, Yksityisyrittäjäin Säätiöstä ja Fenniasta. Valtakunnallisia yrittäjäpalkintoja on jaettu vuodesta 1968 lähtien.

Videot palkituista

Firstbeat Oy
Kalaneuvos V. Hukkanen Oy
Koskisen Oy
Wapice Oy
Jussi Järventaus

Lisätietoja:
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto

yhteyspäällikkö Kari Hiltunen, Suomen Yrittäjät, p. 0500 604 090, kari.hiltunen@yrittajat.fi
toimitusjohtaja Joni Kettunen, Firstbeat Oy, p. 050 324 0889, joni.kettunen@firstbeat.fi , https://www.firstbeat.com
toimitusjohtaja Markku Koskinen, Koskisen Oy, p. 040 553 4297, markku.koskinen@koskisen.com ,   http://www.koskisen.fi
toimitusjohtaja Wapice Oy, p. 010 277 5100, pasi.tuominen@wapice.com , https://www.wapice.com 
toimitusjohtaja Veijo Hukkanen, p. 0500 655 356, veijo.hukkanen@kalaneuvos.fi , http://kalaneuvos.fi/ 
Jussi Järventaus, Suomen Yrittäjät, p. 050 336 0015