Näin Suomi sairasti 2014 – katso viisi yleisintä sairauspoissaolojen aiheuttajaa

Terveystalon potilastietorekisterin mukaan työterveysasiakkaiden yleisimpiä sairauspoissaolojen aiheuttajia vuonna 2014 olivat erilaiset selkäkivut ja muut tuki- ja liikuntaelinvaivat.

Terveystalossa käytiin lääkärin vastaanotolla 2014 yhteensä lähes 2,5 miljoonaa kertaa. Yleisimpiä syitä lääkärikäynnille olivat aiempien vuosien tapaan flunssa ja erilaiset hengitystieinfektiot. Toiseksi yleisimmin vastaanotolle hakeuduttiin selkäkipujen sekä olkapäiden, polvien ja muiden nivelvaivojen takia. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet olivat myös merkittävä syy suomalaisten sairauspoissaoloihin.

Tiedot perustuvat Terveystalon potilastietorekisteriin, jossa on koottuna tietoa yli 3,5 miljoonan suomalaisen terveydestä. Se on Suomen suurin yhtenäinen potilastietojärjestelmä.

Yleisimmät syyt lääkärissäkäyntiin:

1. Flunssa ja muut hengitystieinfektiot
2. Selkäkivut
3. Olkapää- ja polvivaivat
4. Muut tuki- ja liikuntaelinvaivat
5. Sydän- ja verisuonisairaudet

Eniten sairauspoissaoloja aiheuttivat:

1. Selkävaivat
2. Mielenterveysongelmat
3. Flunssa ja muut hengitystieinfektiot
4. Olkapäävaivat
5. Polvivaivat

Pitkiä sairauspoissaoloja aiheuttavat olkapäävaivat yhä yleisempiä

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet selittävät suuren osan suomalaisten työkyvyttömyydestä. Yleisimpiä vaivoja ovat selkäkivut ja erilaiset olkapäävaivat. Olkapään pitkäkestoisista kivuista tai äkillisistä olkanivelen vammoista johtuvat sairauspoissaolot ovat usein pitkiä. Niiden varhainen tunnistaminen ja aktiivinen kuntoutus on tärkeää.

Olkanivelen ongelmia esiintyy erityisesti ammateissa, joissa niveleen kohdistuu paljon kuormitusta yhdistyneenä hankaliin työasentoihin. Esimerkiksi autoasentajilla, sähköasentajilla ja rakennusmiehillä työergonomia rasittaa olkaniveltä. Toimistotyötä tekevillä rasitus kohdistuu nivelen sijaan hartiaseudun lihaksiin.

Olkapään alueelle aiheutuvia tyypillisiä vaivoja ovat erilaiset rasitusvammat, jotka aiheutuvat nivelen luontaisesti huterasta rakenteesta. Nuoremmilla ihmisillä ilmenee enemmän yliliikkuvuudesta tai olkanivelen liiasta väljyydestä johtuvia vaivoja. Vanhemmilla ihmisillä ongelmia aiheuttavat jänteiden haurastuminen tai periksi antaminen.

Terveystalo Kampin ortopedian ylilääkäri Ilkka Sinisaari kertoo olkapään olevan ihmiskehon liikkuvin nivel, joka joutuu toistuvasti toimimaan vipuvartena.

– Olkanivelen rakenne ei oikeastaan sovellu siihen rasitukseen, johon se arjessa joutuu. Siitäkin syystä olkapäävaivat ovat erittäin yleisiä. Olkanivelen pehmytkudokset rasittuvat aivan eri tavalla kuin esimerkiksi alaraajojen jänteet, Sinisaari sanoo.

Olkapääongelmia hoidetaan omalla harjoittelulla, levolla ja ergonomialla

Tuki- ja liikuntaelinten vaivat aiheuttavat usein poikkeuksellisen pitkiä sairauspoissaoloja, koska parantuminen vaatii kehon asentojen kontrollointia ja rasituksen selkeää vähentämistä. Olkapäävaivoihin liittyviä sairauspoissaoloja voidaan vähentää tunnistamalla ongelmat varhain ja pohtimalla miten työ vaikuttaa vaivan syntyyn ja paranemiseen.

Hyvä hoitosuunnitelma sisältää aktiivista omaa harjoittelua, työn tauottamista ja ergonomiasta huolehtimista. Työn vaatimuksia tulisi muokata olkapään tilanteeseen sopivaksi ja tarvittaessa vähentää kuormitusta väliaikaisesti.

– Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos olkapään liikerata on rajoittunut tai jos havaitsee olkapäässä voimakasta särkyä, joka vaivaa myös olkapään ollessa levossa. Olkapääongelmien ensisijaisia hoitomuotoja ovat rasituksen vähentäminen, fysioterapia ja tulehduskipulääkkeet. Leikkaushoitoa tarvitaan vasta, jos nämä hoitomuodot eivät auta, Sinisaari kertoo.

Toiseksi yleisin syy sairauspoissaoloon viime vuonna olivat mielenterveysongelmat ja kolmanneksi yleisin syy on flunssa ja erilaiset hengitystieinfektiot.  Tiedot perustuvat Terveystalon työterveyspalveluiden piiriin kuuluvan noin 500 000 työikäisen suomalaisen tietoihin.

 

Lisätietoja:

Ilkka Sinisaari, ortopedian ylilääkäri, Terveystalo Kamppi, ilkka.sinisaari@terveystalo.com
Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

 

Terveystalo on verkostoltaan Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2013 oli yhteensä 75,5 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 28 miljoonaa euroa. Terveystalo on Suomalaisen Työn Liiton jäsen. www.terveystalo.com