Nämä kesäruoat ostetaan läheltä – marjat ja kasvikset suosikkeja

Suomalaiset haluavat kesäpöytään erityisesti lähellä tuotettuja vihanneksia, marjoja ja kasviksia, selviää Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan tutkimuksesta. Kestosuosikki, uusi peruna, saa kilpailijan muista kasviksista. Marjoissa mansikkaa voittanutta ei ole.

– Kesä on kotimaisten paikallistuotteiden parasta aikaa ja lähiruokaa on tarjolla laajasti. Kasvikset, marjat ja uudet perunat ovat joka vuosi odotettuja ja kysyttyjä herkkuja. Näissä paikallisuus onkin suomalaisille erityisen tärkeää. Kala-, liha- ja kanatuotteiden osalta taas arvostetaan yleisesti kotimaisuutta, kertoo K-supermarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki.

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus komppaa Sääksmäen kommenttia: kasvikset ja marjat pitävät listan kuuden suosituimman paikallisen ruoankärkeä. Paikallisruokien ykkösenä on kuin onkin uudet perunat. Toista sijaa pitää mansikat. Kolmanneksi eniten suositaan muita vihanneksia ja kasviksia. Vasta kasvimaan antimien jälkeen listalta löytyvät kala, liha ja kana.

Vertailtaessa kasvis- ja liharuokien suosiota, tutkimuksessa näkyy sukupuolikohtaisia eroja. Naiset suosivat keskimääräistä enemmän kasviksia ja marjoja, kun taas miehet pitävät naisia enemmän lihasta, makkarasta ja kalasta.

Paikallisia elintarvikkeita suosimalla halutaan tukea työllisyyttä

Suomalaisen Työn Liiton teettämän bränditutkimuksen mukaan peräti 77 prosenttia suomalaisista suosii paikallisesti tuotettuja elintarvikkeita aina kuin mahdollista. Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus puolestaan paljastaa syitä ostopäätösten taustalla.

– Kampanjatutkimuksesta käy ilmi, että paikallisia elintarvikkeita ostamalla halutaan ennen kaikkea tukea paikallisalueen työllisyyttä ja elinvoimaa, Suomalaisen Työn Liiton Merja Mantila kertoo.

Paikallisia elintarvikkeita suositaan myös terveyssyistä: niiden uskotaan olevan puhtaampia ja terveellisempiä. Lisäksi kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia tietämään elintarvikkeiden alkuperästä.

– 40 prosenttia suomalaisista suosii paikallista, koska he haluavat tietää, mistä ruoka on päätynyt kauppaan. Tutkimuksemme mukaan myös ympäristöystävällisyys on syy paikallisten elintarvikkeiden suosimiseen, Mantila sanoo.
Mitä paikallisia ruokia suosit kesällä?

77 % uusia perunoita
72 % mansikoita
67 % muita vihanneksia ja kasviksia
56 % tomaattia
51 % salaatteja
40 % muita marjoja
38 % kaloja
25 % lihaa
17 % makkaraa
12 % broileria

Suosin valinnoissani paikallisia tuottajia ja palveluntarjoajia aina kun mahdollista.

77 % täysin samaa tai jonkin verran samaa mieltä

Syy suosia paikallisia elintarvikkeita.

61 % Haluan tukea paikallista työllisyyttä
52 % Haluan tukea alueen taloudellista elinvoimaisuutta
41 % Paikallisten tuotteiden ostaminen on ympäristöystävällistä
40 % Haluan tietää missä elintarvikkeet ovat tuotettu
26 % Saan puhtaampia elintarvikkeita
19 % Saan terveellisempiä elintarvikkeita

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan bränditutkimukseen ja Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. Frankly Partnersin toteuttama bränditutkimus tehtiin kvantitatiivisella verkkokyselyllä, jonka kohderyhmänä olivat yli 15-vuotiaat suomalaiset valtakunnallisesti. Tiedonkeruu toteutettiin tammikuussa 2016 ja siihen osallistui 1 143 suomalaista. Taloustutkimuksen tekemä kampanjatutkimus toteutettiin maaliskuussa 2016 ja siihen vastasi 2014 18–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Lisätietoja:
Merja Mantila, projektipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 330 3640, merja.mantila@avainlippu.fi
Hanna Malinen, viestintäpäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 369 4949, hanna.malinen@avainlippu.fi
Ari Sääksmäki, ketjujohtaja, K-supermarket, 050 410 2344, ari.saaksmaki@kesko.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Vuoden 2016 kampanjassa on mukana noin 50 yritystä sekä K-citymarketit, K-supermarketit, K-Marketit, Rautiat ja K-raudat. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi