Terveystalo tekee yhteistyötä suomalaisen terveysteknologiayrityksen ArcDia International Oy:n kanssa – Uutta pikadiagnostiikkaa hengitystieinfektioiden todentamiseen

Suomessa sairastetaan vuosittain 10–20 miljoonaa hengitystietulehdusta*. Uusien pikatestien avulla akuuttien infektiotautien aiheuttajat pystytään selvittämään perinteisiä pikatestejä tarkemmin ja nopeammin, jolloin oikean hoidon aloittaminen on nopeampaa ja myös tarpeettomia antibioottikuureja voidaan välttää.

Tavallisin hengitystieinfektio on nuhakuume eli flunssa. Aikuinen suomalainen sairastaa vuosittain keskimäärin 1–5 ja lapsi 5–10 nuhakuumetta. Sitä aiheuttavat sadat eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset. Flunssa voidaan yleensä diagnosoida pelkkien oireiden perusteella, mutta hengitystieinfektioiden oikean hoidon valintaa tukee tarkka tieto taudinaiheuttajasta.

Suomalaisen ArcDia International Oy:n kehittämä automaattinen akuuttien infektiotautien nopeaan testaamiseen suunniteltu testijärjestelmä mariPOC® on käytössä syksystä 2016 alkaen Terveystalossa kahdeksalla paikkakunnalla: Jyväskylä, Lahti, Oulu, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku Pulssi ja Vantaa Myyrmäki.

Käytössä ovat mariPOC® respi -testi, joka on tarkoitettu ylä- ja alahengitystieinfektioita aiheuttavien taudinaiheuttajien testaukseen (testillä voidaan samanaikaisesti analysoida jopa kymmenen eri virusta ja bakteeria: Influenssavirus A ja B, RS-virus, Ihmisen metapneumovirus, Ihmisen bokavirus, Parainfluenssavirus 1, 2 ja 3, Adenovirus, Streptococcus pneumoniae eli pneumokokki) sekä pharyn-testi, joka on tarkoitettu nielutulehduksen taudinaiheuttajien testaukseen (A-ryhmän streptokokki sekä Adenovirus).

  • mariPOC® tunnistaa kymmenen merkittävää hengitystieinfektioiden aiheuttajaa yksittäisestä näytteestä, kun perinteiset menetelmät tunnistavat vain 1−2 taudinaiheuttajaa kerralla, kertoo tuotepäällikkö Eija Järvinen ArcDia International Oy:stä.

mariPOC® on ensimmäinen testijärjestelmä, joka yltää keskuslaboratorioiden suorituskykyyn antibioottihoitoa vaativan A-ryhmän streptokokki-infektion testauksessa. ArcDia International Oy:n Suomessa kehittämä automaattinen pikatesti onkin nopeuttanut nielurisatulehduksen aiheuttajan testausprosessia, kun testitulos saadaan lähilaboratoriossa uudella menetelmällä 20 minuutissa 1-2 vuorokauden sijaan.

  • Nopean ja tarkan diagnostiikan ansiosta hoitopäätös voidaan tehdä saman lääkärikäynnin aikana tai viimeistään muutaman tunnin kuluttua nielunäytteenotosta, jolloin oikea hoito ja mahdollisesti tarvittava oikea lääkitys voidaan aloittaa heti. Tarkan diagnostiikan avulla voidaan välttää myös turhaan virustautiin määrättyjä antibiootteja, toteaa Terveystalon laboratoriopalveluista vastaava palvelujohtaja Riina-Riitta Helminen.

*Lähde: Terveyskirjasto

 

Lisätietoja: Terveystalo palvelujohtaja Riina-Riitta Helminen, riina-riitta.helminen@terveystalo.com

ArcDia International Oy, Account Manager Victor Sten, victor.sten@arcdia.com

Terveystalo on verkostoltaan Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja 170 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti yli 6 800 terveydenhuollon ammattilaista, ja on Suomalaisen Työn Liiton jäsen. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2015 oli yhteensä 75,7 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen 68,6 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

ArcDia International (www.arcdia.com) on suomalainen yhtiö, joka kehittää, valmistaa ja markkinoi potilasläheistä diagnostiikkaa akuuteille nopeasti analysoitaville infektioille. ArcDian mariPOC®-testijärjestelmä tunnetaan Suomessa hengitystieinfektioiden pikadiagnostiikan markkinajohtajana. ArcDia tarjoaa täyden palvelun diagnostiikkaa terveysasemille ja sairaaloille sekä Suomessa, että ulkomailla. ArcDia työllistää Turussa 28 henkilöä.