Uusi Supragarden ilmaa puhdistava viherseinä ja vesiviljelypuutarha Suomesta

Tuore Avainlippu-tuote Kasviportaat pääsi teollisuuden MPIDEA–kilpailun kuuden parhaan idean joukkoon. Kilpailun tavoitteena oli kerätä ideoita 100 000 uuden työpaikan luomiseksi Suomeen ja Kasviporras oli näistä parhaiksi todetuista ideoista ainoa kotitalouksien käyttöön tarkoitettu keksintö. Kasviporras on tyylikäs vesiviljelyjärjestelmä, jossa yhdistyvät viher- ja hyötykasvien kotiviljely, sisustuselementti ja sisäilman puhdistus.

Supragarden® on uusi suomalainen keksintö, jonka avulla voit:

  • kasvattaa salaatit, tomaatit, chilit, yrtit, mansikat ym. kotona
  • toteuttaa näyttävän sisustuselementin, viherseinän kotiin, toimistoon, myymälään, parvekkeelle ja pihalle
  • puhdistaa sisäilmaa tehostetusti viherkasvien avulla

Supragarden on ainoa tunnettu kasvatusjärjestelmä joka suunnittelussa on huomioitu nämä kaikki käyttömahdollisuudet. Järjestelmän onkin tarkoitettu sekä kotitalouksien ja yritysten käyttöön.

Toimintaperiaate

Nyt voit kukkaruukkujen sijaan kasvattaa suosikkikasvejasi tyylikkäässä Supragarden-kasvatusjärjestelmässä vaivattomasti ilman multaa, lisäät vain vettä ja ravinteita 1-4 kertaa kuukaudessa! Supragarden koostuu PE-muovista valmistetuista, patentoiduista putkimaisista kasviportaista, joissa jokaisessa on aukko 3 kasville. Järjestelmään kuuluu kaikki tarvittava tekniikka helppoon vesiviljelyyn: automaattinen kastelujärjestelmä, iso 75 litran vesisäiliö ja LED-valot. Vesipumppu nostaa ravinnevettä vesitankista korkeimpaan kasviportaaseen, josta vesi valuu takaisin vesitankkiin antaen samalla ravinnon kasviportaiden sisällä kasvaville juurille.

Suunnittele oma Design-puutarhasi sisälle tai ulos

Kasviportaista voit rakentaa mieleisiäsi viherrakenteita, suuria tai pieniä, käytettävissä olevan tilan mukaan. Modulaarinen järjestelmä skaalautuu helposti eri kokoluokkiin ja muotoihin. Pystysuuntaisena Supragarden-puutarhasi vie vain vähän lattiapinta-alaa ja se soveltuu erinomaisesti ikkunan eteen, toimien ikään kuin kasviverhona.

Viherseinän tai tässä tapauksessa asiaa paremmin kuvaavan Viherverhon korkeus voi olla järjestelmän perusosilla jopa 5 metriä ja leveydessä ei ole rajoitteita. Suurempia kasveja, kuten chilejä ja tomaatteja, voit kasvattaa helposti Supragarden-järjestelmän taimitasolla ja sivuille päin avatuissa kasviportaissa. Voit toteuttaa itsellesi myös kasviseinän vaikkapa tilanjakajaksi tai esimerkiksi pilarin ympärille kietoutuvan puutarhan kasviportaiden suuntaa muuttamalla.

Ympärivuotista satoa

Valoisina vuodenaikoina kasvit saavat valonsa auringosta ja pimeinä aikoina Supragarden-järjestelmään kuuluvista LED-valoista. Vettä säästyy jopa 70 % perinteiseen multakasvatukseen verrattuna ja kasvit kasvavat vesikasvatusmenetelmällä jopa 3 kertaa nopeammin. Näin voit saada ympärivuotista satoa ja säästää rahaa kasvattamalla itse lähiruokaa kotona, esimerkiksi salaatit, mansikat, yrtit, chilit ja tomaatit.

Vesikasvatus on maailmalla suosittua, mutta Suomessa kotioloissa vielä uutta. Sen sijaan kaupalliset kasvihuoneet käyttävät Suomessakin tätä tehokasta Hydroponics- eli vesikasvatustekniikkaa salaattien ja useiden yrttien kasvatukseen.

Supragardenin avulla myös kotitalouksien on helppo kasvattaa ruokakasveja kotona vesiviljelyssä. Järjestelmässä käytetään vain ruokatason materiaaleja. Järjestelmän mukana voi tilata myös kaupallisille kasvihuoneille tarkoitettuja, puhtaita ja erittäin laadukkaita vesiviljelylannoitteita.

Parasta sisäilman puhdistusta kasveilla

Vasta viime vuosina on puhuttu yleisemmin kasvien ilmaa puhdistavasta vaikutuksesta, vaikka asia on ollut tiedossa jo vuosia. NASA on 1980-luvulla tutkinut miten avaruusaseman ilmaan syntyviä epäpuhtauksia voitaisiin parhaiten poistaa suljetusta tilasta. NASA oli yllättynyt tutkimuksen tuloksista, kun havaittiin, että monien yleisten viherkasvien juuristo ja niissä elävät mikrobit pystyivät hyödyntämään ja poistamaan ilman haitallisia myrkkyjä lyhyessä ajassa jopa 90%. Tutkimukset johtivat loogiseen johtopäätökseen: ihminen elää symbioosissa kasvien kanssa ja suljettuun avaruusalukseen tarvitaan kasveja puhdistamaan ihmisestä ja avaruusaluksen rakennusmateriaaleista erittyviä myrkkyjä.

Supragardenissa kasvavat kasvit poistavat tehostetusti ilmasta epäpuhtauksia koska niiden juuret ovat aktiiviesti kosketuksissa järjestelmässä liikkuvan ilman ja veden kanssa. Järjestelmässä virtaava vesi saa huoneilman kiertämään ja puhdistumaan Kasviportaiden sisällä moninkertaisella teholla verrattuna muihin kasvien kasvatustapoihin.

Ilmaa puhdistavan viherseinän hankkiminen on tällä ratkaisulla on jopa 80 % edullisempaa kuin muilla markkinoilla olevilla, kasvien ilmanpuhdistukseen perustuvilla tuotteilla.

Ensimmäiset teollisesti valmistetut Supagarden-järjestelmät ovat nyt testissä ja toimitukset asiakkaille alkavat heinäkuussa 2017

Kasviportaat Oy perustettiin vuonna 2015. Tavoitteena oli Jouni Spetsin tekemän Kasviporras tuoteinnovaation patentointi, tuotteistaminen, kaupallistaminen ja lanseeraus markkinoille.
Tuotekonseptin viimeistelyä ja markkinakartoitusta on tukenut mm. TEKES ja Huonekalusäätiö.

Järjestelmän toteutus on edennyt suunnitelman mukaan ja ensimmäinen koetuotanto valmistettiin Pirkanmaalla toukokuussa 2017. Ensimmäisten käyttötestien perustella järjestelmä on osoittautunut erittäin toimivaksi ja hiljaiseksi. Vesi liukuu järjestelmän läpi, aiheuttamatta merkittävää ääntä.

Varsinainen tuotanto käynnistyy kesäkuussa ja ensimmäiset toimitukset asiakkaille heinäkuussa 2017.

Supragarden® tuotteen kansainvälinen lanseeraus tapahtuu syyskuussa Habitare-messuilla. Supragarden on nähtävillä mm. Suomalaisen Työn KOTI -osastolla.

Vastaavanlaista ilmaa puhdistavaa viherseinää ja vesiviljelypuutarhajärjestelmää ei ole aikaisemmin ollut saatavilla ja järjestelmän uskotaan olevan kysytty tuote myös kansainvälisillä markkinoilla.

Supragarden-järjestelmän voi jo tilata yrityksen verkkokaupasta ja tuotetta toimitetaan heinäkuusta alkaen yli 180 maahan.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja/tuotteen keksijä Jouni Spets, jouni.spets(at)plantsteps.com, + 358 40 592 7320, Kasviportaat Oy/PlantSteps Ltd, Kunnaankuja 12, 01370 Vantaa, Finland

Yrityksen verkkosivusto: www.supragarden.com

NASA:n tutkimus: https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19930073077.pdf