Vuoden koru -kilpailu haastaa vanhat mielikuvat suomalaisista koruista. Tämänkertaisissa finalistitöissä korujen muotokieli inspiroituu vahvasti luonnosta ja taustatarinoista välittyy aiempaa voimakkaammin voimaantumisen kokemukset.
Kilpailu on noussut suomalaisen korumuotoilun merkittäväksi tapahtumaksi, joka juhlistaa kotimaista osaamista, rohkeaa designia ja tunteita herättäviä tarinoita. Kilpailu järjestetään nyt jo seitsemättä kertaa, ja sen tarkoituksena on esitellä suomalaisen koruosaamisen monipuolisuutta.
Koruihin kiteytyy mielenkiintoisia ja koskettavia tarinoita
Korut ovat paljon enemmän kuin pelkkiä asusteita. Ne ovat tarinankerronnan välineitä, joissa näkyy suunnittelijoiden jopa hyvin henkilökohtaiset kokemukset ja elämänvaiheet. Tällä kertaa kilpailukoruissa nähdään luonnosta inspiroituneita elementtejä kuten kukkia ja metsää sekä myrskyä, kesäsadetta ja tuulenpiiskaama jäänpintaa. Aiempaa vahvemmin esillä on voimaantumisen tunteet kuten rohkaisu itseilmaisuun ja itsevarmuuteen sekä lempeys itseään ja lähimmäisiään kohtaan.
Kilpailun suojelija toimii Suomalainen työ ry:n toimitusjohtaja Katri Viippola:
”Ehdokkaiden taso oli korkealaatuinen ja raadissa saimme aidosti tehdä työtä, jotta saimme valittua 10 kärkiehdokasta yleisön äänestykseen. Suomalaisen korumuotoilun tulevaisuus näyttää ehdolle tulleiden töiden valossa vahvalta ja tarinat korujen takana ovat samaan aikaan sekä herkkiä että rohkeita.”
VUODEN KORU 2025 -FINALISTIT
BLOOM, Laura Darth (Helsinki)
FLORAL MYSTIQUE, Katja Luukkonen (Espoo)
KESÄSADE, Mari Syrén (Pori)
LEHTO, Silja Kivioja (Kuopio)
LUMEN POLUT, Virve Inget (Oulu)
OCULATA, Annika Eklöf (Porvoo)
ROTTINGILLA, Riia Smedlund (Oulu)
SATUMETSÄN IHMEET, Riia Valvimo (Rovaniemi)
SUOJA, Pia-Mari Jull (Helsinki)
TYRSKY, Satu Pyhänniska (Oulu)
Esiraadissa mukana olivat Viippolan lisäksi toiminnanjohtaja Henrik Kihlman (Suomen Kultaseppien Liitto), museonjohtaja Essi Pullinen (Suomen kello- ja korumuseo Kruunu), Joni Viitanen (NSG Sweden) team leader sekä Vuoden koru -kilpailun tuottaja & perustaja Johanna Lundán (Jules & Beryl Oy).
Kilpailu murtaa mielikuvia
Vuoden koru -kilpailu on tärkeä väylä tehdä tunnetuksi kotimaista korumuotoilua. Suomessa toimii noin 500 korujen valmistajaa, mutta Taloustutkimuksen mukaan kuluttajat mieltävät usein suomalaiset korut vanhanaikaisiksi ja ajattelevat, että valmistajia olisi vain muutama. Kilpailun tavoitteena on muuttaa näitä mielikuvia ja avata ikkuna suomalaisen korun monimuotoisuuteen. Vuoden koru on kunnianosoitus suomalaiselle kultasepän käsityölle ja sen tulevaisuudelle. Kilpailun kautta korostetaan myös alan työllistävää vaikutusta, erityisesti pienyrittäjien ja käsityöläisten keskuudessa. Samalla nostetaan esiin suomalaista kultasepäntyötä osana kulttuuriperintöä. Lisäksi kilpailu kannustaa suunnittelijoita luovuuteen ja uusiutumiseen, mikä on elintärkeää alan tulevaisuudelle.
”Kilpailu tukee suomalaista työtä ja lisää tietoisuutta korumuotoilun vastuullisuudesta sekä ekologisuudesta,” kertoo kilpailun tuottaja Johanna Lundán. Hänen mukaansa suomalaiset korut ovat vastuullinen ja kestävä hankinta, joka ylläpitää myös omaa kulttuuriperintöämme. Vuoden Koru -kilpailun finalistikorut esillä Suomen kello- ja korumuseossa sekä Lempäälän Ideaparkissa Kilpailun finalistit ovat esillä kilpailusivustolla esittelyartikkelein, jossa yleisö pääsee tutustumaan koruihin sekä niiden tekijöihin ja tarinoihin.
Lisäksi korut ovat nähtävillä Suomen Kello- ja korumuseo Kruunun näyttelyssä 4.12.2024-19.1.2025 Espoossa. Kilpailu huipentuu 25.1.2025 Häämessut Ideaparkissa -tapahtumassa, jossa finalistikorut ovat mukana muotinäytöksessä ja messuosastolla. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä suomalaisen korumuotoilun parhaimmistoa ja kohdata suunnittelijat, jotka ovat näiden korujen takana.
Yleisö valitsee voittajan
Kilpailun voittajaksi valitaan yleisön suosikki. Kilpailun verkkosivulla yleisöllä on monipuoliset mahdollisuudet tutustua koruihin ja niiden suunnittelijoihin sekä äänestää omaa suosikkiaan. Vuoden koru 2025 julkaistaan ja palkitaan 1.2.2025 Tampereella korualan ammattilaisille suunnatussa Korugaala-tapahtumassa. Kilpailun voittaja saa palkinnoksi NSG:n lahjoittamia valitsemiaan alan työkaluja, -välineitä ja tarvikkeita sekä palveluita.
Lisätietoja:
Johanna Lundán, Kilpailun tuottaja, johanna@julesandberyl.fi, p. 040 5380 433
Artikkelin kuva: Jules & Beryl, kuvaaja Ellina Noronen