Diakonissalaitos Yrityskylässä: Nuoret innostuvat yhteiskunnallisesta yrittäjyydestä ja sote-alasta

Diakonissalaitos on ollut mukana Yrityskylässä yhdessä Suomalaisen työn liiton kanssa vuodesta 2020 lähtien. Yrityskylässä kuudesluokkalaiset pääsevät tutustumaan yrityselämään erilaisten työtehtävien kautta – ”Mieleen Diakonissalaitokselta jäi se, että sai toiset hyvälle mielelle,” kertoo nuori kollega.

Vuoden 2024 Nuorten Yrittäjyys ja Talous NYT:in Nuorten tulevaisuusraportista käy ilmi, että nuorten kiinnostus yrittäjyyteen on nousussa. Raportin perusteella nuorten tärkeimpiä työelämäarvoja vuonna 2024 ovat muun muassa kohtuulliset työajat ja turvallinen työympäristö, hyvät työkaverit ja johtajat sekä kiinnostavat työtehtävät.

Työn merkityksellisyys on tärkeää

Raportin mukaan 77 % nuorista kokee tärkeäksi työn merkityksellisyyden ja omien arvojen mukaisuuden. 68 % pitää tärkeänä mahdollisuutta auttaa muita oman työn kautta. Diakonissalaitoksen konsernin vastuullisuus- ja viestintäjohtaja Laura Niemi uskoo, että nämä asiat kiinnostavat nuoria Diakonissalaitoksessa.

”Diakonissalaitoksen työssä kiinnostaa juuri mahdollisuus tukea ja auttaa toisia ihmisiä. Uskon, että tämä sama asia kiinnostaa koululaisia.”

Niemi kertoo, että Diakonissalaitos ja Suomalaisen työn liitto haluavat tuoda Yrityskylässä Yhteiskunnallinen Yritys -merkkiä tunnetuksi koululaisille.

”Haluamme tuoda esille sitä, että yritystoiminnalla voi tehdä hyvää ja parantaa maailmaa.  Lisäksi meille on tärkeää, että koululaiset pääsevät näkemään ja kokeilemaan työtä sote-alalla,” Niemi kuvailee.

Yhteiskunnallinen yritys kiinnostaa

Nuorille tärkeää on työn yhteiskunnallinen merkityksellisyys. Diakonissalaitoksella ja sen 100 % omistamalla Rinnekodeilla on Yhteiskunnallinen Yritys -merkki, joka tarkoittaa sitä, että suurin osa sen tuotoista käytetään yhteiskunnalliseen hyvään.

”Työskentelemällä yhteiskunnallisessa yrityksessä on mukana tekemässä hyvää. Tämä on tärkeä asia Diakonissalaitoksen työntekijöille, ja se on ollut merkityksellistä myös Yrityskylän koululaisille,” Niemi kuvailee.

Tulevaisuusraportissa nuorten työelämäarvoissa korostuu myös toive työstä, jossa on mahdollista oppia koko ajan uutta. Niemi toivoo, että nuoret huomaavat Yrityskylän kautta sen, miten monipuolista ja innostavaa työ ihmisten parissa on.

”Yrityskylässä koululaiset pääsevät kokeilemaan nuoriso-ohjaajan, asiakkuuspäällikön ja toimitusjohtajan tehtäviä. Sote-ala tarvitsee monenlaisia osaajia,” Niemi sanoo.

 Diakonissalaitos on saanut Yrityskylän koululaisilta positiivista palautetta.

”Olemme saaneet koululaisilta kiitosta siitä, että teemme tärkeää työtä. Lisäksi Diakonissalaitoksen työtä on pidetty monipuolisena ja kiinnostavana. Palaute on lämmittänyt mieltämme kovasti.”

Kuva: Nuoret ovat kokeilleet Diakonissalaitoksella toimitusjohtajan, nuoriso-ohjaajan ja asiakkuuspäällikön rooleja.

Niemi toivoo, että Yrityskylässä saatujen positiivisten kokemusten kautta nuoret kiinnostuvat Diakonissalaitoksen työstä, ja työstä sote-alalla yleisesti.

”Usein työ sote-alalla näyttäytyy esimerkiksi mediassa hyvin negatiivisessa valossa. Olisi hienoa, jos päivä yrityskylässä muuttaa koululaisten mielikuvaa alasta.”

Diakonissalaitoksella työtä kokeilleiden nuorten kommentteja:

Diakonissalaitoksessa oli tosi kivaa.” – 6-luokkalainen.

”Kiitos, Diakonissalaitoksella oli mukavaa tehdä töitä, ja tilat olivat puhtaat ja hienot.” – 6-luokkalainen.

”Opin paljon asiakaspalvelusta, Diakonissalaitos oli hauska ja viihdyttävä paikka!” – 6-luokkalainen.

”Mieleen jäi yrittäjyys, ja se, että sai toiset hyvälle mielelle.” – 6-luokkalainen.

Yrityskylään voi tutustua tarkemmin NYT:in verkkosivuilla.


Teksti
: Ariana Staboulis, Viestinnän korkeakouluharjoittelija, Rinnekodit viestintä
Kuvat: Yrityskylä/NYT, Iiro Rautiainen