Yksilöllisyys ja design tulevat hautajaisiin – Suomen suurin arkkuvalmistaja SHT ja Finlayson toteuttivat yhdessä arkkumalliston

Kahden suomalaisen toimialojensa johtavan yrityksen yhteistyöstä syntyi SHT:n Finlayson-arkkumallisto. SHT-Tukku Oy ja Finlayson kuuluvat Avainlippu-perheeseen, ja Finlaysonilla on Avainlippu-tunnuksen lisäksi käytössään Design from Finland -merkki.

”Suomessa on kaunis arkkuperinne, mutta omaiset toivovat tuttujen mallien rinnalle myös yhä yksilöllisempiä vaihtoehtoja. Finlayson-yhteistyö on meille hieno mahdollisuus kehittää toimialaa asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Kun arkku usein valitaan vainajan persoonaa ilmentämään, tuovat Finlaysonin tutut suomalaiset kuosit tähän uusia vaihtoehtoja. Uskomme vahvasti yksilöllisempien arkkujen tulevaisuuteen, sillä ensimmäinen design-arkkumme Ristomatti Ratian ja Eeva Melan suunnittelema Venho on jo käsite ja saanut kunnianosoituksena suunnittelusta pysyvän paikan Suomen merimuseossa Kotkassa”, sanoo SHT-Tukku Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kivimaa.

“Arvostan SHT:n rohkeutta uudistaa hyvin perinteistä toimialaa. SHT-Finlayson-malliston arkut osoittavat, että meidän kuoseillamme on vahva merkitys suomalaisten elämään laitokselta kappelin”, kertoo Finlayson Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

Malliston ensimmäiset arkut ovat jo laajan palvelun hautaustoimistoissa. Asiakkaiden kommentit kertovat, että Finlaysonin kansalliset ikonikuosit ovat merkityksellisiä: “Tämä oli edesmenneen äitini mielikangas, tuttu lapsuuden kodistamme. Haluan, että voimme hautajaisissa muistaa lapsuuden kodin tuttua ja turvallista aikaa.”

Design-arkut valmistetaan vuosikymmenten kokemuksella alusta loppuun Punkalaitumella suomalaisena käsityönä. Yrityksessä työskentelee yli 130 henkilöä, joista suurin osa on puuseppiä ja verhoilijoita – suomalaisia kädentaitajia aidoimmillaan. Punkalaitumen lähimetsissä kasvanut honka on arkkujen päämateriaali, kankaat ovat puuvillaa, pellavaa ja muita luonnosta peräisin olevia materiaaleja. Näin tuhkaaminen ja hautaus ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. SHT-arkku on Suomalainen Avainlippu-tuote.

Lisätietoja:

Pekka Kivimaa, SHT-Tukku Oy
040-213 3717, pekka.kivimaa@sht-tukku.fi
Haastatteluvaraukset: Paula Salo 02-7636 7026, paula.salo@sht-tukku.fi

Jukka Kurttila, toimitusjohtaja, Finlayson Oy
p. 040 715 5760, jukka.kurttila@finlayson.fi

SHT-Tukku Oy on toiminut jo yli kuuden vuosikymmenen ajan. Olemme onnistuneet siirtämään perinteisiä taitoja ja kokemusta yli vuosikymmenten, sukupolvilta toisille. Tänään olemme merkittävin kotimainen arkunvalmistaja. Työllistämme yli 130 henkilöä, joista suurin osa on puuseppiä tai verhoilijoita – kädentaitajia parhaimmillaan. Arkku palaa aina luonnon kiertoon, siksi meille on tärkeää valmistaa vain ympäristöystävällisiä arkkuja.

Vuonna 1820 perustettu Finlayson Oy on yksi maamme vanhimpia yrityksiä. Skotlantilainen James Finlayson tupsahti vuonna 1820 Tampereelle, jossa silloin oli pari tuulen pieksemää tupaa ja valjastamaton koski. Muutaman vuosikymmenen kuluttua samalla paikalla oli Pohjoismaiden suurin teollinen yritys, jolla oli oma kirkko, sairaala, koulu ja palokunta. Tänä päivänä Finlaysonilla ollaan vakuuttuneita siitä, että ainoa oikea tapa kunnioittaa yrityksen historiaa, on toimia yhtä vastuullisesti, rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kuin sen varhaiset omistajat.