Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki määrää, että taloyhtiö saa nimittää halutessaan oman valvojan osakkaan tekemälle remontille, kun remontissa puututaan rakennuksen rakenteisiin ja täten kosketaan taloyhtiön omaisuuteen. Taloyhtiöllä on siis lainmukainen oikeus valvoa osakkaan tekemiä remontteja, mutta laskun valvonnasta maksaa osakas. Valvonnalla halutaan varmistaa, että remontti hoidetaan hyvän rakennustavan mukaisesti ja että siitä ei aiheudu vahinkoa kiinteistölle ja siten muille asunto-osakeyhtiön osakkaille.
Ajankohtaista aiheesta: Remontointi
Remontointi on helpoin tapa nostaa kodin arvoa
Remontointi on yksi helpoimmista tavoista säilyttää kotien ja mökkien arvoa. Ikkunoiden vaihdolla voidaan parantaa arvon lisäksi talojen energiatehokkuutta. Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen mukaan suomalaisista 56 prosenttia hoitaa ikkuna- ja oviremontit itse.
Nämä remontit suomalainen tekee mökillä itse – onnistuisiko sinulta?
Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksen mukaan suurin osa mökin huolto- ja korjaustoimenpiteistä tehdään itse tai talkoilla. Valtaosa, eli 90 prosenttia mökin omistajista hoitaa itse oman mökkipihansa. Ulkopuolisen apu on tervetullutta sen sijaan vaativimmissa korjauskohteissa kuten jätevesijärjestelmissä, jolloin 68 prosenttia vastaajista arvioi teettävänsä työn ulkopuolisena palveluna.
Suomalainen haluaisi kesämökin sijaan vapaa-ajan asunnon
Suomalaisten haaveissa on yhä useammin vapaa-ajan asunto tai pienehkö omakotitalo perinteisen kesämökin sijaan. Mökkeilykulttuurin muutokset näkyvät paineina mökkien parempaan varustelutasoon. Silti suurin osa suomalaisista olisi valmis maksamaan mökistä alle 100 000 euroa.
Kesämökeissä merkittävää kansallisuusvarallisuutta – osa mökeistä lahoaa metsiin
Mökkeilyllä on paikallisesti suuri työllistävä merkitys. Lisäksi suomalaisten varallisuudesta merkittävä osa on sidottu mökkeihin. Niiden kunnosta ei kuitenkaan huolehdita samalla tavoin kuin kodeista. Lähes 40 prosenttia suomalaisista mökeistä on yli 50 vuotta vanhoja ja valtaosalla mökeistä on tarvetta korjauksille selviää Sinivalkoinen jalanjälki -mökkitutkimuksesta.
Nämä kohteet kaipaavat kipeimmin kunnostusta suomalaisten kodeissa
Suomalaiset ovat tee se itse -kansaa, jolle oma koti ja sen laittaminen ovat mieluista puuhaa. Sinivalkoinen jalanjälki -kyselystä selviää, että hieman yli 60 prosentissa kotitalouksista on akuutteja kunnostustarpeita. Korjattavien kohteiden kärjessä ovat kylpyhuone ja keittiö.
Suomalaiselta sujuu lampun vaihto, laatat saa laittaa ammattilainen
Yksinkertainen kodin kunnostustyö, esimerkiksi kodin lamppujen vaihto, sujuu valtaosalta suomalaisista käden käänteessä. Seiniä sen sijaan osaa tapetoida itse alle puolet ja vaativampia toimenpiteitä, kuten kuiva- tai märkätilan laatoitusta, taitaa alle viidennes suomalaisista. Tämä selviää Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjan kyselystä.
Kysely: kesällä ei siivota vaan heitetään löylyä
Kesällä suomalaiset haluavat olla ulkona. Sinivalkoinen jalanjälki -kyselyssä selvisi, että puolet suomalaisista pitää joko saunanlämmitystä tai marjanpoimintaa mukavimpana kesäaskareena. Seuraavina tulevat muut ulkohommat kuten nurmikonleikkuu ja matonpesu.
Tähän kohteeseen suomalainen sijoittaisi 2000 euroa remonttirahaa
Suomalainen sijoittaisi kodin, pihan tai mökin kunnostamiseen saamansa 2000 euroa ensisijaisesti keittiöremonttiin ja sänkyyn tai patjaan. Myös huonekalut ja pintaremontti ovat lähellä kunnostus- ja sisustustoivelistan kärkeä, kertoo Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus.