Remontointi on helpoin tapa nostaa kodin arvoa

Remontointi on yksi helpoimmista tavoista säilyttää kotien ja mökkien arvoa. Ikkunoiden vaihdolla voidaan parantaa arvon lisäksi talojen energiatehokkuutta. Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksen mukaan suomalaisista 56 prosenttia hoitaa ikkuna- ja oviremontit itse.

Suomalaisten varallisuudesta merkittävä osa on sidottu kiinteistöihin, kuten koteihin ja mökkeihin. Remontoinnilla kiinteistöjen arvoa pystytään säilyttämään ja joissakin tapauksissa jopa nostamaan. Sinivalkoinen jalanjälki -mökkitutkimuksen mukaan suomalaiset tekevät remontteja usein itse ja esimerkiksi 56 prosenttia suomalaisista tekee ikkuna- ja oviremontin itse tai talkoilla.

– Suomalaisten omaisuus koostuu pitkälti taloista ja mökeistä, joiden huoltamisella ja remontoinnilla voidaan säilyttää niiden arvo. Rakentamisella ja remontoinnilla on myös laajempia taloudellisia ja työllistäviä vaikutuksia, jos niissä käytetään suomalaisia palveluja ja tuotteita, sanoo Suomalaisen Työn Liiton projektipäällikkö Merja Mantila.

Suomalaisten palveluiden ja tuotteiden käyttäminen remontoinnissa kannattaa. Kun Suomen olosuhteet ja rakennustavat tunnetaan, on lopputulos niin säätä kuin käyttöä kestävä.

– Taloudellisesti vaikeina aikoina suomalaisen työn tukeminen johtaa positiiviseen kierteeseen, jolla luodaan Suomeen työtä ja saadaan verovaroja, jolla taas tuetaan suomalaista yhteiskuntaa. Niinkin yksinkertainen asia kun ikkunoiden vaihto voikin olla sijoitus oman kotiin, mutta myös Suomen talouteen, sanoo Mantila.

Ikkunoiden vaihto voi säästää kuudesosan energiakulutuksesta

Suomessa kesä on remonttien kulta-aikaa. Vanhoista rintamamiestaloista ja mökeistä löytyykin useita remontointia ja korjausta kaipaavia kohteita. Yksi helposti unohtuva remontti ovat kuitenkin ikkunat. Suomessa monissa taloissa on yhä alkuperäiset, 40 vuotta tai vanhemmat ikkunat.

– Vanhojen ikkunoiden kautta energiaa ja rahaa menee hukkaan valtavia määriä. Korjausrakentamisessa ikkunoita vaihtamalla lämpöhäviö voi laskea jopa viidesosan. Lisäksi kunnollisilla ikkunoilla ja ovilla voidaan säästä jopa kuudesosa rakennuksen energiakulutuksessa, kertoo Lammin Ikkunat ja Ovet toimitusjohtaja Hannu Saarinen.

Suomalaiset huomaavat ikkunoiden vaihdon tarpeen kuitenkin usein vasta talvella, kun kylmä veto pääsee sisään. Silloin ikkunoiden vaihto on kuitenkin usein hankalampaa tai jopa mahdotonta.

– Tekee ikkunan ja ovien vaihdon sitten itse tai teettää ammattilaiselle, niin se olisi hyvä tehdä talvea ennakoiden kesällä. Lisäksi ikkunoiden ja niiden erilaisten pinnoitteiden avulla voidaan parantaa kesällä suomalaisia koteja vaivaavia ongelmia, kuten liian korkea sisälämpötilaa ja UV-säteiden sisälle pääsyä, Saarinen sanoo.

Lammilla on 40 vuotta kokemusta ikkunoiden ja ovien valmistuksesta. Täysin kotimaisessa omistuksessa oleva yritys myös valmistaa ja suunnittelee kaikki tuotteensa Suomessa.

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -mökkitutkimukseen. Taloustutkimuksen tekemä kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2016 ja siihen vastasi 2222 18–79-vuotiasta suomalaista kuluttajaa.

Lisätietoja:
Hannu Saarinen, toimitusjohtaja, Lammin Ikkuna Oy, 010 8411 715, hannu.saarinen@lammin.fi
Merja Mantila, projektipäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, 050 330 3640, merja.mantila@avainlippu.fi

Suomalaisen Työn Liiton Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja muistuttaa jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Sinivalkoinen jalanjälki -tunnus helpottaa suomalaisten tuotteiden löytämisessä. Vuoden 2016 kampanjassa on mukana noin 50 yritystä sekä K-citymarketit, K-supermarketit, K-marketit, Rautiat ja K-raudat. www.sinivalkoinenjalanjälki.fi