Minduu-palvelussa asiakas pääsee tutustumaan vapaiden terapeuttien profiileihin ja varaamaan ajan terapiaan. Suomalainen palvelu palkittiin jo testausvaiheessa useassa eri kilpailussa. Palvelun takana on Yhteiskunnallinen yritys -merkin saanut AtCare Oy.
– Sopivaa ja saatavilla olevaa psykoterapeuttia ei pitäisi joutua etsimään kissojen ja koirien kanssa. Masentuneella ei ole voimia siihen. Niinpä loimme palvelun, jossa avun löytäminen on helppoa, kertoo Minduun toimitusjohtaja Henri Valvanne. Minduu.fi -palvelussa on mukana yli sata terapeuttia.
– Psykoterapian erikoispsykologeista, lääkäreistä ja liike-elämän ammattilaisista koostuva tiimimme kehittää Minduusta palvelun, jonka ansiosta kenenkään ei tarvitse jäädä enää ilman apua, Henri Valvanne kertoo. Sivusto sisältää myös käytännöllistä tietoa psykoterapiasta sekä asiantuntijahaastatteluja suomalaisen psykoterapian kärkinimiltä kuten kliinisen psykologian ja psykoterapian emeritusprofessori Jarl Wahlströmiltä.
Minduun tutkimusten mukaan etenkin työelämästä syrjäytyneet eivät löydä sopivaa psykoterapeuttia. Heistä 46% ilmoitti psykoterapeutin etsimisen kestäneen yli puoli vuotta¹, psykoterapian erikoispsykologi Helena Service kertoo. Aiemmassa tutkimuksessa psykoterapeuteista jopa 86% arvioi nykyjärjestelmän psykoterapeutin etsimiseen olevan asiakkaalle liian vaativa.² Nopeastikin terapiaan päässeiden kohdalla on riski, että yhteensopivuus asiakkaan ja terapeutin välillä ei ole hyvä.
Henkilökemia vaikuttaa suuntausta enemmän
Psykoterapeutin ja asiakkaan välinen hyvä suhde parantaa tutkitusti merkittävästi psykoterapiasta saatua hyötyä. Psykoterapiasuhteen on arvioitu olevan hoitotuloksen kannalta jopa vähintään viisi kertaa niin tärkeä kuin psykoterapiasuuntauksen vaikutukset.³
– Vaikka hoitosuhteen tärkeys tiedostetaan, hoitojärjestelmä tarjoaa asiakkaalle huonosti välineitä juuri itselleen sopivan psykoterapeutin löytämiseksi, Helena kertoo. Usein asiakkaat törmäävät puhelinluettelon tapaisiin listoihin psykoterapeuteista vailla yhteensopivuuden kannalta merkityksellistä tietoa.
Minduussa asiakas voi vertailla psykoterapeuttien taustatietoja ja selata terapeuttien kuvallisia Minduu-profiileja, joissa he kuvaavat henkilökohtaisia työskentelytapojaan. Näin asiakkaan on helpompi saada tuntumaa siitä, mikä terapeutti voisi olla itselle sopiva. Jatkossa sivustolle on tulossa terapeuttien videoesittelyitä ja palveluun kehitetään älykästä hakutoimintoa, jolla löytää juuri itselle sopiva terapeutti.
Videoterapiaa ja työkaluja
Minduu tarjoaa sivuillaan tietoa terapeuttien lisäksi myös psykoterapiasta ja psykoterapiaan hakeutumisesta. Eri psykoterapiasuuntauksiin voi esimerkiksi tutustua videoesittelyiden avulla. Palvelun terapeuteille tarjotaan nyt myös mahdollisuus videoterapiapalveluun.
– Haluamme, että myös haja-asutusalueilla asuva pääsee jatkossa terapiaan Minduu-videoyhteyden avulla, Henri kertoo. Terapeuttia etsivälle palvelu on täysin ilmainen.
LÄHTEET
¹ : Sulonen, A-M., Service, H.. (2016). Kuinka psykoterapiaan hakeudutaan? – Asiakaskyselyn tuloksien tutkimusraportti. Helsinki, AtCare Oy.
² : Sulonen, A-M., Ollikainen, T.. (2015). Psykoterapiaan hakeutuminen – Tutkimusraportti psykoterapeuttien vastauksista. Helsinki, AtCare Oy.
³ : Wampold, BE. (2001). The great psychotherapy debate: Models, methods and findings. Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates.