Talvi alkoi tänä vuonna runsaslumisena. Viime päivinä monen aamu on alkanut lumitöillä. Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset mieltävät lumityöt hyväksi hyötyliikunnaksi. Vain puolet allekirjoittaa väitteen, että lumen kolaaminen olisi ärsyttävää pakkopullaa: puolet myöntää tekevänsä lumitöitä mielellään ja nauttivansa runsaslumisesta talvesta. Työvälineiden laadun koetaan vaikuttavan siihen, miten raskaalta lumityöt tuntuvat. Jotta hankiraivo ei pääsisi valloilleen, suomalaisesta valmistuksesta kertovan Avainlippu-merkin saaneiden Masi-lumityövälineiden valmistaja kokosi parhaat vinkit kolaan tarttuville.
Noin 40 prosenttia suomalaisista asuu talossa, jonka lumityöt hoitavat asukkaat itse. Muiden osalta aurauksen hoitaa huoltoyhtiö. Tämä käy ilmi Masi-lumityövälineiden valmistajan teettämästä tuoreesta kyselystä. Omakoti- ja erillistaloissa lumityöt ovat erityisen tuttua puuhaa: yhdeksän taloutta kymmenestä tekee ne itse. Siksi kolaushommiin ryhdytään usein yhdessä perheenjäsenten kanssa (73 %).
Rivi- ja paritaloissa asuvista noin puolet hoitaa kiinteistön lumityöt osin tai kokonaan itse. Näissä kohteissa asuvat auttavat innokkaimmin myös muita: joka kolmas kertoo säännöllisesti auttavansa naapuria tai sukulaista lumen luomisessa. Heidän suhtautumisensa lumitöihin on keskiarvoa myönteisempää omakoti- ja kerrostaloasujiin verrattuna. Kolausapua muille tarjoavat useammin miehet kuin naiset.
Kerrostaloasukkaat pääsevät kolaamaan lunta harvakseltaan, kotonaan sitä tekee vain harva (4 %). Joka kymmenes tarjoaa kuitenkin säännöllisesti kolausapua sukulaiselle tai tutulle.
Kotien lisäksi lunta lapioidaan mökeillä ja työpaikoilla. Mökkireissuilla kolan varteen tarttuu talvisin 17 prosenttia vastaajista. Työpaikallaan lumitöihin pääsee joka kymmenes vastaaja.
Hyvää hyötyliikuntaa ja välineurheilua
Lumitöiden koetaan kuuluvan Suomen talveen. Noin puolet vastaajista kertoo tekevänsä lumitöitä mielellään. Negatiivisimmin suhtautuvat kyselyn nuorimmat vastaajat, leppoisimmin 55–65-vuotiaat: siinä missä noin puolet kaikista vastaajista pitää lumen kolaamista ärsyttävänä pakkopullana, vain joka kolmas 55–65-vuotias on tätä mieltä. Aamulla tehtävät lumityöt hermostuttavat hieman enemmän naisia kuin miehiä. Lumen poistamista kulkuväyliltä pidetään kuitenkin yleisesti ottaen tärkeänä liikkumisen ja turvallisuuden kannalta.
Lumityöt eivät vie iloa runsaslumisesta talvesta. Yhteensä 56 prosenttia vastaajista kertoo nauttivansa korkeista kinoksista. Asumismuodolla ei ollut vaikutusta siihen, miten positiiviseksi tai negatiiviseksi runsaslumisuus koettiin. Moni kuitenkin kaipaa seuraa kolauspuuhiin: noin 80 prosenttia vastaajista kertoo, että lumitöitä on hauskempaa tehdä yhdessä jonkun kanssa. Seuraa kaipaavat hieman useammin naiset kuin miehet.
Lumitöitä pidetään hyvänä hyötyliikuntana. Yhteensä 94 prosenttia vastaajista allekirjoittaa tämän väitteen. Työvälineiden laatu vaikuttaa siihen, kuinka raskaalta lumityöt tuntuvat. Noin 90 prosenttia vastaajista on samaa mieltä tästä. Ehjät ja tarkoituksenmukaiset lumityövälineet tekevät työstä sujuvampaa.
Tulokset perustuvat Masi-lumityövälineiden raumalaisen valmistajan teettämään sähköiseen kyselyyn, joka toteutettiin marraskuussa 2016. Siihen vastasi yhteensä 1053 iältään 18–65 vuotiasta suomalaista. Vastaajista 52 prosenttia oli naisia ja 48 prosenttia miehiä.
Näillä vinkeillä saat lumityöt sujumaan!
Valitse oikeat välineet ja työtavat:
- Mitä tarkemmin lumen poistaa, sitä vähemmän pinnoille muodostuu jäätä ja polanteita, eli kovaksi tallautuneita lumi- ja jääharjanteita.
- Oikean lumityövälineen valintaan vaikuttaa pihan koko, lumen koostumus, tekijän fyysinen kunto ja oma työtapa.
- Isommat pihat ja parkkialueet puhdistuvat nopeimmin lumikolalla. Monet vanhemmat omakotiasujat suosivat kapeampia 60–75 senttimetrin levyisiä lumikolia, joita on kevyempi työntää.
- Mitä märempää lumi on, sitä kapeammalla lumikolalla työ kannattaa tehdä. Näin kolaaminen ei muutu raskaaksi. Pakkaslumessa kulkevat leveämmätkin kolat.
- Jäiset aurausvallit ja katolta pudonnut lumi lohkotaan ensin pienemmiksi paloiksi lumilapiolla. Näin lumen poistaminen helpottuu, eikä lumikola rikkoudu tiiviissä kasoissa.
- Pienemmille pihoille saattaa riittää lumikolan sijaan lapiomainen lumentyönnin.
- Portaita ja polkuja varten on tarjolla lumilasta, jota käytetään kuin haravaa. Jään poistoon sopii jäärauta.
- Lumikolaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota kärjen vahvuuteen ja materiaaliin. Teräksinen kärkivahvike auttaa höyläämään lumen tarkasti pinnoilta ja pitämään kolan suorana.
Näin teet lumitöistä mukavampia:
- Tee aamuisin vain välttämättömät lumityöt. Isommat lumityöt ehtii hoitaa rauhassa työpäivän jälkeen.
- Tarkkaile säätiedotuksia: onko märkä lumi vaarassa jäätyä päivän aikana? Jos on, silloin isommat lumityöt kannattaa tehdä ennen lumen jäätymistä.
- Kiinnitä huomiota kengänpohjien pitävyyteen. Se helpottaa kolaamista. Muista pimeällä myös heijastin.
- Unohda turha kiire: ei ole terveellistä rehkiä höyrypäänä heti heräämisen jälkeen. Muista rauhallinen ja hyväntuulinen aloitus.
Näin sijoitat lumikasat oikein:
- Sijoita lumikasat omalle tontille. Naapurisopu säilyy, kun lunta ei kolata ilman lupaa naapurin puolelle.
- Älä kasaa lunta seinien viereen. Sulava lumi kastelee rakenteita, ja lumikasat saattavat estää ilmanvaihtoa.
- Kasaa lumet mieluiten paikkaan, johon paistaa aurinko. Näin lumi sulaa keväällä nopeammin.
- Huomioi penkkojen sijoituksessa liikenneturvallisuus: lumikasat eivät saa estää näkyvyyttä liikenteessä.
- Muista valvoa lumessa leikkiviä lapsia: lumeen kaivetuissa luolissa on romahtamisriski. Lumikasat kannattaa sijoittaa turvalliseen paikkaan, jossa leikkejä voidaan valvoa ja josta ei pääse laskemaan autojen alle.
(Vinkit: toimitusjohtaja Kari Sallinen, Masi-lumityövälineitä valmistava Motoseal Components Oy)
Lisätietoja:
Motoseal Components Oy
toimitusjohtaja Kari Sallinen
puh. 0500 122 471, kari.sallinen@motoseal.fi
Kotimainen Motoseal Components Oy valmistaa Masi-lumityövälineitä ja traktoreiden etulokasuojia Raumalla. Masi-lumikolissa tiivistyy yli 30 vuoden kokemus lumityövälineiden muotoilusta ja valmistamisesta: alkuvuosien Masi-lumikolat olivat ensimmäisiä lumikolia Suomessa, joiden kuupat tehtiin muovista. Masi-tuotteilla on Avainlippu-merkki.