Kotimaiset AIV-säilöntäaineet ovat edelleen suomalaisten viljelijöiden ykkösvalinta rehunsäilönnässä. Ne on suunniteltu erityisesti suomalaisiin olosuhteisiin. Viime kesän säilörehuista valtaosa tehtiin AIV-tuotteilla. Laakasiilo- ja aumarehuista liki 80 prosenttia oli säilötty kotimaisilla AIV-tuotteilla.
AIV-tuotteiden edut korostuvat erityisesti viime kesän kaltaisissa olosuhteissa. AIV-tuotekehityspäällikkö Arja Seppälän mukaan muurahaishappoon perustuvan säilönnän riskit ovat selkeästi pienemmät kuin muilla vaihtoehdoilla.
– Pitkäksi venynyt esikuivaus huonossa säässä tuhlaa rehun ravintoaineita ja heikentää säilönnän onnistumista. AIV-tuotteita käytettäessä epäonnistumisriski on yli puolet pienempi. Suomalaiset viljelijät tietävät, mihin voi luottaa, kuvailee Seppälä.
Rehunteon onnistuminen on monen tekijän summa, ja sen ensiaskeleet otetaan pellolla. Oikeat työvaiheet korjuuvaiheessa varmistavat, että ravintoaineita ei kulu turhaan ja rehu saadaan niiton jälkeen nopeasti turvaan hapelta. AIV-säilöntäaine rajoittaa mikrobien toimintaa rehussa varmistaen, että rehu säilyy siilossa hyvin ja saa aikaan parhaan mahdollisen tuotantovaikutuksen.
Jos rehuun ei lisätä käymistä rajoittavaa säilöntäainetta, riskinä on joko liian voimakkaasti käynyt hapan rehu tai pahimmassa tapauksessa käyminen ohjautuu voihappokäymisen suuntaan. Rehun syönti-indeksi laskee kummassakin tapauksessa.
Suomessa osataan säilöä
Rehunsäilönnällä on Suomessa pitkät perinteet. Ennen AIV:n kehittämistä rehunsäilöntä oli joko sattuman tai säänhaltijan varassa. Raakamaidon määrä ja laatu eivät tyydyttäneet meijereitä. A. I. Virtanen ratkaisi säilöntäongelman laskemalla rehun pH-arvoa, ja neuvonnan sekä tutkimuksen vahvalla yhteistyöllä kehitettiin säilörehuun perustuva tuotantomalli.
– Säilörehun laadussa Suomi on huippuluokkaa. Viljelijöiden ja urakoitsijoiden osaaminen on korkealla tasolla, ja neuvonta sekä analyysipalvelut ovat laadukkaita. Tämä ei ole omakehua, vaan taustalla on historialliset syyt, Seppälä toteaa.
Suomessa on ollut pakko kehittää maidontuotantoa nurmisäilörehuun perustuen. Lehmäpaikan hinta navetassa ja korkeat työvoimakustannukset pakottavat pitämään keskituotoksen korkeana. Nurmisäilörehuun perustuva korkea keskituotos edellyttää onnistumista kaikissa rehunteon vaiheissa.
Lähellä viljelijöiden arkea
Eastman haluaa kehittää entistä enemmän asiakastyytyväisyyttä. Haluamme olla lähellä viljelijöiden arkea ja tarjota tutkittua tietoa sekä asiantuntemusta eri kanavissa. Uusituilta verkkosivuiltamme löytyy aikaisempaa helpommin kaikki tarpeellinen tieto onnistuneeseen rehunsäilöntään.
Tulevan kesän säilöntäaineiden tilatoimitukset ovat jo loppusuoralla. Viimeisimmät irtokuormat jaellaan toukokuussa. Kesäkuun lopulla käynnistyvät toisen ja kolmannen rehunteon
AIV-tuotteiden jakelu.
Lisätietoa:
Kirsi Kuparinen, liiketoiminnan vetäjä , puh. 050 555 5479, kirsikuparinen@eastman.com
Eastman on maailmanlaajuinen erikoiskemikaalien tuottaja, joka valmistaa kemikaalien lisäksi kuituja ja muovituotteita. Yhtiön asiakkaita ovat kuljetus- ja rakennusalan, maatalouden, elintarviketeollisuuden ja kulutustuotteiden yritykset sekä maanviljelijät. Eastman palvelee asiakkaitaan noin 100 maassa ja työllistää noin 15000 ammattilaista eri puolilla maailmaa.
Suomessa Eastman vastaa AIV-rehunsäilöntäaineiden valmistuksesta, tuotekehityksestä, myynnistä ja markkinoinnista. Tuotteet valmistetaan Oulun tehtaalla, josta ne toimitetaan kotimaan markkinoille sekä vientiin. Suomessa yhtiön palveluksessa on noin 130 työntekijää.
Eastman Chemical Companyn tytäryritys Taminco Finland Oy on Suomen toiminnoista vastaava yhtiö.
Lisää tietoa sivuilta www.aiv.fi ja www.eastman.com.