Yhteiskunnallinen yritys kantaa vastuuta tulevaisuudesta

Tiedätkö mikä on yhteiskunnallinen yritys tai tunnetko Yhteiskunnallinen yritys -merkin? Jos et, niin et ole yksin. Suomalaisen Työn Liiton myöntämä merkki on vielä varsin tuntematon etenkin kuluttajien keskuudessa, mutta sen merkitys on sitäkin tärkeämpi.

Yhteiskunnallinen Yritys -merkki kertoo vastuun kantamisesta. Merkki kertoo, että sen saaneelle yritykselle, kuten Diakonissalaitokselle, liiketoiminta ei ole itsetarkoitus, vaan se on keino vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Käytämme suurimman osan voitostamme yhteiskunnallisen päämäärämme edistämiseen.

Diakonissalaitoksella sote-liiketoiminnasta saatava tuotto käytetään työhön kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien elämän parantamiseen. Tavoitteenamme on hyvä ja ihmisarvoinen elämä jokaiselle.

Näin palveluita hankkiva kunta tai yksityisasiakas on ostopäätöksellään rakentamassa kanssamme parempaa ja oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. He ovat mukana tukemassa esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, apua tarvitsevia perheitä tai yksinäisiä vanhuksia.

Ei pelkkää sanahelinää

Yhteiskunnallinen yritys -merkkiä ei vielä tunneta riittävästi.  Tunnettuuden ja brändin rakentaminen on pitkäjänteistä työtä. Vahva ja vastuullinen brändi syntyy ennen kaikkea siitä, että lupauksemme tehdä hyvää toteutuu.

Moniin kilpailijoihimme verrattuna olemme hyvässä asemassa. Lupaus vastuullisuudesta ei meille ole pelkästään sanahelinää.  Mittaamme säännöllisesti, miten pärjäämme.

Diakonissalaitoksen kehittämä nuorten syrjäytymistä ehkäisevä Vamos-palvelu on hyvä esimerkki työmme vastuullisuudesta. Valtakunnallisesti toimiva Vamos tavoittaa vuosittain yli 2000 nuorta. Vuonna 2019 palvelun päättäneistä nuorista 86 % koki elämänsä muuttuneen parempaan suuntaan ja 53 % eteni työ- tai koulutuspolulle. Palvelulla tuotetaan näin mittavaa vaikuttavuutta niin yksilölle kuin yhteiskunnalle.

Yhteiskunnallisia haasteita ei ratkaista yksin

Ja koska tulevaisuus on nuorissa, olemme uutena avauksena mukana koululaisten pienoiskaupunki Yrityskylässä.  Yhdessä Suomalaisen Työn Liiton kanssa haluamme viedä nuorille viestiä, että yritystoiminta on myös keino vaikuttaa ja tehdä yhteiskunnallista hyvää.

Yhteiskunnallinen yritys -merkki on lupaus tuleville sukupolville vastuun kantamisesta ja siitä, että meistä jää hyvä jälki. Merkki on myös kutsu tulla mukaan rakentamaan parempaa tulevaisuutta. Yhteiskunnallisia haasteita ei ratkaista yksin, vaan vastuullisuutekoihin tarvitaan meistä jokaista.

Laura Niemi
Viestintäjohtaja, Diakonissalaitos

Diakonissalaitos on yli 150-vuotias säätiö, joka tarjoaa yhdessä siihen kuuluvan Rinnekodin sekä tytäryritysten Diakonissalaitoksen Hoivan ja Caritas Palveluiden kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Sosiaalinen vastuu näkyy tehtävässämme pitää huolta kaikkein heikoimmassa asemassa olevista.

Tämä blogi on osa Yhteiskunnallinen Yritys -merkin blogisarjaa, jossa tuodaan esille vastuullisesti toimivien jäsenyrityksien toimintaa ja #vastuullisuustekoja.