Luovien ratkaisujen löytäminen on vastuullisuutta

Korona-aika on tuonut asukkaidemme, yhteisötoimintaamme osallistuvien ja työntekijöidemme elämään suuria muutoksia. Vastuullisena yhteiskunnallisena toimijana noudatamme Caritaksessa tarkasti viranomaismääräyksiä sekä asiakkaidemme että meillä työskentelevien terveyden suojelemiseksi.

Palvelukodeissamme työntekijämme ovat löytäneet uusia ratkaisuja, kuten ikkunatreffit, ikäihmisten ja omaisten kohtaamisen mahdollistamiseksi vierailukiellon pitkityttyä. Videopuhelut omaisten kanssa, virtuaalikonsertit ja -jumpat tai virtuaalikirkkoon osallistuminen ovat palvelukotiemme uutta yhteisöllisyyttä.

Palvelutaloissamme asukkaamme ovat tottuneet ruokailemaan ravintoloissamme, kokoontumaan yhteen viihtyisissä tiloissamme, osallistumaan luennoille, ryhmiin, tapahtumiin ja juhliin. Viime vuonna järjestämissämme yhteisö- ja vapaaehtoistoiminnan tilaisuuksissa oli yli 23 000 osallistujaa. Nyt tilaisuudet ovat koronan vuoksi tauolla. Caritas ei kuitenkaan ole tauolla. Työskentelemme päivittäin aktiivisesti asukkaidemme hyvän elämän puolesta. Etsimme koko ajan uusia, luovia ratkaisuja, jotta voimme luoda yhteiskunnallista hyvää.

Heti koronatilanteen pahentuessa aloitimme Asiointi- ja soittojelppipalvelun.  Asiointiapu on tarkoitettu niille ikäihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta saada kauppa-apua läheisiltä, kotihoidolta tai muulta palvelun tuottajalta. Soittojelpin jutteluseura on tarkoitettu niille ikäihmisille, jotka kaipaavat keskustelua toisen samassa tilanteessa olevan kanssa.

Asukkaidemme iloksi olemme järjestäneet parvekekonsertteja, jossa muusikot soittavat pihalta ja ikäihmiset osallistuvat konserttiin omilta parvekkeiltaan. Parvekekonserttien suosio on ollut suuri ja palaute pelkästään positiivista. Kesäksi palkkaamme kesäsetelinuoria järjestämään pihamusiikkihetkiä. Näin kannamme samalla yhteiskunnallista vastuutamme nuorten työllistämisestä.

Paraikaa meillä on menossa Lähetä iloa ikäihmiselle -haastekampanja, jossa kuka tahansa voi ilahduttaa korona-aikana kotioloissa pysytteleviä vanhuksia tervehdysviestin sisältävillä korteilla, kirjeillä tai piirustuksilla.  Jaamme kortit palvelutaloissamme asuville ikäihmisille. Lähipäivinä jaamme kaikille palvelutalojemme asukkaille koteihin vihot, joihin he voivat kirjata ylös korona-ajan huomioita, ajatuksia, pohdintoja tai vaikkapa runoja. Näitä karanteeniajan mietteitä keräämme ja julkaisemme kunhan pääsemme taas kokoontumaan turvallisesti.

Korona-aika on opettanut meille paljon. Myös sen, että yhteen kokoontuminen ei ole arkinen itsestäänselvyys, vaan juhlan arvoinen asia. Kunhan yli 70-vuotiaiden karanteeniohjeet on purettu, juhlimme sitä, että saamme olla yhdessä.

Marja-Leena Tahkoa
Diakoniajohtaja Caritas-Säätiö

Caritas on oululainen sosiaali- ja terveysalan palveluntarjoaja ja diakoniasäätiö. Toimimme vanhusten ja vammaisten hyvän elämän puolesta Pohjois-Suomessa. Olemme jo kahdenkymmenen vuoden ajan toimineet tukea ja apua tarvitsevien ihmisten hyväksi. Tarjoamme monipuolisia asumispalveluja, kotihoitoa sekä sairaalapalveluja. Yhteisötoimintamme edistää asiakkaidemme aktiivista toimijuutta ja osallisuutta yhteiskunnassa. Meillä työskentelevät 550 ammattilaista mahdollistavat asiakkaidemme hyvää arkea joka päivä. www.caritaslaiset.fi/

Tämä blogi on osa Yhteiskunnallinen Yritys -merkin blogisarjaa, jossa tuodaan esille vastuullisesti toimivien jäsenyrityksien toimintaa ja #vastuullisuustekoja.