Haastavista ajoista syntyy myös jotain hyvää

Poikkeusoloja on eletty jo vuosi ja kuitenkin on selvitty tähän asti, jotkut paremmin ja jotkut valitettavasti vähän huonommin. Koronaväsymystä huomaa monessa asiassa. On tarve puhua jollekin heti, kun siihen on mahdollisuus ja välillä joutuu oikein miettimään, että mikä viikonpäivä nyt onkaan. Haastavat ajat opettavat iloitsemaan arjen pienistä asioista, tuntemattomat pysähtyvät kadulla juttelemaan, läheisyyden kaipuu on kova eristyksen aikana ja olemme valmiita auttamaan hädässä olevia. Yhteisöllisyys vahvistuu. Myös työnteko on kokenut suuria muutoksia.

Vastuullinen ja merkityksellinen työ täyttää meillä Suomalaisen Työn Liitossa päivämme, vaikka sitä ei joka päivä ehkä tule ajatelleeksi. Ilahduttavan monet yritykset ja yhteisöt haluavat liittyä liiton jäseneksi ja hakevat ylläpitämiämme merkkejä, jotta voivat ylpeästi viestiä kotimaisesta alkuperästä ja vastuullisesta liiketoiminnasta. Jäsenkentässämme syntyy uusia liikeideoita, kehitetään tuotantoa tai palveluprosesseja ja luodaan uudenlaisia työpaikkoja ja tehtäviä. Monet ovat tehneet niitä kuuluisia ”digiloikkia” ja etätyö on tullut jäädäkseen. Uskomme, että suomalainen työ menestyy, kun työ koetaan merkitykselliseksi ja kun jokainen kiinnitämme huomiota ostopäätöksiimme, niin syntyy myös hyvinvointia.

Yrityksissä huolehditaan omasta tuotantoprosessin vastuullisuudesta, lisätään yhteistyötä lähellä olevien yritysten kanssa, niissä asioissa, joissa se on järkevää. Hyvä esimerkki tästä on tekstiiliala, nousukausi on alkanut ja saamme jatkossa hankkia yhä enemmän kotimaisia tekstiilejä. Verkossa voimme enenemässä määrin lukea yritysten vastuullisuustoimista ja ne ovat jo strategisia päätöksiä, valintoja ja normeja. Avoimuus kannattaa ja asiasta pitää puhua, asiakkaita kiinnostaa yrityksen arvot, valinnat ja toimintatavat.

Mennyt vuosi muutti pysyvästi työelämää, johdon on aika luottaa työntekijöihin ja työntekijöiden on lunastettava asetetut yhteiset tavoitteet vapaammalla päivärytmillä. Vastuu on jokaisella ja samassa veneessä ollaan, voimme yhdessä kehittää työelämää, joka myös parantaa työn ja yksityiselämän yhteensovittamista. Muistetaan myös ottaa opiskelijat ja nuoret mukaan työelämän oppimiseen, jotta tuleva sukupolvi saa mahdollisuuden pärjätä ja menestyä sekä vahvistaa uskoa tulevaisuuteen.

Vastuullisuus näkyy myös omassa toiminnassamme. Liiton kaikissa tuote- ja palveluhankinnoissa kiinnitetään erityistä huomiota suomalaisuuteen ja ekologisuuteen ja hankintasääntöjemme mukaisesti ostamme aina ensisijaisesti jäsenyrityksiltämme ja toissijaisesti toiselta kotimaiselta vaihtoehdolta, jos se on mahdollista. Panostamme myös digitalisaatioon, jotta asioiden hoito olisi helppoa ja sujuvaa ja kustannustehokasta. Extranet-jäsenpalvelu mahdollistaa helpon tavan yrityksille hyödyntää liiton tarjoamat käyttövalmiit aineistot, esitysmateriaalit ja tutkimustulokset. Vuoden alusta olemme tuottaneet ison määrän kuva-aineistoja, jotta jäsenyrityksillä olisi mahdollisimman helppo viestiä yhteisistä arvoistamme. Ne onkin otettu aktiiviseen käyttöön, joka meitä kovasti ilahduttaa.

Koronasta huolimatta Suomi valittiin jälleen maailman onnellisimmaksi maaksi, kertoo Maailman onnellisuusraportti. Tutkimus on tehty 9 kertaa ja Suomi on ykkössijalla 4 kertaa. Hieno tulos eli on meillä perusasiat laitettu kuntoon jo kymmeniä vuosia sitten. Nyt pitää vaan pitää huolta, ettei hyvät asiat pääse romuttumaan. Kevät tekee tuloaan, aurinko antaa meille energiaa ja rokotusvauhti kiihtyy.

Me selviämme tästäkin, yhdessä – pysytään terveinä!