Legkov, Northug ja ketä meitä siinä nyt oli

Kaarramme Lahdessa kisa-alueen vieressä olevalle parkkipaikalle. Hieman kiireessä, päivän ensimmäinen lähtölaukaus kajahtaa kohta - voikohan tähän jättää? Kukas tuo onkaan, joka tuossa juuri nousee autosta? Näyttää tutulta, mietin ääneen. Alexander Legkov, toteaa hiihtoa vähän enemmän seuraava kollega. Aivan, tämä parkkipaikka ei tainnutkaan olla meille. Jatkamme matkaa seuraavalle parkkipaikalle, ja ehdimme naisten kisan starttiin.

Salpausselän kisat muutama viikko sitten olivat MM-etkot, ensi vuoden MM-kisojen kenraaliharjoitus. Jo näissä kisoissa haluttiin panostaa kisakokemukseen, jotta ensi vuonna osattaisiin tehdä se vielä paremmin. Vaikka kilpailun nostattamaa tunnelmaa ei korvaa mikään, kävijää voidaan kuitenkin hemmotella muutenkin kuin upeilla urheilusuorituksilla. Salpausselällä oli tietenkin tarjolla kisamakkaraa, mutta myös monenlaista muuta purtavaa. Perheiden haluttiin viihtyvän, mutta myös afterski-tunnelmaa oli tarjolla joka ilta Suurhallissa.

Lahden MM-kisaorganisaatiolle kisat ovat suuri palvelumuotoiluhanke. Asiakaskokemus on tällä hetkellä lähes jokaisen organisaation agendalla toimialasta riippumatta. Sitoutuneet asiakkaat, joita palvellaan hyvin, tulevat uudestaan. MM-kisaorganisaatio on paljon vaativamman tilanteen edessä: kisakokemuksesta on tehtävä ainutlaatuinen, heti ensimmäisellä kerralla. Ensi vuonna ei enää treenata.

STL blogi lahden MM

Lahden MM-kisoista rakennetaan mieleenpainuvaa tapahtumaelämystä kotimaisin voimin. Se miltä kisat näyttävät ja tuntuvat, suunnitellaan tarkasti. Vanhat kisajulisteet ovat julistetaidetta, ensi vuoden osalta rima on yhtä korkealla. Palvelupolkuja mietitään yksityiskohtaisesti – miten kuljetetaan kisavierasta, millainen kisakokemus on digitaalisesti? Mitä lisää digitalisaation keinoin voidaan tuoda ja miten osallistutetaan kävijä digikanavissa? Kun jo nyt esimerkiksi Instagramista löytyy lähes 1800 kuvaa #Lahti2017 -hashtagilla, paljonko niitä on ensi vuonna? Kymmenkertaisesti, veikkaan.

Juuri nyt MM-kisaorganisaatio kerää palautetta sekä kävijöiltä että urheilijoilta, ja hioo vuoden aikana kisakokemusta vielä paremmaksi, eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Kisojen eteen tekee kokopäiväisesti töitä jo nyt suuri joukko ammattilaisia, kisojen alla ja niiden aikaan tapahtuma työllistää alihankintatyönä satoja. Tämän lisäksi kisoissa tehdään vapaaehtoistyötä kymmeniä tuhansia tunteja. Lahti2017:lle onkin myönnetty sekä Avainlippu että Design from Finland -merkki ensimmäisenä urheilutapahtumana, tekemään näkyväksi monenlainen suomalainen osaaminen ja erityisesti muotoilun rooli kisaelämyksen rakentamisessa.

Tiesin odottaa upeaa tunnelmaa, rentoa hiihtoloman aloitusviikonloppua hyvässä seurassa ja maistuvia kisakokemuksia. Toivoin taisteluja senteistä ja sekunneista, urheilun tuomaa jännitystä. Tätä kaikkea MM-etkot tarjosivatkin. Toki jokainen meistä toivoo, kuten kisoissa sunnuntaina vieraillut presidentti Sauli Niinistökin, että ensi vuonna kärjen sekuntipeleissä on enemmän sinivalkoisia kamppailijoita. Kisoja voi seurata hyvin televisiostakin, mutta tunnelma, kilpailijoiden läsnäolo ja läheisyys sekä aito yhteisöllisyys ovat asioita, jotka voi kokea vain paikan päällä. Kisajärjestäjien gallupiin tämän vuoden osalta oli tullut mm. tällainen vastaus: ”Pienet paikalliset ruokakojut olivat kiva lisä. Myös uudistukset katsomossa toimivat hyvin, tuntuu siltä että nyt pääsee lähemmäs kilpailijoita.” Urheilijoiden lähelle saattoi päätyä myös vähän vahingossakin, kuten itsekin huomasin.

Kävelimme takaisin autolle. Kolme nuorta miestä sinipunavalkoisissa juoksi vastaan. Taas niin tutun näköisiä, että hymyilin heille, lähes moikkasin: Petter Northug ja muutama maanmiehensä, ilmeisesti kisan jälkeisellä palauttavalla lenkillä. Palvelupolun voi suunnitella huolella, mutta sattuma voi nostaa kokemuksen kuitenkin vielä uudelle tasolle. Kollegani ja minä, todennäköisesti myös Legkov ja Northug, olemme Lahdessa ensi vuonnakin. Toivottavasti sinäkin, sillä se kunnianhimo ja innostus, joilla ensi vuoden kisoja rakennetaan, tulevat varmasti tuottamaan upeat kisat ja mahtavan kisaelämyksen meistä jokaiselle.

STL blogi lahden MM

Lue lisää Lahti2017 MM-kisoista www.lahti2017.fi

Kuvat: Leevi Vähälä ja Ossi Saarinen,  Lahti2017 kisaorganisaatio