Kymmenelle nuorelle lottovoitto nimeltä Unelmien kesäduuni

Viikoittain lähes miljoona suomalaista kaivaa lauantai-illan lottoarvonnan jälkeen esiin numeronsa ja jännittää, osuiko omalle kohdalle voitto. Lottovoitto voi kuitenkin olla muutakin kuin miljoonapotti euroja. Monelle nuorelle sellainen olisi unelmatyö.

Unelmien peli, Lotto haluaa olla mukana auttamassa nuoria unelmiensa työuralle. Siksi se palkkaa tänä kesänä kuukauden ajaksi kymmenen nuorta unelmiensa kesäduuniin. Ainoa vaatimus kesätyön hakijoille oli se, että työpaikan tulee olla kohde, jota tuetaan Veikkauksen tuotolla. Niissä riittää mistä valita, sillä Veikkauksella on yli 3000 edunsaajakohdetta urheilun, kulttuurin, nuorisotyön ja tieteen saralla.

Veikkaukselle tuli keväällä noin 300 hakemusta, joissa nuoret kertoivat, millainen olisi heidän unelmiensa kesäduuni. Osa hakijoista oli ottanut hyvinkin tarkkaan selvää, mitä kohteita tuetaan Veikkauksen tuotolla. He saattoivat myös olla tietoisia siitä, että heidän unelmakesätyöpaikkaansa ei olisi taloudellisista syistä mahdollista ottaa kesätyöntekijää ilman Unelmien kesäduuni -kampanjaa.

Hakuvaiheessa hakijoilta pyydettiin vapaamuotoisia videohakemuksia. Ideana oli löytää unelmien kesäduunareita, jotka pystyvät tuottamaan videomateriaalia kesätyöaikanaan. Kymmenestä kesäduunarista on tarkoitus tuottaa sarja, joka esitetään ainakin Veikkauksen somekanavissa. Sarjassa nuoret pääsevät pohtimaan työelämää ja sen roolia omassa elämässään.

Kymmenelle kesäduunarille löytyi töitä urheiluseuroista, museoista, teattereista, festivaaleilta, partiotoiminnasta ja nuorisotyön parista. Yhdelle kesätyöntekijälle tuotantoyhtiö löysi töitä elokuvien kuvauksista, eräs toinen taas pääsee mukaan työskentelemään Suomen Akatemian ja VTT:n tutkimushankkeeseen. Kuvaamisesta kiinnostunut kesätyöntekijä pääsee näyttämään kyntensä Veikkausliigan kuvaajana. Kesätyöpaikoista olivat innoissaan paitsi nuoret, myös heidän työnantajansa, jotka saivat kesäksi päteviä ja innokkaita työntekijöitä ilman palkkakustannuksia.

Kesätyöhankkeessa yhdistyvät kaksi päämäärää: nuorten työllistäminen kesätöiden kautta ja tiedon levittäminen Veikkauksen edunsaajakohteista. Monikaan ei tule ehkä ajatelleeksi, että Veikkauksen pelien tuoton vuoksi monet kulttuurin, urheilun, nuorisotyön ja tieteen työpaikat ovat ylipäätänsä olemassa.

Vaikka kyseessä on vain kuukauden mittainen kesätyö, voivat sen vaikutukset kantaa pitkälle. Veikkaus toteutti myös viime kesänä samankaltaisen kesäduunikampanjan, ja monen kesätöihin palkatun nuoren työt jatkuivat vielä kesän jälkeenkin. Tunnettu ongelma työnhaussahan on se, että töitä ei saa ilman kokemusta eikä kokemusta ilman töitä.

Meillä Veikkauksella muuten tiedetään, että monikaan lottovoittaja ei aio voiton jälkeen lopettaa työntekoa. Niin tärkeää se meille suomalaisille on.

 

Veikkaus mukana myös Hyvät yritykset näkyvissä -ohjelmasarjassa Huomenta Suomessa. Lue lisää ja katso ohjelma>