Design from Finland -merkki: katso hintaa syvemmälle

Nyt kun joulu ja lahjahankinnat lähestyvät hurjaa vauhtia, on hyvä hetki miettiä sitä, minkälaisia lahjoja tänä vuonna pukki mahdollisesti jakaa. Yksi hyvä ohje hankinnoissa voisi olla, että älä osta krääsää, vaan valitse kestäväksi suunniteltu tuote tai palvelu.

Design from Finland -merkki kertoo siitä, että tuote tai palvelu on Suomessa suunniteltu, juuri tänne meidän oloihimme – ja juuri sinulle. Se on tuote, josta voit nauttia pitkään. Design from Finland -merkkituote on aina suunniteltu ja suunnattu johonkin tarpeeseen, ja sen muotoilussa on huomioitu esimerkiksi materiaalivalinta, kestävyys ja käytettävyys eli juuri niitä ominaisuuksia, jotka varmistavat sen, että tuote jää aktiiviseen ja pitkäaikaiseen käyttöön, eikä se lähde heti tapaninpäivänä kierrätykseen.

Suomalainen yritys, joka panostaa muotoiluosaamiseen voi hakea Design from Finland -merkin käyttöoikeutta. Merkin myöntämisen kriteereissä vaatimuksena on myös se, että merkkiyrityksen tulee avoimesti kertoa tuotteidensa pääasiallinen valmistusmaa. Meille on tärkeää tuoda tämä avoimesti ja läpinäkyvästi esille, sillä asiassa ei ole mitään salattavaa. Design from Finland -tuotteita voidaan valmistaa Suomessa tai ulkomailla. Merkin kriteereissä vaaditaan, että yrityksen tulee olla tietoinen tuotantoketjuunsa liittyvistä riskeistä ja pyrkiä minimoimaan ne. Lisäksi vaadimme, että muotoilun avulla tulee huomioida vastuullisuus. Muotoilu voi edesauttaa vastuullisuutta esimerkiksi siten, että materiaalit suunnitellaan kestämään, tuotteiden korjattavuutta on ajateltu ja palveluihin saa ylläpitoa ja päivityksiä. Käytettävyyttä on oikeasti ajateltu. Lisäksi suomalaisen yrityksen tuotteita ja palveluita valitsemalla luodaan hyvinvointia ja kilpailukykyä Suomeen. Design from Finland -merkin avulla voit valita vastuullisempia tuotteita ja palveluita ostapäätöksiä tehdessäsi.

Selvityksemme mukaan Design from Finland -merkkiyritykset ovat valmiita kertomaan tuotteidensa valmistusmaan. Yli puolet Design from Finland -merkinhaltijoista suunnittelun lisäksi myös valmistaa tuotteensa Suomessa.  Yritykset tuntevat tuotantoketjunsa ja ovat sitouttaneet kumppaninsa alalla käytäntönä oleviin vastuullisuutta koskeviin sopimuksiin. Jokainen tietää, että aina on mahdollista, että jotain menee pieleen. Kun pyrimme siihen, että mahdolliset riskit tunnistetaan etukäteen, pystytään niitä minimoimaan. Vastuullisuus on yhä tärkeämpää sekä yrityksille että kuluttajille, ja toivomme pystyvämme tarjoamaan sinulle vastuullisia vaihtoehtoja kaupoissa Design from Finland -merkin avulla.

Tehdään siis hyviä valintoja! Kun katsomme vähän hintaa syvemmälle, näemme hienoja Design from Finland -tuotteita, jotka kertovat vastuullisesta suunnittelusta, josta voimme nauttia hyvillä mielin.