Yhteiskunnalliset yritykset poikkeusolojen äärellä

Olemme pari viime kuukautta eläneet hyvin poikkeuksellisissa oloissa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Korona-epidemia on vaikuttanut varmasti jokaisen elämään monin tavoin, ja epävarmuus tulevaisuudesta vaivaa kaikkia, niin yksityisiä ihmisiä, yrityksiä kuin valtioitakin. Kriisi on kuitenkin tuonut ajankohtaiseksi monia yksinkertaisia perusasioita.

Ensimmäisiä reaktioita monilla oli turvata makaronin, jauhojen ja vessapaperin riittävyys, hankkia kotivaraa. Kotivara on osa omatoimista varautumista, jotain mikä pitäisi olla aina kunnossa, jotta ollaan toimintakykyisiä tilanteessa, jossa asiat eivät toimikaan niin kuin niiden pitäisi.

Poikkeuksellisina aikoina arkiset asiat tulevat näkyviksi uudella tavalla. Meillä KVVY Tutkimus Oy:ssä tämä on tarkoittanut oman roolimme uudelleen havaitsemista. Kriisi on auttanut oivaltamaan, että jokapäiväinen työmme ei olekaan vain analyysien ja raporttien tekemistä, näytteidenottoa, asiakkuussuhteiden hoitoa ja lausuntojen kirjoittamista. Jokapäiväinen työmme on tärkeässä roolissa esimerkiksi vesihuollon ja elintarviketeollisuuden asiakkaidemme toiminnan turvaamisessa. Olemme siis omalta osaltamme ylläpitämässä ja turvaamassa yhteiskunnan avaintoimintoja. Voisi ajatella, että työtämme on olla osa suomalaisen yhteiskunnan kotivaraa.

Kun kaikki tuntuu ahdistavan ja olevan toivotonta, hakee suomalainen voimansa luonnosta. Monia on auttanut tässäkin kriisissä luonnosta saatu lohtu. Olemme yhteiskunnallinen yritys, joka meillä tarkoittaa sitä, että käytämme liiketoimintamme voitot oman toimintamme ja henkilökuntamme kehittämiseen, sekä meidät omistavan Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen toimintaan. Missiomme on tehdä työtä puhtaan ympäristön puolesta. Työssämme olemme siis myös tärkeimmän henkisen kotivaramme, luonnon ja puhtaan ympäristön turvaajia.

Kaikkia yhteiskunnallisia yrityksiä voisi ajatella osana Suomen kotivaraa. Ne ovat omalta osaltaan ylläpitämässä niitä rakenteita, joiden avulla olemme selvinneet tästäkin koettelemuksesta tilanteeseen, jossa pääsemme palaamaan kohti normaalimpaa arkea. Ne rakentavat ja vahvistavat suomalaista yhteiskuntaa harjoittamalla vastuullista ja kestävää liiketoimintaa, turvaamalla osaamisen ja työn säilymistä Suomessa ja edistämällä ympäristönsuojelua. Nyt olisikin hyvä aika sekä yksityisten että julkisten hankintojen kautta huolehtia tulevaisuuden kotivarasta. Sen sijaan, että turvaudutaan ulkomaisiin toimijoihin, tuetaan kotimaista tuotantoa ja osaamista, jotta jatkossakin voimme huolehtia itsestämme ja toisistamme niin arjessa kuin poikkeusaikoinakin.

Mia-Maria Koski
Markkinointiassistentti, FM

KVVY Tutkimus Oy on Suomen suurin kotimainen asiantuntija- ja analytiikkapalveluita tarjoava yritys, jonka tuotot ohjataan vesien- ja ympäristönsuojelutyöhön. www.kvvy.fi

Kuva: Virtavesien kunnostustalkoot ovat osa toimintaamme. Jaamme tietoa ja aktivoimme paikallisia osallistumaan oman ympäristönsä tilan parantamiseen. Kuvassa Ylöjärven Myllypuron kunnostuksen talkoolaisia. Kuva: Marja-Liisa Suomalainen

Tämä blogi on osa Yhteiskunnallinen Yritys -merkin blogisarjaa, jossa tuodaan esille vastuullisesti toimivien jäsenyrityksien toimintaa ja #vastuullisuustekoja.