Katso, apteekki digiloikkaa!

Lähes yhdessä yössä muuttunut todellisuutemme laittoi yritykset todelliseen innovatiivisuustestiin. Kampaamot ja panimot ovat alkaneet valmistaa käsidesiä. Ravintolat ovat ryhtyneet tehtailemaan noutoannoksia ja kotiin kuljetettuja brunsseja. Urheiluseurat ovat alkaneet järjestää live-treenejä somessa.

Koronapandemia mullisti myös 17 apteekkimme sekä verkkopalvelumme ya.fi arjen. Alussa apteekkimme ruuhkautuivat käsidesin ja lääkkeiden loppumisesta huolestuneista asiakkaista, mutta sitten asiakkaat vetäytyivät koteihinsa – ja verkkoon. Moni osti lääkkeitä verkkoapteekistamme ensimmäistä kertaa ja huomasi, kuinka vaivatonta ja turvallista palvelu verkossa on.

Kohta 265-vuotias Yliopiston Apteekki on jo ennen koronapandemiaa hyödyntänyt modernin maailman yritysratkaisuja: on varastorobotteja, verkossa yli 9 miljoona asiointikäyntiä ja 16 000 tuotteen valikoima.  Kykyämme digiloikkaajana testattiin kuitenkin toden teolla, kun verkossa kysyntä kasvoi voimakkaasti. Koulutimme pikavauhdilla apteekkityössä olleita farmaseuttejamme chat- ja verkkofarmaseuteiksi ja nyt heitä on yli 90 eri puolilla Suomea. Toimistotyöntekijämme siirtyivät kotikonttorille ja verkkokokouksiin.

Apteekkiasioinnin uudet vaatteet

Koronan vaikutuksesta toisen puolesta asiointia kehitettiin ja helpotettiin. Nyt asiointi läheisen puolesta verkossa on entistä helpompaa sähköisen asiointivaltuutuksen ansiosta. Myös apteekissa voi asioida toisen puolesta tämän Kela-kortin ja lääkkeen nimen turvin. Lisäksi muokkasimme apteekkien tiloja entistä turvallisemmaksi asioida pandemian aikana. Huolehdimme turvaväleistä, käsidesiä on saatavilla ja rakensimme pleksit tiskien luo.

Yliopiston Apteekki on mukana Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntien perustamassa Helsinki-apu-hankkeessa, jossa autetaan yli 70-vuotiaita helsinkiläisiä poikkeusoloissa. Meidän roolimme on heidän lääkehuoltonsa turvaaminen tilanteissa, joissa perheenjäsenet tai läheiset eivät voi heitä auttaa. Helsinki-apu on Yliopiston Apteekin konkreettinen #vastuullisuusteko

Niina Kohva

Tämä blogi on osa Yhteiskunnallinen Yritys -merkin blogisarjaa, jossa tuodaan esille vastuullisesti toimivien jäsenyrityksien toimintaa ja #vastuullisuustekoja.