Tervetuloa historian ensimmäiselle Robottiviikolle!

Bongasin Eurooppalaisen Robottiviikon netistä tehdessäni taustatyötä BohoBusiness kirjaan. Eurooppalaista Robottiviikkoa on vietetty jo kaksi kertaa aiemmin, vuonna 2012 osallistujia oli jo 21 maasta – mutta ei Suomesta. Olin varma siitä, että Suomen on oltava mukana tässä hienossa eurooppalaisessa tulevaisuusliikkeessä!

Vuonna 2012 kuitenkin perustimme Kimmo Neihumin kanssa Robottiviikko –ryhmän Facebookiin ja juhlistimme päivittäisiä ”robotisaation suurtapahtumia” Suomessa. Leikkimielellä, mutta kipeän tietoisena isosta aukosta suomalaisen elinkeinoelämän ja teknologian kentässä, yhdeksän hengen ryhmä vietti Robottiviikkoa silloin.

Mutta piti tarttua myös tositoimiin. Laitoin sosiaaliseen mediaan julkisen haasteen TEM:n strategiajohtajalle Antti Joensuulle, joka ei voinut muuta kuin tarttua robotäkyyn ja lähteä edistämään tärkeää asiaa.

Asian, robotisaation, tärkeyden laajuus on paljastunut yhä mittavammaksi työn edetessä. Ensimmäisenä tärkeään asiaan tarttui Suomalaisen Työn Liitto, joka ryhtyi kumppaniksi ja ylläpitää nyt näitä hienoja nettisivuja.

Sitten saimme upean yllätystarjouksen Yle:ltä! Yle tarjosi mahdollisuutta pitää Robottiviikko Pasilan Studio 7:ssa. Otimme tarjouksen kiitollisuudella vastaan, vaikka tiesimme miten suuri haaste on sisustaa 600m2:n tila – kun robotisaatio on kuitenkin niin tuore asia Suomessa.

Aalto Future Clubin tullessa mukaan alkoi tapahtua. Huumorintajuiset ja älykkäät Mika Pirttivaara, Iida Korhonen ja Joonas Ahlava ideoivat kanssamme niin ponnekkaasti, että liikkeestä tuli dynaamista ja iloista. Yhä useampi sai kuulla robotisaation tärkeän sanoman.

Nyt mukanamme ovat myös Tieto Oy, USA:n ja Ranskan suurlähetystöt, Kotkan Satama, Opetushallitus, Pluto Finland Oy sekä Uusi Lastensairaala, jota yritämme auttaa saamaan parhaan mahdollisen robottiteknologian pienten potilaiden avuksi.

Uudet partnerit ovat tervetulleita. Rakennamme Robottiviikkoa pitkällä tähtäimellä. Suuressa tähtäimessä on vuosi 2017, jolloin suunnittelemme suuren robottisymposiumin tms. tapahtuman järjestämistä Suomessa.

Kaikkea muutakin on tekeillä. 23.10 lähdemme opintomatkalle Robotdaleniin, marraskuun alussa käynnistämme tärkeän robotisaatiokeskustelun, vuoden 2014 huhtikuussa juhlistamme USA:n National Robotics Weekia yhdessä USA:n suurlähetystön ja American Resource Centerin kanssa.

Robottiviikolla nähdään!