Paikka on auki – kiinnostuitko?

Työmotivaatiomme on läntisen Euroopan heikoimpia. Suomi on uupuneiden maa. Näin pomosi huijaa sinua. Onko työkaverisi narsisti? Lasketko päiviä seuraavaan lomaan?

Tunnistatko tämän puheenparren uimahallin saunasta, työpaikan kahvihuoneesta tai sanomalehden uutisotsikoista? Niin minäkin.

Naurattais, jos ei itkettäis. Eihän tästä tule mitään.

Suomalaisesta työstä puhutaan juuri nyt enemmän kuin koskaan. Ja puhe on voittopuolisesti negatiivista. Ystäväni Mikko totesi erään keskustelumme lomassa: ”Paskan puhumisen historia suomalaisesta työstä on pitkä.” Komppaan. Työstä puhutaan paljon ikävin sanakääntein, ja surettaa, että se on alkanut tuntua normaalilta. Mitä enemmän ja pidempään meille tarjoillaan vaihtoehdottomuuden illuusiota ja mustavalkoista mielikuvaa työelämästämme, sitä turtuneempia olemme. Lannistava puheenparsi alkaa tuntua normaalilta.

Eiköhän ole aika alkaa muuttaa tätä tarinaa? Työelämäpahistelun, duuniärhentelyn ja tyytymättömyyspuheen jälkeen on aika aloittaa työpositiivisuuden aika.

Paikka suomalaisen työelämän puolustajana on auki! Käsikirjoittajan homma ja pääroolit täytetään ensimmäiseksi. Kiinnostuitko?

Lupaamme sinulle lunta tupaan, sillä olet auraamassa tietä uudelle. Takaamme, että puheenvuorosi tulevat erottumaan massasta. Alkuun sinua katsotaan epäillen, mutta myöhemmin sinut muistetaan henkilönä, joka tunnisti suomalaisen työn nousukauden ensimmäisten joukossa! Ja tiedätkö mitä, parasta tässä kaikessa on se, että saat tehdä tätä muutosta omalta työpaikaltasi käsin. Tarvitsemme nimittäin perhosefektin ja työpositiivisuuden muutosta monessa paikassa samaan aikaan.

Me puolestamme lupaamme antaa sinulle kaiken tukemme, lupaamme olla suomalaisen työpositiivisuuden koti ja teemme osaltamme kaikkemme, jotta tämä laiva kääntyy myötätuuleen.

Ja joo joo, ajoittain arjessa jurppii ja ottaa pannuun, se on ihan normaalia. Silloin voit ajatella persialaisen sananlaskun hengessä ”tämäkin menee ohi” tai Mauno Koivistoa lainaten ”kyllä se siitä”. Pääosin työ on hyvän arjen peruskivi ja todella merkittävä osa onnellista elämää.

Katri Viippola
toimitusjohtaja
Suomalaisen työn liitto

”Hyvän työn jäljillä” on asiantuntijoiden tuottama blogisarja, jossa Suomalaisen työn liiton kolumnistit etsivät hyvää työelämää.