Merkillistä tietoa

Kaikenlaisia merkkejä on liikenteessä, mutta muutamat sen kuin vahvistuvat ja leviävät – nimittäin alkuperämerkit, joilla on tärkeä sanoma. Alkuperämerkeistä tunnistaa kotimaisen tuotteen. Ne kertovat luotettavasti, missä maassa tuote on valmistettu, tuotettu tai kasvatettu.

Alkuperämerkin myöntämiskriteerit vaihtelevat aina merkeittäin. Kolme alkuperämerkkiä, Avainlippu-merkki, Sirkkalehti-merkki ja Hyvää Suomesta -merkki, olivat Taloustutkimus Oy:n ja Markkinointi & Mainonta -lehden teettämässä Arvostetuimmat brändit 2017 -tutkimuksessa 10 eniten suositeltujen merkkien joukossa. Yksi mahdollinen selittävä tekijä on ihmisten huoli asioiden turvallisuudesta entistä avoimemmassa maailmassa.


Edustamani merkki, Avainlippu, on Suomessa valmistetun tuotteen tai palvelun tunnus. Olemme myöntäneet merkkiä tuotteelle jo yli 50 vuoden ajan. Myöntämisperusteena on kotimaisen valmistuksen lisäksi tuotteen kotimaisuusaste, vähintään 50 %, johon vaikuttaa kaikki valmistamiseen käytetyt kustannukset. Avainlippu kertookin ennemmin suomalaisesta työstä kuin raaka-aineiden alkuperästä.  Palvelualoilla myöntämisperusteita ovat työkustannuksen lisäksi merkittävä kotimainen omistusosuus, Suomessa toimiva johto, Suomessa sijaitseva pääkonttori sekä se, mielletäänkö palvelukonsepti suomalaiseksi. Avainlipun käyttöoikeuksia on jo yli 4 000 tuotteella ja palvelulla. Merkin käyttö edellyttää Suomalaisen Työn Liiton jäsenyyttä. Avainlippu viestii paitsi suomalaisuudesta myös yrityksen arvomaailmasta.

Kuluttajan näkökulmasta Avainlippu-tuote tai -palvelu on vastuullinen valinta, sillä se tuo työtä Suomeen ja myös säilyttää työpaikat Suomessa. Löydät kaikki Avainlippua käyttävät suomalaiset tuotteet ja palvelut Sinivalkoinenvalinta.fi -verkkosivulta. Liiton kaikki jäsenyritykset ovat listattuna verkossa.


Joskus Avainlippu sekoitetaan Sirkkalehti-merkkiin, joka löytyy mm. suomalaisista kurkuista. Ehkäpä merkit sekoitetaan helposti juuri Suomen lipun takia. Kotimaiset Kasvikset ry:n Sirkkalehti-merkki on suomalaisten puutarhatuotteiden eli vihannesten, marjojen, hedelmien, kukkien sekä taimistotuotteiden ja ruokaperunan tuotemerkki.


Avainlippua puolet nuoremmalla Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa, suomalaisista raaka-aineista. Kaikki liha, kala, muna ja maito ovat kaikissa tuotteissa 100 % suomalaisia, samoin ns. yhden ainesosan tuotteet ovat kokonaan kotimaisia. Montaa raaka-ainetta sisältävässä tuotteessa kotimaisuusasteen on oltava 75–100 %. Merkki on tuotekohtainen ja merkin käyttö edellyttää Ruokatieto Yhdistys ry:n jäsenyyttä.

 

Lue lisää merkeistä:

www.suomalainentyo.fi/avainlippu
www.kasvikset.fi
www.hyvaasuomesta.fi