Suomalainen muotoilu on suomalaista työtä

Osta työtä Suomeen -päivää vietetään 1.12. Teemapäivänä ostetaan vain suomalaista ja tehdään siitä tapa. Suomalaisen työn liiton järjestämään teemapäivään voivat osallistua kaikki suomalaista työtä tekevät yritykset. Myös Design from Finland -merkki liputtaa vahvasti suomalaisen työn puolesta.

Perjantai 1.12. on hyvä päivä tarkastella omia valintojaan ja niiden vaikutuksia, olipa ostaja yritys tai kuluttaja. Ennen kaikkea kannattaa aina ostaa vain tarpeeseen ja vastuullisesti, ja toisekseen tässä ajassa on hyvä miettiä, että suosisi suomalaisten yritysten tuotteita ja palveluita.  

Design from Finland -merkki yrityksen tuotteessa tai palvelussa kertoo, että tuote tai palvelu on muotoiltu vastuullisesti ja siinä on huomioitu käyttäjän tarpeet. Suunnittelu on tehty ammattimaisesti Suomessa ja sen takana on suomalainen Suomeen veronsa maksava yritys. Design from Finland -merkkiyritykset luovat työpaikkoja, kilpailukykyä ja lisäarvoa yhteiskuntaamme. Innovaatiot, menestyksen tuoma lisäarvo, verotulot sekä yrittäjyyden tuomat lukuisat hyödyt yhteiskunnalle luovat hyvinvointia ja työtä Suomeen.  

Lähtökohtana paitsi ammattimainen muotoilu myös vastuullisuus

Useimmat merkin saaneista yrityksistä paitsi suunnittelee, myös valmistaa tuotteensa Suomessa, vaikka kotimainen valmistus ei ole merkin saamisen edellytys. Merkin saaneista yrityksistä 71 % valmistaa kaikki ja 8 % osan tuotteistaan Suomessa. Suurin osa muiden Design from Finland -merkin saaneiden yritysten tuotteista valmistetaan eri puolella Eurooppaa. Merkin kriteereissä edellytetään, että kuluttajan tulee saada tieto valmistusmaasta. Tämän vuoksi yritysten on kerrottava siitä ja myös tuotantoketjunsa rakenteesta avoimesti. 

Suomalaista muotoilua ja kotimaisia hankintoja jouluksi

Joulun alla teemme monesti enemmän hankintoja, kuin ehkä muina vuoden aikoina. Käärimme läheisillemme joulupaketteihin tuotteita tai palvelulahjakortteja, sisustamme omaa kotia tunnelmalliseksi ja katamme jouluksi runsaammat juhlapöydät. 

Kokosimme viisi vinkkiä joulunajan ostoksiin Osta työtä Suomeen -päivän kunniaksi: 

  1. Osta vain tarpeeseen ja harkiten! 
  1. Suosi suomalaisia palveluita. 
  1. Tutkaile onko tuotteessa, jonka harkitset ostavasi, jokin suomalaisesta työstä kertova merkki: Avainlippu-, Hyvää Suomesta, Sirkkalehti- tai Design from Finland -merkki. Jos ostat verkkokaupasta, katso, onko kaupassa Suomalainen verkkokauppa -merkki. 
  1. Tee suomalaisen ostamisesta tapa vuoden jokaisena päivänä. 
  1. Iloitse ostaessasi, että työllistät suomalaisia ja hankintasi luo hyvinvointia Suomeen!