Avoin kirje päättäjille: Kuntapäättäjä – hankintaan työtä Suomeen!

Onnea uusi päättäjä! Sinulla on valta vaikuttaa, miten hankinnat kunnassasi toteutetaan. Tiedätkö, miten? Helpoiten varmistamalla, että omassa kunnassasi on hankintoja ohjaava strategia, joka painottaa kotimaisia vastuullisia valintoja. Kuntapäättäjänä voit määrittää hankintapolitiikan linjat, joita viranhaltijat toteuttavat.

Julkisten hankintojen kokonaispotti on vuosittain jopa 47 miljardia euroa, joista kuntahankintojen arvo on yli 20 miljardia. Parhaimmillaan julkiset hankinnat vauhdittavat yrittäjyyttä, luovat suomalaista työtä, kehittävät paikallisia palveluita ja elinvoimaa. Tässä on mahdollisuuksien paikka!

Kuulutko sinäkin 80 prosenttiin kuntapäättäjistä, jotka suosisivat julkisissa hankinnoissa kotimaisia ja/tai paikallisia tuotteita, jos se olisi hankintalain mukaan mahdollista? On hyvä tietää, että hankintalaki ei ole este suosia kotimaisuutta tai paikallisuutta, vaan hankinnat voi määritellä siten, että valinta osuu suomalaiseen ja vastuullisesti toimivaan vaihtoehtoon. Fiksuissa julkisissa hankinnoissa katsotaan hinnan sijaan hankinnan koko elinkaarta ja kuntalaisten etua. Uusiakin tapoja ja ehdotuksia voi tuoda pöytään!

Tässä keinoja:

 • Laatukriteereitä voidaan käyttää pelkän hinnan sijaan, jolloin esim.
  • marjat tulee olla syötävissä keittämättä ja elintarvikkeiden tuoreina
  • työvaatteiden on oltava sovitettavissa kivijalkakaupassa
  • tukipalvelun kielivaatimuksena on suomi, tai
  • huollon on järjestyttävä vaaditussa ajassa.
 • Elinkaarikustannuksia tarkasteltaessa suomalainen vaihtoehto pärjää lähes aina, kun esim.
  • lasketaan materiaalihankintojen lisäksi huoltojen ja varaosien hinta pidemmällä ajalla.
 • Myös ympäristö ja ilmasto kiittävät lyhyitä kuljetus- tai kulkuetäisyyksiä, kun ne huomioidaan vaatimuksissa. Hiilijalanjälki pienenee.

Jos hankintojen kautta lisättäisiin ostoja suomalaisilta yrityksiltä miljardilla eurolla vuodessa, se tuottaisi yli 10 000 työpaikka ja yli 300 miljoonaa euroa lisää verotuloja. Teethän päättäjänä töitä sen eteen, että omassa kotikunnassasi on työtä?

Tutustu lisää Suomalaisen Työn Liiton viesteihin päättäjille Päättäjille-sivullamme