Arctic Smart Village Oy uudistaa yhteiskuntaa

Arctic Smart Village Oy on tuore yritys, jolla on kunnianhimoinen tavoite – maaseudun elinvoimaisuuden kasvattaminen.

Jotta haasteet eivät olisi liian vaatimattomia, kehitämme asumista edullisemmaksi, laadukkaammaksi ja mukavammaksi kehittämällämme Älykylä® -konseptilla. Suunnitelmien toteuduttua Spin offina syntynyt asumisosuuskunta on kohta kaikkien saatavilla asumisen vaihtoehtona. Ilmastonmuutoksen torjuntaa tehdään nyt tosissaan. Aiemman tavoitteemme, hiilineutraalin asumisen kehittämisen sijaan nostimme panoksia ja tavoittelemme nyt ilmastopositiivista asumista. Ympäristön suojeleminen on meille itsestäänselvyys.

Vastuullisuus tarkoittaa ASV:ssä kestävän yhteiskunnan kehittämistä. Se on vastuuta yhteiskunnalle, ihmisille, luonnolle, sekä ilmastolle nyt ja tulevaisuudessa, paikallisesti ja globaalisti. Pyrimme säästämään asukkaiden taloudellisia resursseja ja tekemään ihmisten elämästä helpompaa, vähemmän stressaavaa ja onnellisempaa. Kehittämällä lähitaloutta taloudelliset vaikutukset näkyvät myös Älykylien asukkaiden lähialueilla. Tiivistetysti voi sanoa, että ”mitä kauemmin raha kiertää alueella, sitä enemmän se tuottaa hyvinvointia alueelle”.

Olen alusta asti pitänyt selviönä, että kulutuksen ja maapallon resurssien tuhlaamisen vähentäminen on oltava kiinteä osa asumisen kehittämistä. Samoin uusiutuvien materiaalien, kuten kestävästi kasvatetun suomalaisen puun käyttö. Mielestäni on aina pyrittävä löytämään kestävimmät ratkaisut.

Korona luo mahdollisuuksia ja pakottaa uudistumaan

Korona -pandemia nosti vaikeusastetta muutenkin kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Yrityksen asiakkaina ovat kunnat, jotka joutuivat keskittymään kriisin hoitamiseen. Neuvottelut ja sopimukset viivästyivät ja kuntien talouteen tuli aivan uusi rasite. Oli siis pakko uudistua.

Muokkasimme kunnille tarjottavan palvelun ehtoja päätöksenteon helpottamiseksi. Jouduimme myös etsimään kokonaan uusia liiketoimintasektoreita, jotka sopivat yrityksen tavoitteisiin. Suunnitelmissa on muun muassa aloittaa verkkovalmennukset vaikuttavan päätöksenteon tukemiseksi ja ilmastotavoitteisiimme sopivan kotien ja muiden rakennusten energiatehokkuutta parantavan älyteknologian tarjoaminen.

Yhteiskunnallisia yrityksiä tarvitaan kipeämmin kuin koskaan

Korona on nostanut pehmeät arvot uuteen arvoonsa. Ennen pandemiaa kovia arvoja pidettiin tärkeinä. Raha ja valta ohjasivat päätöksentekoa ja politiikkaa populistinen revittely sosiaalisessa mediassa puolueesta riippumatta. Nyt ihmiset ovat keskittyneet perheisiin, hyvinvointiin ja terveyteen. Yhteiskunnallisilla yrityksillä on vuosituhannen tilaisuus edistää pehmeisiin arvoihin perustuvaa toimintaansa, jolla yhteiskunnallinen vaikuttavuus voidaan nostaa aivan uudelle tasolle.

Nyt on yhteiskunnallisten yritysten tilaisuus parantaa yhteiskunnan hyvinvointia ja samalla luoda ihmisille hyvää ja turvallista tulevaisuutta.

Juri Laurila

Toimitusjohtaja

ASV Arctic Smart Village Oy

www.arctic2020.fi, www.alykyla.fi

Tämä blogi on osa Yhteiskunnallinen Yritys -merkin blogisarjaa, jossa tuodaan esille vastuullisesti toimivien jäsenyrityksien toimintaa ja #vastuullisuustekoja.