Kotimaista pastaa riitti keväälläkin

Tiesitkö, että Torino-pasta valmistetaan Lounais-Suomessa, Raisio-konsernin hiilineutraalilla tehdasalueella? Torino työllistää Suomessa paitsi tuotannon myös raaka-aineiden osalta, sillä Torino-pastat sisältävät pastan koostumuksen kannalta keskeisen durum-vehnän lisäksi kotimaisia viljoja.

Laadukkaat, kotimaiset viljat ovat Raision tärkeimpiä raaka-aineita ja olemme yksi Suomen merkittävimmistä viljan ostajista ja käyttäjistä. Viljanhankinta perustuu Raision ja viljelijöiden toimivaan yhteistyöhön ja sopimusviljelyyn, ostamme viljan suoraan viljelijöiltä. Viljelijät myös omistavat merkittävän osan Raision osakkeista.

Noin 95 prosenttia käyttämästämme viljasta on kotimaista. Vuonna 2019 käytimme ulkomaista viljaa ainoastaan pastatuotteisiin, joihin tarvitaan Suomen ulkopuolella viljeltävää durum-vehnää. Lyhyt toimitusketju takaa viljan jäljitettävyyden ja näkyvyyden alkutuotantoon.

Kansainväliset pastanvalmistajat valmistavat pastansa yleensä pelkästä durum-vehnästä, mutta me Suomessa osaamme tehdä laadukasta pastaa yhdistämällä durumin kotimaiseen vehnään ja sekoittamalla joukkoon vielä kauraa tai ruistakin. Näin olemme saaneet nostettua tuotteidemme kotimaisuusastetta ylöspäin ja saamaan niistä myös ravitsemuksellisilta arvoiltaan rikkaampia. Lähes kaikki pastamme ovat runsaskuituisia.

 Kaikki Torino-pastamme valmistetaan hiilineutraalilla tehdasalueella Raisiossa, ja kaikki pastamme täyttävät joko Avainlipun tai Hyvää Suomesta –merkin kriteerit.

Raision pastatehtaalla tuotteita on valmistettu vuodesta 1990 alkaen. Kaikki Torino-pastamme valmistetaan hiilineutraalilla tehdasalueella Raisiossa, ja kaikki pastamme täyttävät joko Avainlipun tai Hyvää Suomesta –merkin kriteerit. Olemme juuri tekemässä pakkausuudistusta ja merkkejä tullaan uudistuksen yhteydessä lisäämään niihin pakkauksiin, joissa sitä ei vielä ole.

Koronapandemian vaikutus näkyi heti pastatuotannossamme, sillä pasta oli yksi niistä raaka-aineista, joita alettiin kotona ollessa käyttää enemmän ja jota haluttiin keittiön kaapeista löytyvän. Raaka-aineen saatavuus oli meillä kuitenkin turvattuna, ja tuotantomme pystyi vastaamaan lisääntyneeseen kysyntään henkilöstön joustaessa ja mukautuessa hienosti muuttuneisiin olosuhteisiin. Ostamalla kotimaista ostaa siis todellakin työtä Suomeen.

 

Raisio on kansainvälinen pörssiyhtiö, joka keskittyy terveelliseen ja vastuullisesti tuotettuun ruokaan, elintarvikkeiden ainesosiin ja kalanrehuihin. Tunnettuja brändejämme ovat mm. Benecol, Elovena, Sunnuntai, Torino ja Benella. Meitä raisiolaisia on noin 320, josta Suomessa työskentelee noin 80%.

 

Kirjoitus on osa Ole osa hyvän ketjua – Osta työtä Suomeen -kampanjan blogisarjaa. Blogipostauksissa ketjun eri toimijat – tuottajat, viljelijät, erilaiset yritykset, kauppa ja kuluttaja – kertovat omista rooleistaan, arvoistaan ja merkityksestä huoltovarmuuden sekä suomalaisen työn näkökulmasta