”Valehtelisin jos väittäisin öisin herääväni murehtimaan maailmaa. Valehtelisin, jos väittäisin, ettei se kiinnosta mua ollenkaan…” Pauli Hanhiniemen lyriikka alkoi soida päässäni, kun heräsin viime yönä kesken unien. Herääminen aamuyöllä on ärsyttävää. Päivällä vähäpätöisiltä tuntuneista asioista paisuu aamuyön tunteina megalomaanisia ongelmia.
Yle onkin kysynyt suomalaisilta, mistä he murehtivat, jos heräävät yöllä. Huolenaiheet vaihtelivat pienistä arkisista asioista elämän suuriin kriiseihin ja koko ihmiskunnan kohtalonkysymyksiin. Kuluneen vuoden aikana valvottujen aamuyön tuntien takaa on helppo löytää laaja kirjo Nukkumattia etäällä pitäviä teemoja. Murehtiminen on tietynlaista ongelmanratkaisua ja valmistautumista tulevaan. Jokainen yön valvottu hetki on yritelmä ymmärtää elämää ja siinä saattaa syntyä tunne, että pyrimme tekemään asioille jotakin. Todellisuudessa huolehtiminen on kuin keinutuoli, se pitää sinut liikkeessä, mutta ei vie sinua minnekään.
No mitä tässä sitten pitäisi tehdä? Ammattilaisten mukaan olisi tärkeää löytää keinoja, joilla voi hakea ratkaisuja mieltä vaivaaviin asioihin tai stressitekijöihin, jotta saisi unen päästä kiinni. Päätinkin jakaa teille itseäni viisaampien vinkkejä ja poimin ne Suomalaisen työn liiton marraskuussa pidetyn syysseminaarin puhujien suusta.
Kolme keinoa unettomuuden selättämiseen:
- Listat ovat muotia ja aamuyöllä parasta viihdettä onkin tekemättömien töiden listaaminen. Luova johtaja Saku Tuominen kertoi, että hän koittaa tehdä vähemmän, jotta voisi tehdä sen paremmin. Tästä kumpuaakin kiinnostava vaihtoehto yöllisen to-do-listan tekemisen sijaan, entä jos tekisitkin listan siitä mitä kaikkea voit jättää tekemättä.
- Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho on vahvasti sitä mieltä, että taide auttaa muistamaan, kun viihde taas auttaa unohtamaan. Mikan sanoista johdettu vinkki: Jos aamuyön kurimuksessa olisi tarvetta vapauttavalle unohdukselle, laita aivottoman lempeä jouluelokuva pyörimään ruudulle ja jos taas haluat kirkastaa muistiasi, asettaudu kirjan äärelle ja antaudu runotaiteen vietäväksi. Ihmeitä tapahtuu, kun niitä ei odota. Saatat vaikka nukahtaa.
- Runoilija Heli Laaksosen vinkki on aika ytimessä: ”Älä yritä nim pal, älä jännit, an ol jo.”
Ehkä on hyväksi muistaa, että elämä helpottuu, kun oppii erottamaan turhat murheet tarpeellisista. Yhteen päivään mahtuu jopa satatuhatta ajatusta ja läheskään kaikissa ei ole järkeä. Ei kannata uskoa kaikkea mitä ajattelee – kunhan uskoo joulupukkiin, koska koskaan ei voi tietää kuka hän on.
Lempeää joulun aikaa ja rohkeaa alkavaa vuotta 2024!
Katri Viippola
Päätonttu
Toimitusjohtaja, Suomalaisen työn liitto
Kommentoi