Elämme poikkeuksellista aikaa, jossa maailmantilanne haastaa huoltovarmuutemme. Poikkeuksellisten aikojen keskellä kuntien, uusien hyvinvointialueiden sekä muiden julkisten hankintayksiköiden tulisi painottaa hankintakriteereissään huoltovarmuutta.
Ajankohtaista aiheesta: Julkiset hankinnat
Kuntapäättäjien tilaisuudesta vinkkejä kotimaisuuden huomioimiseen hankintastrategiassa
Suomalaisen Työn Liiton kuntapäättäjille suuntaamassa tilaisuudessa esiteltiin erilaisia tapoja huomioida suomalaiset ja paikalliset yritykset julkisten hankintojen kilpailutuksissa. Kuntapäättäjille tarjoiltiin vinkkejä asioista, joita on tarpeen huomioida hankintastrategiaa laatiessa. Onnistuneiden hankintojen tekeminen edellyttää ajantasaista hankintastrategiaa.
Avoin kirje päättäjille: Kuntapäättäjä – hankintaan työtä Suomeen!
Onnea uusi päättäjä! Sinulla on valta vaikuttaa, miten hankinnat kunnassasi toteutetaan. Tiedätkö, miten? Helpoiten varmistamalla, että omassa kunnassasi on hankintoja ohjaava strategia, joka painottaa kotimaisia vastuullisia valintoja. Kuntapäättäjänä voit määrittää hankintapolitiikan linjat, joita viranhaltijat toteuttavat.
Kuntahankintojen kautta on mahdollista ostaa työtä Suomeen
Suomessa tehdään vuositasolla julkisia hankintoja noin 35 miljardilla, josta kuntien hankinnat ovat noin 20 miljardia euroa. Jokainen pienempikin kunta ostaa laajan joukon tuotteita ja palveluita kouluruoasta it-palveluihin ja suurista hankinnoista pienhankintoihin. Siksi ei ole yhdentekevää, miten hankinnat suunnataan.
Kuntavaalit ratkaisevat: miljardien kuntahankinnoilla voi vaikuttaa työllisyyteen
Kuntien tekemien hankintojen arvo on yli 20 miljardia euroa vuosittain ja sen pystyy ohjaamaan kotimaisiin hankintoihin, jos tahtotilaa löytyy. Kuntien valinnoilla on tärkeä vaikutus työpaikkojen syntymiseen. Pian valittavilla kunnanvaltuutetuilla on valta vaikuttaa hankintapäätöksiin kotimaisten tuotteiden ja palveluiden valitsemiseksi kuntastrategiassa tai -ohjelmassa, joka on olemassa yhä useammassa (69 %) kunnassa.
Julkiset hankinnat vaativat perehtymistä, mutta ovat silti kannattava mahdollisuus yrityksille
Ainoastaan hinta ratkaisee, on usein kuulunut lausahdus, kun puhutaan julkisten hankintojen kilpailutuksista yritysten edustajien kanssa.
Jokaisen suomalaisen 10 euroa enemmän kotimaisiin valintoihin tarkoittaa lähes 300 miljoonaa euroa lisää verotuloja
Suomalaisen Työn Liiton käyttämä 10 euroa enemmän kuukaudessa kotimaisiin tuotteisiin ja palveluihin tarkoittaa vuositasolla 10 000 työpaikkaa -väite on suunnattu suomalaisille kuluttajille. Väite pohjautuu kansatalouden laskelmiin, joita Suomalaisen Työn Liitto on käyttänyt nostaakseen esiin suomalaisten tuotteiden ja palveluiden ostamisen vaikutukset työllisyyteen. Viesti on toki pelkistetty monimutkaisista panos-tuotos-laskelmiin pohjautuvista laskelmista.
Paikallisuutta ja vaikuttavuutta hankintoihin – viisi vinkkiä päättäjille
Julkisiin hankintoihin käytetään vuosittain kymmeniä miljardeja euroja. Hankintoja tekevät hankintayksiköt, kuten valtion virastot, kunnat ja kuntayhtymät, joiden on kilpailutettava ostonsa hankintalain mukaan.
Tutkimus: Kuntapäättäjät ja yritykset näkevät kuntahankinnoissa mahdollisuuden valita työtä Suomeen
Suomalaisen Työn Liiton tutkimuksesta selviää, että yhä useammalla kunnalla on hankintoja ohjaava strategia tai ohjelma, peräti 69 prosentilla kunnista. Monet kunnat ovat lisäksi kirjanneet, että ne pyrkivät valitsemaan hankinnoissaan paikallisia tai kotimaisia tuottajia. Hankintapäätökset eivät aina tue paikallista tai suomalaista valintaa, tai ainakaan yrittäjät eivät varauksetta tunnista kuntien keinoja siihen, vaikka monissa asioissa toimijoiden näkemykset ovat lähentyneet toisiaan.
Kuntahankinnoissa mahdollisuus suomalaisiin ja vastuullisiin valintoihin
Hankintalaki mahdollistaa suomalaisuuden, paikallisuuden ja vastuullisuuden huomioimisen julkisissa hankinnoissa. Sen puitteissa myös julkinen sektori voi ostaa työtä Suomeen ja painottaa vastuullisia valintoja työllisyyden ja yrittäjyyden puolesta. Nyt jos koskaan se on ensiarvoisen tärkeää. Mallia näyttää esimerkillään useampikin kunta, sillä jos on tahtoa, on myös keinoja.