Kuntavaalit ratkaisevat: miljardien kuntahankinnoilla voi vaikuttaa työllisyyteen

Kuntien tekemien hankintojen arvo on yli 20 miljardia euroa vuosittain ja sen pystyy ohjaamaan kotimaisiin hankintoihin, jos tahtotilaa löytyy. Kuntien valinnoilla on tärkeä vaikutus työpaikkojen syntymiseen. Pian valittavilla kunnanvaltuutetuilla on valta vaikuttaa hankintapäätöksiin kotimaisten tuotteiden ja palveluiden valitsemiseksi kuntastrategiassa tai -ohjelmassa, joka on olemassa yhä useammassa (69 %) kunnassa.  

Suomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan peräti 60 prosenttia kuntapäättäjistä haluaa suosia lähellä toimivia yrityksiä sekä sellaisia, jotka työllistävät laajemmin Suomessa. Hankintojen arjessa ratkaisevaksi tekijäksi nousee kuitenkin halvin hinta, mikä usein tarkoittaa sitä, että työ tehdään Suomen ulkopuolella. Suomalaisen Työn Liitto on laskenut, että jos kuntahankintojen kautta lisättäisiin ostoja suomalaisilta yrityksiltä miljardilla eurolla vuodessa, tuottaisi se yli 10.000 työpaikkaa ja yli 300 miljoonaa euroa lisää verotuloja.  

”Usein halvin hinta tuotteen tai palvelun ostohetkellä ei tarkoita halvinta kokonaishintaa. Monissa tapauksissa kokonaishinta voi tulla halvemmaksi tuotteilla ja palveluilla, joissa on mietitty esimerkiksi huoltopalveluiden tai korvaavien palveluiden tarjoaminen sopimuksen aikana tai elinkaaren lopussa olevien tuotteiden kierrätys”, kertoo Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala. 

Kotimaisuuden ja paikallisuuden huomioimiseksi kuntien hankinnoissa on käytettävissä monia keinoja. Varhaisessa markkina-analyysissa ja vuoropuhelussa yritysten kanssa voi kartoittaa tarvelähtöisesti markkinoiden viimeisimpiä ratkaisuja tai hakea palvelun tai tuotteen kilpailuttamisen sijaan valmista ratkaisua. Tulevista kilpailutuksista voi viestiä hyvissä ajoin ja käyttää dynaamisia hankintoja, jossa useampi yritys voi toimia tuottajana (ns. monituottajamalli) ja jatkaa kilpailutusta koko sopimuskauden ajan. Resursseja voi keskittää hankkimalla seudullisesti tai yhdessä naapurikuntien kanssa, ja laadullisia tekijöitä voi korostaa esim. perustelemalla paikallisuutta vähimmäisvaatimuksen kautta, kuten edellyttämällä työvaatteiden sovitusta kivijalkakaupassa, huollon vasteaikaa tai esittämällä kausivihannesten ja elintarvikkeiden tuoreusvaatimuksia.  

”Keskittämällä hankinnat kotimaisiin ja vastuullisesti toimiviin yrityksiin, kuntahankinnoilla voidaan tuottaa tuhansia työpaikkoja ja miljoonia lisäverotuloja Suomeen. Tähän on olemassa monia keinoja kuntien käytettäväksi”, toteaa Lausala. 

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan ja Finnish Consulting Group FCG:n toteuttamaan päättäjäkyselyyn, joka toteutettiin lokakuussa 2020. Siihen vastasi 327 viranhaltijaa ja luottamushenkilöä. Lisäksi kyselyyn vastasi 22 kuntayhtymää ja yrityskyselyyn 147 yritystä.   

Lisätietoja: 

Tero Lausala, toimitusjohtaja, Suomalaisen Työn Liitto, tero.lausala@suomalainentyo.fi , p. 050 407 2623

Jokke Eljala, tutkimuspäällikkö, Suomalaisen Työn Liitto, jokke.eljala@suomalainentyo.fi , p. 050 374 7410 

Tutustu tutkimustuloksiin tästä.

Suomalaisen Työn Liitto toimii sen puolesta, että suomalaisen työn arvostus kasvaa ja suomalainen työ menestyy. Tehtävämme on kannustaa valitsemaan työtä Suomeen. www.suomalainentyo.fi