Arvojohdettu Lundia haluaa pitää valmistuksen Suomessa vaikka se vaatii paljon työtä ja taloudellisia kompromisseja

Kun taloudessa menee heikosti, arvojen merkitys korostuu. Näin ajattelee Lundian toimitusjohtaja Karri Koskelo. Johtamisessa hän uskoo avoimuuteen, psykologiseen turvallisuuteen ja luovuuden ruokkimiseen.

Rakentamisen ja asuntokaupan laihat ajat näkyvät myös huonekaluvalmistaja Lundian arjessa. Koronan aikaisista kotoilun, remontoimisen ja sisustamisen hyvistä vuosista on siirrytty kohonneiden korkojen ja materiaalikustannusten sekä lisääntyneen matkailun aikaan, mikä on väistämättä tuonut haasteita pienen huonekaluvalmistajan bisnekseen. Kesäkuussa Lundian päätavarantoimittaja ajoi alas koko tehtaansa. Korvaavaa valmistajaa etsitään kuumeisesti, sillä yhtiön periaatteisiin on aina kuulunut se, että tuotteiden valmistus pysyy pääasiassa Suomessa. Tehtävä ei ole helppo, sillä osaajista on pulaa. Puuhuonekalujen valmistamiseen tarvittava kädentaito on katoavaa kansanperinnettä. Koskelo on kuitenkin luottavainen.

”Ajat ovat erikoiset mutta uskon, että ratkaisu löytyy. Se tarkoittaa todennäköisesti monimutkaisempaa toimitusketjua ja hinnoittelua, mutta suomalaisuus ja suomalainen puusepäntaito ovat meille niin iso arvo, että emme ole ihan helpolla luovuttamassa.”

75-vuotias klassikkobrändi on nähnyt vaikeita aikoja ennenkin. Koskelo ajatteleekin, että matalasuhdanteessa ei kannata jäädä tuleen makaamaan.

”Kun vaikeudet alkoivat, päätimme, että antaa tulla vaan, otamme tästä ajasta kaiken irti. Nyt on hyvä hetki parantaa prosesseja, panostaa markkinointiin ja kirkastaa strategiaa.”

Pienessä yhtiössä toimitusjohtajalla on iso vaikutus siihen, millaisessa ilmapiirissä ja tunnelmassa töitä tehdään. Kaksi vuotta sitten toimitusjohtajaksi noussut Koskelo on tästä tietoinen, ja pyrkii siksi luomaan yhtiöön mahdollisimman avoimen ja tasa-arvoisen kulttuurin.

”Johtamiseni kattoteema on psykologinen turvallisuus. Jokainen ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi. Se ei tietenkään tarkoita, että mitä tahansa saa laukoa mutta haluan, että kaikki voivat olla meillä töissä omana itsenään. Se on luovuuden elinehto, ja luovuus on meidän olemassaolollemme kaikki kaikessa.”

Koskelo sanoo olevansa arvoliberaali, mikä näkyy myös hänen tavassaan johtaa.

”Lundia on aina ollut tasa-arvoinen työpaikka, mutta haluaisin, että olisimme sitä tulevaisuudessa vielä enemmän. Yhdenvertaisuuteen ja inklusiivisuuteen tulee panostaa koko ajan tietoisesti, sillä ne eivät tapahdu itsestään.”

Koskelo on täysverinen lundialainen. Hän aloitti myyjänä Kauppakeskus Lanternan myymälässä 12 vuotta sitten, eteni jälleenmyyntipäälliköksi, sitten operatiiviseksi johtajaksi ja lopulta toimitusjohtajaksi. Hän tuntee yhtiön läpikotaisin.

”Toivon, että minun aikanani avoimuus on lisääntynyt. En usko siihen, että pomolta tulee ideat, joita alaiset suorittavat.”

Lundialla ei muutenkaan uskota kaavoihin tai prosesseihin. Yksi yhtiön arvoista on olla luonnostaan luova.

”Meillä on tuotekehitystiimi, jonne kuka tahansa lundialainen voi tuoda omia ideoitaan. Meidän tärkeimmät innovaatiot ja uudistukset ovat aina tulleet sieltä. Se ehkä kertoo jotain siitä, miten tärkeää on, ettei luovaa ajattelua ja prosessia yritä pakottaa tiukkoihin organisaatiokaavoihin.”

Teksti: Miia Savaspuro

Työmaalla” on haastattelusarja, jossa työelämän taiturit yritysten edustajista alansa asiantuntijoihin jakavat aitoja kokemuksiaan ja näkemyksiään työn ytimestä – joskus pilke silmäkulmassa. Jokainen artikkeli tarjoaa ainutlaatuisen ja inspiroivan näkökulman siihen, miten työelämää voi kehittää paremmaksi ja miten työpositiivinen asenne vaikuttaa sekä yksilön että organisaation onnistumiseen.